06 apríla 2010

Program na 7. apríla 2010

Digitálna fotografia a s tým súvisiace spracovanie obrázkov za pomoci personálneho počítača v ostatnom desaťročí úplne prenikli do oblasti amatérskej fotografie a naviac, prispeli k značnému rozšíreniu tejto záľuby v rámci aktivít, spojených s využívaním voľného času.

Téma digitálnej fotografie bola už spracovaná v niekoľkých príspevkoch na blogu, čo predstavuje pomerne slušný podklad pre východiskové oboznámenie sa s problematikou a orientáciu v informačných prameňoch. Na stránke  https://sites.google.com/site/tretiveknalinke/digitalna-fotografia  je publikovaný súhrn z týchto príspevkov.

Počas aktuálnej lekcie budú spolu so stručným výkladom precvičované jednoduché základné postupy pri amatérskej práci so snímkami.

Vlastné fotografovanie

Odlišnosti jednotlivých situácií. Prednastavené režimy fotoaparátu. Svetelné pomery. Kompozícia snímky.

Technika prenosu snímky do PC

Prenos pomocou káblového spojenia, hlavne pre spojenie fotoaparátu s USB portom PC.

Bezdrôtový prenos (Bluetooth http://sk.wikipedia.org/wiki/Bluetooth , alebo prenos technikou
Infrared http://sk.wikipedia.org/wiki/Infrared_Data_Association ) používané hlavne pre mobilné telefóny. Niektorí výrobcovia môžu požadovať inštaláciu SW do PC.

Spravovanie fotografií

Je vhodné, dodržiavať určitý režim, ktorý umožní dobrú orientáciu vo veľkom množstve fotografií, a zamedzí znehodnotenie alebo straty snímok.

Autorovi sa osvedčilo fotografie ukladať do priečinkov podľa dátumu vzniku. Originály ponechať nezmenené. Je vhodné pracovať s kópiami, prípadne súbory premenovať. Vhodné môže byť i hromadné premenovanie tak, aby meno súboru malo 14 znakov (napr. pri výrobe papierových fotografií firma Fotolab tlačí meno súboru na zadnú stranu).

Drobné úpravy fotografií

Formát obrázkov v závislosti od pomeru ich strán sa používa v zásade v dvoch hodnotách. Formát 4:3 – formát obrazovky klasického CRT monitora PC napríklad 1024:768 pixelov, alebo formát 3:2 – formát záberu na kinofilme 36:24 mm. Od tohto pomeru sú odvodené klasické formáty fotopapierov a s tým spojené veľkosti papierových fotografií, dodávaných fotolaboratóriami.

Pri úpravách bude použitý a vyskúšaný voľný SW (freeware)
100406231019_1IrfanView  alebo 100406231036_2Picasa 3.

 L-10-04-07-01-200
Budú precvičené nasledovné úpravy:

  • Otočenie obrázku o 90 stupňov, vyrovnanie horizontu, zmena formátu, Výber časti snímku a orezanie. Otočenie o 90 stupňov; Vyrovnanie horizontu;
  • Odstránenie efektu červených očí (ilustruje obrázok);
  • Úprava rozmeru a kvality snímku podľa účelu publikácie;
  • Vylepšenie farebnosti, svetelnosti a kontrastu.

Vyhotovenie  papierových fotografií

Najväčším poskytovateľom týchto služieb na Slovensku je firma Fotolab. Firma má rozsiahlu sieť zberní, umožňuje zhotovenie fotografií podľa zadania cez automat priamo v zberni, zo zaslaného nosiča (CD, USB-kľúč).
Objednávku môžete vybaviť odoslaním fotografií cez internetovú stránku www.fotolab.sk (pozri obrázok) priamo

100515211926_1-600

alebo za pomoci SW, poskytovaného zdarma prostredníctvom uvedenej stránky.

Žiadne komentáre: