22 apríla 2009

Program na 23. apríla 2009

Desiatky rokov si už ľudia odkladajú papierové fotografie do albumov. Spolu s rozšírením používania personálnych počítačov do domácností a najmä s dostupnosťou digitálnych fotoaparátov pre početné skupiny fotoamatérov sa do popredia dostali počítačové programy na archiváciu, triedenie a usporiadanie fotografií.

A. Internetové albumy fotografií

Internet priniesol s elektronickou poštou i možnosť rýchleho zasielania fotografií. Pre ich zdieľanie so známymi, priateľmi a príbuznými vo väčších počtoch sa čoskoro objavila služba poskytovania software a priestoru pre ukladanie fotografií na zvláštnych webových stránkach. Tieto služby, známe ako internetové albumy fotografií, alebo i internetové fotogalérie sa stali obľúbenými a poskytujú tak jednoduchý, dostupný a účinný prostriedok pre publikovanie vlastných fotografií na internete.

Albumy-Volny-01-320 Už niekoľko rokov sú známe a využívané bezplatné služby ukladania a zdieľania fotoalbumov ako Volny.cz, Foto-Album.cz a Fotolab.sk.

Na českom portáli VOLNÝ si v rámci poskytovaných doplnkových služieb možno zadarmo vytvoriť fotoalbum, kde sa dajú jednoducho ukladať fotografie a filmy. K dispozícii je 40 MB priestoru, kto by potreboval viac, za ďalšie rozšírenie si už musí priplatiť. Pri registrácii na stránke http://album.volny.cz/ stačí zadať používateľské meno a heslo, nechať nastavenia uložiť a tým vytvorí prístupový účet. Tento prihlasovací prístup je rovnaký pre všetky ďalšie služby na portáli.

Vytvoriť nový album je ďalším krokom. Následne je možné povkladať doň snímky. Doplniť sa dajú o pomenovanie a krátky opis fotografií. Popri dopĺňaní pomenovania snímky je tu možnosť súčasne ich otáča. Obrázky z albumu sa dajú priamo posielať na spracovanie do českého Fotolabu s výberom zberne, kde si zákazník fotografie prevezme a zaplatí. Užívateľ má možnosť využiť i funkcie pre tlačenie, vymazanie a posielanie fotografií e-mailom.

Lokalita Foto-Album.cz štandardne poskytuje na bezplatné uloženie fotografií až 200 MB priestoru, pričom albumy sa dajú vytvárať podľa tém, do ktorých sa kopírované snímky začleňujú. Každému albumu môžete priradiť heslo a obmedziť tak prístup k nemu iba pre určitých používateľov, ktorým spomínané heslo poznajú. Bez ochrany heslom budú fotografie voľne dostupné každému návštevníkovi, čiže si ich bude môcť aj skopírovať do svojho počítača. Okrem toho uvedené verejne prístupné snímky sa popri pozeraní dajú aj posielať iným ľuďom elektronickou poštou.

Aj tu je potrebná registrácia, tá je pomerne rozsiahla. Bližšie na stránke http://www.foto-album.cz/, kde je podrobný návod na postup. Potvrdením zaregistrovania dávate súhlas na zhromažďovanie a prípadné spracovanie osobných údajov. Registráciu je možné na stránke s osobnými údajmi kedykoľvek zrušiť, súčasne budú vymazané všetky osobné údaje a aj fotografie, fotoalbumy a oprávnenia.

Na uloženie vlastných digitálnych záberov do on-line albumu sa dá využiť aj portál internetovej fotozberne Fotolab. http://www.fotolab.sk/ Ide tu len o doplnkovú službu pre zákazníkov popri objednávke na zhotovenie papierových fotografií cez prehliadač, kde treba vyznačiť, že snímky sa majú zaradiť aj do fotoalbumu. Do fotoalbumu sa zaradia len fotografie, ktoré ste si objednali na spracovanie, nemožno doň priamo skopírovať iné a až potom urobiť objednávku.

Albumy-Azet-01-380V ostatnom čase sa dostávajú do popredia i takéto služby slovenských alebo českých prevádzkovateľov, z ktorých asi najvyšší vzostup počtu používateľov majú Fotoalbumy Azet http://fotoalbumy.azet.sk/ na strane slovenskej a v Českej reublike server Rajče.

Český server Rajče, dosiahol pozoruhodný rozmach, jeho albumy za 2 roky od začiatku činnosti obsahujú už 100 miliónov fotografií http://www.rajce.net/. Návod na registráciu a uloženie fotografií do albumu je vtipne zostavený vo forme prezentácie fotoalbumu s ukážkami možností výberu akcií tu: návod na fotoalbum Rajče. Albumy sú tematicky zaraďované do kategórií a je možné voliť tri stupne ochrany album môže byť verejný, s heslom alebo skrytý.

V zahraničí je bežné, že firmy, ktoré poskytujú služby spracovania fotografií ponúkajú i bezplatné prostriedky na vytvorenie internetového fotoalbumu. Príkladom môže slúžiť rakúska firma Hartlauer http://hartlauer.web-album.at/ , ktorej kamenný obchod môže nájsť návštevník zo Slovenska v centre Hainburgu an der Donau.

Služba Windows Live fotogaléria je zriadená pre používateľov konta Windows Live ID. Tento účet vlastnia automaticky užívatelia služieb Windows Live Hotmail alebo Windows Live Messenger, meno používateľa je kontom Windows Live ID. Umožňuje začať používať všetky služby online vrátane bezplatného ukladacieho priestoru s veľkosťou 25 GB, jednoduchého upravovania a zdieľania fotografií a skupín online. Prístup ku všetkým službám získava na svojej domovskej stránke služby Windows Live. Veľkým kladom je, že táto služba je lokalizovaná do slovenčiny.

S fotogalériou je možné sa zoznámiť tu: Fotogaléria

Flickr – služba portálu Yahoo

Albumy-Flickr-01-320 Bezplatný účet umožňuje do albumov fotografií kopírovať súbory do veľkosti 5 MB. Pri bezplatných prístupoch navyše platí obmedzenie na tri albumy, a mesačný limit 100 MB na vkladanie fotografií do albumu.

Ochrana albumov Flickr je veľmi detailne prepracovaná - má štyri úrovne a to zadelenie do skupín verejné, priatelia, rodina a súkromné. Snímky zaradené medzi súkromné nikto (okrem vlastníka) nevidí, nemá k nim prístup a, prirodzene, nemôže ich ani kopírovať na svoj počítač. V nastaveniach sa dá definovať, kto smie sťahovať originálne súbory. Siaha to od možnosti iba pre vlastníka až po každého používateľa. Navyše tu ešte existuje väzba na povolenie prístupu, od ktorého sa odvíja určenie, kto môže fotografie pozerať.

Vkladať obrázky do albumu možno niekoľkými spôsobmi - z PC cez prehliadač alebo špeciálnym programom Uploadr, e-mailom i pomocou mobilu. Organizovanie a aj vyhľadávanie fotografií sa uskutočňuje v rámci zbierok, albumov a pomocou kľúčových slov (tagov). Ako zbierka sa označuje skupina albumov.

Kompletne sú prepojené jednotlivé funkcie s elektronickou poštou. Praktická služba je preukaz hosťa, ktorý slúži na sprístupnenie súkromných fotografií ľuďom, ktorí vo Flickri nemajú vlastný účet. Je tu aj možnosť nechávať priateľom, ktoré si prečítajú, keď kurzorom myši prejdú nad fotografiou.

Flickr v súčasnosti existuje v ôsmich jazykových modifikáciách - okrem anglickej sú to nemecká, francúzska, portugalská, španielska, talianska, čínska a kórejská. S čoraz intenzívnejšou internacionalizáciou používania sa postupne mení aj vzhľad stránok.

Flickr je zrejme v anglosaskom svete najpoužívanejšia služba na zdieľanie fotografií. Podrobnosti, založenie účtu a vyskúšanie na http://www.flickr.com/ .

Webové albumy Picasa

Picasa Web Albums (PWA) je služba, poskytovaná od Googlu. Vkladať snímky do týchto albumov sa dá priamo zo softvéru na spracovanie a správu fotografií Picasa 3, no nie je to nevyhnutná podmienka.. Iná možnosť je pracovať iba s prehliadačom a fotografie pridávať s využitím funkcií poskytovaných v PWA. Služba je k dispozícii zadarmo a každý má pre svoje obrázky k dispozícii 1 GB voľnej kapacity. To by malo postačiť na 4000 fotografií v štandardnom rozlíšení.

Kombinácia webového fotoalbumu a softvéru na úpravy digitálnych snímok aj správu ich archívov je veľmi praktické riešenie. Priatelia, ktorým povolíte prístup k albumom na internete, si snímky budú môcť pozerať a navyše ich aj sťahovať do svojho počítača či tlačiť. Takto si možno vzájomne vymieňať celé albumy – z toho na internete sa totiž dá urobiť kópia aj so všetkými fotografiami priamo do softvéru Picasa v PC. Tým odpadá posielanie jednotlivých záberov pomocou elektronickej pošty. Obrázky priateľov môžete v internetových albumoch navyše dopĺňať o komentáre.

Albumy-PWA-01-320 V Googli si najprv treba na registračnej stránke Picasa zaregistrovať účet, ktorý okrem PWA poslúži aj pri iných službách poskytovaných v rámci Googlu. Nasleduje vytvorenie albumu/albumov a skopírovanie fotografií. Albumy, ktoré zadefinujete ako verejne prístupné, si bude môcť pozrieť každý návštevník galérie PWA. Druhá kategória sú „neverejné“, k nim sa dostane iba ten, kto bude poznať presnú URL takého albumu. Tretia kategória sú albumy s prístupom chráneným heslom.

Kapacita jedného albumu je 500 fotografií, ak ich je viac, treba si vytvoriť nový. Pri „uploade“ snímok do PWA nesmie ich veľkosť presiahnuť 20 MB. Snímky sa medzi albumami dajú presúvať a kopírovať. S obrázkami sa dá ďalej pracovať - autor i návštevníci ich môžu dopĺňať o komentáre, posielať elektronickou poštou, skopírovať na svoj pevný disk a objednávať si „prevod“ na papier vo fotografických zberniach. Bohužiaľ ponuka slovenských zberní zatiaľ neexistuje, oveľa väčší výber majú naši susedia v Rakúsku a Česku.

Google má veľkú výhodu čo sa týka podporovaných jazykov, v PWA nájdeme i slovenčinu alebo češtinu. Pomocník, ktorý používatelia majú k dispozícii, poskytuje veľa podrobných informácií pri hľadaní riešení v súvislosti s možnými nejasnosťami alebo ťažkosťami pri oboznamovaní sa s funkciami albumu.

B – Práca s fotoalbumom Picasa

Vytvorenie fotoalbumu

Ako pomôcka text návodu Založenie PWA .
Zaregistrovanie služby – vytvorenie účtu PWA.
Výber fotografií pre album.
Vytvorenie fotoalbumu pomocou programu Picasa 3.
Pridanie fotografií pomocou programu Picasa 3 alebo z prehliadača.

Bežné úpravy fotoalbumu

Ako pomôcka text návodu Správa fotoalbumu Picasa .
Pridávanie fotografií pomocou programu Picasa 3 alebo pomocou prehliadača.
Výber obrázku na obálku, umiestnenie albumu, úprava nastavenia a popisu albumu. Usporiadanie fotografií, vyznačenie miesta snímku na mape, značky a popisy fotografie.
Komentáre k fotografiám.
Odstránenie fotografie. Presun fotografie do iného albumu. Stiahnutie fotografie do počítača.

2 komentáre:

Gunity povedal(a)...

Dobrý deň,
Ja osobne by som dal (google) picasaweb na prvé miesto (myslím tým na začiatok článku). Má totiž jednu výhodu - kto má gmail nepotrebuje zriaďovať žiadne konto. Nehovorím, že picasaweb je najlepší (flickr.com je starší a možno má ozaj viac fotografií )
Ešte by ma zaujímalo odkiaľ je informácia že počet fotografii na picasaweb je 500. Ja ich mam asi 400 a ukazuje mi 7% vyuzitia z priestoru jedno giga..
POsledná poznámka: picasaweb (a asi aj iné služby) ponúkajú vyvolanie fotografii vo fotolaboch priamo a jednoducho roznymi poskytovateľmi ale len v "normalnych" krajinach. Chcem tým povedať že služba vlastných fotoalbumov na fotolab.sk (cewe.de) je asi odsudena na zanik.

Milan povedal(a)...

"Kapacita jedného albumu je 500 fotografiíí, ak ich budete mať viac, musíte si vytvoriť nový."
Citované z:
Ján Géci: Internetové albumy fotografií aj zadarmo in: PC Revue 9/2007, str. 42.
(Teda jedného albumu, nie všetkých fotografií na účet). Pokiaľ viem, tak počet albumov na účet nie je obmedzený.