22 októbra 2013

Program na 23. októbra 2013

Akademický rok 2013/2014 začína na UTV pri STU v Bratislave v súlade s pripraveným študijným programom a tradične fungujúcou organizáciou. V 3. skupine študijného odboru Praktické využitie počítačov bude vzdelávanie prebiehať v súlade so stanovenými témami, zakotvenými v Študijnom programe (ŠP) a taktiež podľa záujmu poslucháčov.
Na prvej lekcii nás čaká:
  1. Oboznámenie s prevádzkovými a bezpečnostnými predpismi Pravidlá sú k dispozícii písomne i na adrese: http://www.stuba.sk/new/generate_page.php?page_id=4110#Pravidl%C3%A1%20UD104
  2. Voľba vedúceho študijnej skupiny (zástupcu), kontrola platieb. Organizačné pokyny sú k dispozícii v ŠP str. 7. Na stránke UTV: http://www.stuba.sk/new/generate_page.php?page_id=1547
  3. Predbežný program na najbližšie 3 lekcie.
    6. novembra   - OS Windows 7
    21. novembra - Prehliadače, prehliadač Google Chrome
    5. decembra   - Internetová komunikácia, Gmail a jeho pokročilé používanie
    Úvodná lekcia : OS Windows 7 - základy ovládania.

Operačný systém

Po zapnutí počítača sa spustí operačný systém. Podľa encyklopédie Wikipédia je operačný systém (OS) softvér, ktorý spravuje zdroje počítača a poskytuje programátorom rozhranie na prístup k týmto zdrojom. Operačný systém tiež spracúva systémové dáta a vstupy od používateľa a odpovedá alokovaním a spravovaním úloh a interných zdrojov počítača ako služby pre užívateľa. OS vykonáva základné úlohy ako kontrola a alokovanie pamäte, pridelenie priority systémovým požiadavkám, kontrola vstupných a výstupných zariadení, umožnenie pripojenia do siete a správa súborov. V ďalšom sa článok zaoberá základnými úkonmi pri spustení počítača a v práci so systémom Windows 7.

Operačný systém MS Windows 7

Windows 7 vyšiel 22. októbra 2009. Je výrazne modernizovaný, systém je s novým hlavným panelom, zahŕňa domácu sieť a má zvýšený výkon. Niektoré aplikácie, ktoré boli zahrnuté v predchádzajúcich verziách OS MS Windows, napríklad Windows Movie Maker alebo Windows Fotogaléria, sa stali súčasťou balíka programov služby Windows Essentials.

Pracovná plocha (Desktop)

Na monitore počítača sa zobrazuje vstupná obrazovka – pracovná plocha

13-10-L01-104a

Na spodnej časti obrazovky je Hlavný panel. Je to pás (lišta) na ktorom sú tlačidlá a ďalšie symboly pre uľahčenie ovládania počítača. Na obrázku zľava sú to jeho časti“ - Ponuka Štarttlačidlá aktívnych úloh (užívateľských programov/aplikácií)–oblasť oznámení.

Objekty na pracovnej ploche

13-10-L01-105a Na pracovnej ploche sa môžu zobrazovať symboly objektov, s ktorými počítač pracuje vo forme malých obrázkov (ikony).
Tieto symboly môžu predstavovať zariadenie (napr. počítač), alebo súbor (dáta alebo program), alebo odkaz.

Na obrázku sú ikony pracovnej plochy.

 

13-10-L01-106 Priečinok (adresár/directory, složka/folder), čo je miesto, kde sa súbory združujú, má názov bez prípony (názov nemá žiadnu príponu).

Pri prechode ukazovateľom myši nad ikonou sa môžu zobraziť podrobnosti, charakteristické pre daný objekt, v tomto prípade mená niektorých objektov, ktoré sú v priečinku, atď.

13-10-L01-105b

Súbor je v osobných počítačoch (najmenšie možné) logické zoskupenie údajov - súbor údajov (dát). V tomto prípade dátový súbor na čo upozorňuje prípona „.wmw“ ako súčasť názvu pod ikonou.

 

13-10-L01-105c

Ikona môže taktiež reprezentovať odkaz na príslušný objekt, čo je znázornené drobnou zakrivenou šípkou v ľavej dolnej časti ikony (príklad - odkaz na program „Picasa 3“ (Program na prácu s fotografiami).

Vlastnosti plochy sa nastavujú po kliknutí pravým tlačidlom myši v mieste  nad voľným miestom na ploche. Zobrazí sa miestna ponuka, v ktorej jednotlivé položky umožňujú všestranne definovať parametre zobrazenia a úpravy.

13-10-L01-108Okrem toho sú k dispozícii štandardné príkazy na vytvorenie nového objektu, kopírovanie a podobne.

Ponuka Štart

Po spustení (zapnutí) počítača je najjednoduchšie začať pracovať kliknutím na tlačidlo „Štart“.

Po jeho aktivácii (stlačení ľavého tlačidla myši (ďalej LT) pri polohe kurzora myši nad tlačidlom) sa otvorí
Ponuka štart“.

13-10-L01-101aNa paneli ponuky sú dve „tably“. Na ľavej sú zobrazené odkazy na časť programov, nainštalovaných v počítači. Po kliknutí na „Všetky programy“ sa zobrazí kompletný zoznam programov. Kliknutím LT myši sa program spustí.

V dolnej časti tably je okno vyhľadávania.

Na pravej table sa zobrazujú odkazy, ktoré nám umožňujú čo najjednoduchšie spustiť najčastejšie vykonávané činnosti. Jedná sa o otvorenie priečinkov (Napríklad „Dokumenty“, „Hudba“, „Naposledy použité položky“ a podobne), alebo spustenie akcií, ktoré sú pre beh počítača často 13-10-L01-102používané, ako „Ovládací panel“, „Zariadenia a tlačiarne“ a podobne. Na spodnej strane je tlačidlo vypnutie počítača.

Ak chceme počítač vypnúť, najjednoduchšie je priamo stlačiť „Vypnúť“. Pri stlačení šípky na pravej strane tlačidla sa otvorí zoznam s možnosťami spôsobu vypnutia počítača.

Ponuka „Štart“ sa nastavuje po kliknutí pravým tlačidlom myši (aktivuje sa miestna alebo “kontextová“ ponuka) na tlačidlo „Štart“ – na zobrazenej miestnej ponuke treba aktivovať príkaz „Vlastnosti“. Otvorí sa dialógové okno „Vlastnosti panelu úloh a ponuky Štart“.

13-10-L01-112Príslušné parametre sa nastavujú na kartách „Panel úloh“, „Ponuka Štart“ a „Panely s nástrojmi“.

Nastavenie panelu úloh je možné i priamo po vyvolaní miestnej ponuky nad panelom úloh.

13-10-L01-109

13-10-L01-110 Po kliknutí pravým tlačidlom myši na tlačidlo programu na paneli úloh sa nám zobrazí miestna ponuka, nadväzujúca na program, o ktorý sa jedná, hlavne na históriu – napríklad nedávno otvorené súbory.

V hornej časti je  tzv.  „Jump list“ -  vyskakovací zoznam
Najčastejšie používané“ jedná sa o napríklad nedávno otvorené súbory/priečinky alebo navštívené lokality.

 

V dolnej časti ponuky sa vždy zobrazujú nasledujúce položky“

  • názov programu
  • príkaz na pripnutie na panel úloh, alebo jeho zrušenie
  • príkaz na zavretie okna.

Ovládanie okna programu

Tlačidlá v pravom hornom rohu okna

clip_image002V prvom hornom rohu sú umiestnené tri tlačidlá, ktoré slúžia na rýchlu manipuláciu pokiaľ sa týka základných ovládacích funkcií okna, respektíve programu, ktorý je spustený v okne.

 

Sú to sprava:

Zavrieť Znamená, že program, ktorého výstup sa nám zobrazuje v okne sa ukončí – definitívne sa odstráni s pamäti počítača i a okno zmizne z obrazovky monitora.

Maximalizovať/Obnoviť Program sa aktivuje (akoby uvedie do chodu), okno programu bude jediným viditeľným oknom na monitore.

Minimalizovať Okno sa nezobrazuje na monitore, program sa uvedie do pohotovostného stavu, o čom nám svedčí len jeho kláves na hlavnom paneli.

Nastavenie veľkosti a umiestnenia okna

clip_image002[5]Po prepnutí okna do stavu „Obnoviť“ si môžeme nastaviť jeho rozmery.

Ak prechádzame ukazovateľom myši nad hranicou okna a súvisiacej pracovnej plochy ukazovateľ „šípka“ sa nám zmení na šípku v dvoch smeroch.

clip_image002[7]Ak pritom stlačíme ľavé tlačidlo myši (LT), môžeme v naznačenom smere rozmer okna plynule meniť. Po pustení „LT“ sa zmenený rozmer zachová. Platí to pre vodorovný i zvislý rozmer obnoveného okna.

Celkové rozmery okna môžeme obdobne meniť za pomoci úchytky v pravom dolnom rohu okna, ako je to naznačené na obrázku vpravo.

clip_image002[9]Po nastavení veľkosti okna ho môžeme presunúť na želané miesto na obrazovke. Pri prechádzaní ukazovateľom myši po titulkovom riadku (modrý pás s názvom okna a trojicou tlačidiel vpravo) treba stlačiť „LT“, pridržať a pohybovať celým oknom v želanom smere. Okno v novej polohe sa pritom zobrazuje naznačením jeho obrysov sivým rámikom.

Ovládanie počítača klávesovými skratkami

Prostriedkami pre ovládanie počítača sú predovšetkým klávesnica a myš. Pokiaľ najrozšírenejším spôsobom zadávania príkazov pre počítač sa zdá byť pomocou tlačidiel myši, u profesionálnych počítačových programátorov sa častejšie využívajú tzv. klávesové skratky.

Klávesové skratky Windows 7
Príkaz Klávesová skratka
Vyvolanie ponuky Štart Windows
Vyvolanie okna Spustiť (Run) Windows+R
Zmena užívateľa (Login) Windows+L
Minimalizácia všetkých otvorených okien do hlavného panelu Windows+M
Maximalizácia všetkých okien Shift+Windows+M
Pomocník systému Windows Windows+F1
Otvorí prieskumníka Windows (Explorer) Windows+E
Otvorí dialógové okno vyhľadávanie (Find) Windows+F
Minimalizácia a Maximalizácia všetkých okien Windows+D
Zamknutie počítača Windows+L
Otvorí okno s informáciami o systéme Windows+Break
Zmení veľkosť okna tak, aby vyplnilo presne polovicu obrazovky Windows+ ‘ / ’
Pre prepínanie okien, bežiacich v hlavnom paneli ALT+TAB
Uzavretie aktívneho okna alebo vypnutie počítača ALT + F4
Výber za pomoci myši
Typ výberu Ovládanie
Výber objektu v okne alebo dokumente 1x ľavým tlačidlom (LT)
Výber vedľa umiestnených objektov Pri stlačenom LT + Shift pohybom myši
Výber nespojite umiestnených objektov 1x klik LT + CTRL+ klik na ďalší objekt
Výber časti textového reťazca Pri stlačenom LT + Shift pohybom myši
Výber slova v texte 2x klik LT
Výber slov v texte nespojite 1x klik LT+ CTRL+ klik na ďalšie slovo …
Výber riadku v texte 1x klik LT pred začiatkom riadku
Výber ďalších riadkov v texte Shift + klik LT pred začiatkom ďalšieho riadku
Výber niekoľkých riadkov nespojite CTRL + klik LT pred začiatkom ďalšieho riadku
Výber odseku v texte 2x klik LT pred začiatkom riadku
alebo 3x klik LT
Výber do konca textu CTRL + klik LT pred začiatkom riadku

Príklady:

clip_image002[11] Ikona na pracovnej ploche“
okolie objektu sa podfarbí na modro

clip_image004
Výber vedľa stojacich objektov

clip_image006
Vybratý obrázok je ohraničený bodkovaním

clip_image008
Vybraté slovo v texte podfarbené čierno

Výber v texte s použitím klávesnice
Typ výberu Ovládanie
Výber znaku vľavo od polohy kurzora Shift + šípka vľavo
Výber znaku vpravo od polohy kurzora Shift + šípka vpravo
Výber reťazca vľavo od polohy kurzora do začiatku riadku Shift + Home
Výber reťazca vpravo od polohy kurzora do konca riadku Shift + End
Výber riadkov v texte smerom dole Shift + šípka dole + …
Výber riadkov v texte smerom hore Shift + šípka hore + …

Prehľad o počítači – Prieskumník (Windows Explorer).

Spôsoby spustenia prieskumníka.
  1. Klávesová skratka Windows + E
  2. Štart>Programy>Príslušenstvo>Prieskumník
  3. Nad klávesom Štart kliknúť pravým tlačidlom myši>Preskúmať
  4. Dvakrát kliknúť ikonu „Prieskumník“ na ploche
  5. Klávesová skratka Windows + R>> do okienka “Otvoriť“ napísať „Explorer“ a potvrdiť „OK
  6. Štart>Spustiť> do okienka “Otvoriť“ napísať „Explorer“ a potvrdiť „OK
Okno Prieskumníka

13-10-L01-24b1

Hlavné prvky okna Prieskumníka sú:

  • hlavička s ovládacími prvkami;
  • navigačná tabla na ľavej strane okna;
  • tabla podrobností – zobrazuje podrobnosti pre položku, vyznačenú na navigačnej table;
  • vlastnosti – špecifikácia parametrov objektu, ktorý je vyznačený buď v table podrobností, alebo v navigačnej table.

Zobrazenie v navigačnej table je vo Windows7 rozšírené. Oproti pôvodnému jednoduchému stromu nové zobrazenie ponúka niekoľko pohľadov na organizáciu počítača.

Hlavné časti členenia sú:

  • Obľúbené položky; knižnice
  • Knižnice;
  • Počítač
  • Sieť.

Novým fenoménom sú knižnice. Vo svojej podstate prinášajú možnosť označovania objektov zvláštnymi „nálepkami“. Okrem stromu priečinkov takto pribudla možnosť akoby maticovej organizácie údajov v počítači.

Nastavenie zobrazenia v Prieskumníku

clip_image002[15]Zobrazenie popisovaných častí okna prieskumníka sa aktivuje príkazom
Usporiadať“ v hlavičke okna.
Po rozbalení ponuky sa kliknutím na „Rozlíšenie“ otvorí ďalší zoznam v ktorom sú aktívne časti okna vyznačené zatrhnutím.

„„Usporiadať> Rozlíšenie

Kliknutím sa zobrazenie prvku aktivuje, alebo deaktivuje. V zobrazenom príklade nie je aktivované zobrazenie tably ukážky.

clip_image002[17]Forma zobrazenia v table prieskumníka sa nastavuje pomocou príkazu „Ďalšie možnosti“ na pravej strane panelu ovládania.

 

clip_image002[19]Po kliknutí sa zobrazí rozbaľovací zoznam s v ktorom sa nastavuje forma zobrazenia objektov v table podrobností.

Tento zoznam je doplnený o posuvný indikátor, ktorým sa môže plynule nastavovať veľkosť náhľadov obrázkov.
Na obrázku vpravo je posúvač nastavený na „Veľké ikony“.

clip_image002[21]Prechod na zvolenú úroveň v štruktúre priečinkov sa pohodlne realizuje nielen pomocou výberu v stromovej štruktúre, ale i využitím zobrazenia v poli „Adresa“ v hlavičke okna. Klepnutím LT myši je možné vybrať pre zobrazenie vyššiu úroveň priečinka.

clip_image002[23]Spravovanie knižníc

Zaradiť priečinok do existujúcej knižnice je jednoduché pomocou príkazu „Zaradiť do knižnice“. Po kliknutí sa otvorí rozbaľovací zoznam v ktorom je možné kliknúť na jednu z existujúcich knižníc, alebo vytvoriť knižnicu novú.

Priečinok môže byť zaradený vo viacerých knižniciach.

Možnosti zobrazenia priečinka.

clip_image002[25]Detailné nastavenie zobrazenia v table podrobností umožňuje príkaz
Usporiadať>Možnosti priečinka a hľadania
Po jeho aktivácii sa otvorí okno
Možnosti priečinka“. Parametre sa nastavujú spravidla výberom zo zoznamu pomocou zaškrtávania.

Užitočné je nastaviť nezaškrtnuté políčko pre parameter
Skryť prípony známych súborov“.

 


Doplnené 9. marca 2014

Žiadne komentáre: