29 októbra 2014

Webové albumy

Desiatky rokov si už ľudia odkladajú papierové fotografie do albumov. S rozšírením používania digitálnych fotoaparátov pre početné skupiny fotoamatérov sa do popredia dostali počítačové programy na archiváciu, triedenie a usporiadanie fotografií. Internet priniesol s elektronickou poštou i možnosť rýchleho zasielania fotografií. Pre ich zdieľanie so známymi, priateľmi a príbuznými vo väčších počtoch sa stali obľúbenými internetové albumy fotografií, publikované na zvláštnych webových stránkach.

Už niekoľko rokov sú známe jednoduché bezplatné služby ukladania a zdieľania českých fotoalbumov ako Volny.cz, Foto-Album.cz.

Volny

Na českom portáli VOLNÝ si v rámci poskytovaných doplnkových služieb možno zadarmo vytvoriť fotoalbum, kde sa dajú jednoducho ukladať fotografie a filmy. K dispozícii je 40 MB priestoru, kto by potreboval viac, za ďalšie rozšírenie si už musí priplatiť.

Image 001

Pri registrácii na stránke http://album.volny.cz/ stačí zadať používateľské meno a heslo, nechať nastavenia uložiť a tým vytvorí prístupový účet. Tento prihlasovací prístup je rovnaký pre všetky ďalšie služby na portáli.

Vytvoriť nový album je ďalším krokom. Následne je možné povkladať doň snímky.

Doplniť sa dajú o pomenovanie a krátky opis fotografií. Popri dopĺňaní pomenovania snímky je tu možnosť súčasne ich otáča. Obrázky z albumu sa dajú priamo posielať na spracovanie do českého Fotolabu s výberom zberne, kde si zákazník fotografie prevezme a zaplatí. Užívateľ má možnosť využiť i funkcie pre tlačenie, vymazanie a posielanie fotografií e-mailom.

Foto-Album.cz

Lokalita Foto-Album.cz štandardne poskytuje na bezplatné uloženie fotografií 200 MB priestoru, pričom albumy sa dajú vytvárať podľa tém, do ktorých sa kopírované snímky začleňujú. Každému albumu môžete priradiť heslo a obmedziť tak prístup k nemu iba pre určitých používateľov, ktorým spomínané heslo poznajú. Bez ochrany heslom budú fotografie voľne dostupné každému návštevníkovi, čiže si ich bude môcť aj skopírovať do svojho počítača. Okrem toho uvedené verejne prístupné snímky sa popri pozeraní dajú aj posielať iným ľuďom elektronickou poštou.

Aj tu je potrebná registrácia, tá je pomerne rozsiahla. Bližšie na stránke http://www.foto-album.cz/, kde je podrobný návod na postup. Potvrdením zaregistrovania dávate súhlas na zhromažďovanie a prípadné spracovanie osobných údajov. Registráciu je možné na stránke s osobnými údajmi kedykoľvek zrušiť, súčasne budú vymazané všetky osobné údaje a aj fotografie, fotoalbumy a oprávnenia.

Azet

V ostatnom čase sa dostávajú do popredia i služby slovenských alebo českých prevádzkovateľov v oblasti sociálnych sietí. V nadväznosti na sieť Pokec od prevádzkovateľa Azet sú pre používateľov ponúkané i Fotoalbumy Azet http://fotoalbumy.azet.sk/ .

Image 002

Rajče

Český server, albumy za 2 roky obsahujú 100 miliónov fotografií http://www.rajce.net/.

Image 003 Návod na registráciu a uloženie fotografií do albumu je vtipne zostavený vo forme prezentácie fotoalbumu s ukážkami možností výberu akcií http://navody.rajce.idnes.cz/Jak_pridat_nove_album/#album. Albumy sú tematicky zaraďované do kategórií a je možné voliť tri stupne ochrany album môže byť verejný, s heslom alebo skrytý.

Autorove fotky súvisiace s UTV pri STU sú na adrese: http://tretiveknalinke.rajce.idnes.cz/Image 004

Registrovaný používateľ môže označovať obľúbených autorov, obľúbené albumy. Fotografie sa dajú prehliadať formou prezentácie. Na tomto serveri je uložené okrem iného i veľké množstvo fotografií z podujatí Univerzity tretieho veku pri Vysokej škole ekonomickej v Prahe (http://u3v.vse.cz/ ).
Napríklad: http://gmlvse.rajce.idnes.cz/FotoDokumenty_z_FotoHry_studentu_U3V_VSE_a_FIS_VSE_duben_2011/

Image 004a

Zonerama

V tejto službe došlo k značným zmenám. Prevádzkovateľovi, ktorým je softvérová firma Zoner sa s uvedením programu Zoner Photo Studio 14 podarilo prepracovať grafiku i prepojenie s fotoeditorom. Prihlásenie/registrácia je na stránke: http://www.zonerama.com/.

Image 005

Fotky sa dajú od verzie 14 odovzdávať priamo z  Photo studio (Navyše, z tohto programu je možné odovzdávať i fotky do siete Facebook a na Webalbumy Picasa).

Autorove fotografie v tejto službe sú na adrese: http://tretiveknalinke.zonerama.com/

Image 006

Google+ / Picasa

Služba webové albumy Picasa bola spustená na portáli Google v roku 2006. Pri spustení bol pre uloženie zdarma priestor 250 MB. V roku 2077 bol zväčšený na 1GB.

Image 010 V roku 2013 Google integroval túto službu do rámca sociálnej siete Google+ ako službu „Fotografie“ , alebo „Fotky“ v ovládacích prvkoch rozhrania sociálnej siete G+. Pritom ponúka kapacitu 15 GB, pričom obrázky šírky menšej ako 2048 pixelov sa do objemu nezarátavajú. (Pri odovzdaní priamo na G+ sa veľkosť automaticky zmenší na túto šírku).

Nové rozhranie sa používateľovi zobrazuje v prípade, že sa zaregistroval do siete G+. nasledovne“ Prechod na rozhranie Picasa web albums je (spravidla) ponúknutý upozornením v žltom poli.

Image 010a

Pôvodné užívateľské rozhranie pri url: https://picasaweb.google.com/tretiveknalinke/OsvedceniaUTVSTU2014?noredirect=1

Image 011

Dôvody, prečo sa nám môže páčiť použitie Fotky Google+ (podľa portálu picasageeks http://picasageeks.com/category/picasa-web-albums/).

  1. Neobmedzené bezplatné on-line úložisko fotografií, ak súhlasíte s obmedzením na 2048 pixelov pre odovzdávané fotografie. To je dostatočná veľkosť pre zdieľanie on-line, alebo dokonca tlač a zmena veľkosti je riešená automaticky cez program Picasa na vašom počítači.
  2. Automatické nahrávanie obrázkov z telefónu alebo tabletu a zadarmo online súkromné uloženie. Stačí nainštalovať aplikáciu Google+ do telefónu alebo tabletu.
  3. Možnosť zdieľať s "kruhmi" priateľov, okrem existujúcich verejných alebo súkromných zdieľaní. Stále môžete zdieľať s odkazom.
  4. Krajšie zobrazenie vašich snímok, vrátane automatického vylepšovania (môžete túto funkciu nastaviť („Viac>Automatické vylepšenie>Normálna/Vysoká/Vypnúť“).
  5. Úpravy fotografií, postupy organizovania, zobrazovania a zdieľania sú čím ďalej lepšie, pretože Google po celú dobu vkladá svoje úsilie do produktu Google+ a nie Picasa Web Albums.
  6. Prečo používať Google+? Webové albumy programu Picasa sú tam stále, stačí použiť odkaz: „https://picasaweb.google.com/lh/USERID/ALBUMNAME?noredirect=1“ a budete vidieť rovnaký (verejný) album pomocou rozhrania Webových albumov Picasa (napríklad https://picasaweb.google.com/tretiveknalinke/fotohistoria?noredirect=1).

Tu je oficiálna stránka Google, ktorá vysvetľuje Webové albumy Picasa a Google+. https://support.google.com/picasa/answer/1321133?hl=en&authuser=0 .
Užitočné je prečítať si i názor kolegu z 1.3.2013 : http://miroslavbabinsky.blog.sme.sk/c/322191/Ako-zabranit-presmerovaniu-Picasaweb-na-Google-Plus.html.

Google Panoramio

Táto služba je orientovaná na fotografie, ktoré sú viazané na určitú geografickú lokalitu – polohu a táto poloha sa zobrazuje v službe Google Earth.

Prihlásenie do služby na stránke : http://www.panoramio.com/.

L11-WebFoto-14

Ilustráciou môžu byť snímky v albume: http://www.panoramio.com/user/tretiveknalinke.

Image 009

Táto služba je lokalizovaná do slovenčiny a je zrejme najvhodnejšia pre umiestňovanie záberov architektúry, prírody vrátane panoramatických snímok. Medzi užívateľmi sa organizujú skupiny, súťaže. Zvlášť atraktívne miesta sa označujú ako „Cool Places“. Samozrejmé je vyznačovanie obľúbených snímok, k fotkám je možné písať komentáre.

Flickr – služba portálu Yahoo

Služba existuje od roku 2004. V marci 2013 mal Flckr 87 miliónov registrovaných členov a viac ako 3,5 milióna ukladaných fotografií denne. V auguste 2011 bolo oznámené, že na serveroch je uložených 6 miliárd obrázkov, v máji 2013 to už bolo viac ako 8 miliárd..

Bezplatný účet, umožňuje do albumov fotografií kopírovať fotografie do veľkosti 200 MB a video do 1GB dĺžky max 3 minúty. Celkový priestor na ukladanie je maximálne 1 TB .

Flickr je zrejme v anglosaskom svete jedna z najpoužívanejších služieb na ukladanie a zdieľanie fotografií. Podrobnosti, založenie účtu a vyskúšanie na http://www.flickr.com/.

Image 007

Ochrana albumov Flickr je veľmi detailne prepracovaná - má štyri úrovne a to zadelenie do skupín verejné, priatelia, rodina a súkromné. Snímky zaradené medzi súkromné nikto (okrem vlastníka) nevidí, nemá k nim prístup a, prirodzene, nemôže ich ani kopírovať na svoj počítač. V nastaveniach sa dá definovať, kto smie sťahovať originálne súbory. Siaha to od možnosti iba pre vlastníka až po každého používateľa. Navyše tu ešte existuje väzba na povolenie prístupu, od ktorého sa odvíja určenie, kto môže fotografie pozerať.

Vkladať obrázky do albumu možno niekoľkými spôsobmi - z PC cez prehliadač, alebo e-mailom i pomocou mobilu. Organizovanie a aj vyhľadávanie fotografií sa uskutočňuje v rámci zbierok, albumov a pomocou kľúčových slov (tagov). Ako zbierka sa označuje skupina albumov.

Kompletne sú prepojené jednotlivé funkcie s elektronickou poštou. Praktická služba je preukaz hosťa, ktorý slúži na sprístupnenie súkromných fotografií ľuďom, ktorí vo Flickri nemajú vlastný účet. Je tu aj možnosť nechávať priateľom, ktoré si prečítajú, keď kurzorom myši prejdú nad fotografiou.

Príklad základného zobrazenia v polohe „Photostream“ – teda súvislý prúd obrázkov.

Image 008a

Flickr v súčasnosti existuje v ôsmich jazykových modifikáciách - okrem anglickej sú to nemecká, francúzska, portugalská, španielska, talianska, čínska a kórejská. S čoraz intenzívnejšou internacionalizáciou používania sa postupne mení aj vzhľad stránok.

Online základný kurz (video): http://www.lynda.com/Flickr-tutorials/Flickr-Essential-Training/137067-2.html

Viac o službe Flickr na encyklopédii (EN):  http://en.wikipedia.org/wiki/Flickr.

Adoberevel od Adobe

Image 015 Azda najznámejšia SW firma pokiaľ sa týka programov na spracovanie digitálnych fotografií ponúka svoju službu na ukladanie, online úpravu a zdieľanie fotografií na adrese:. https://www.adoberevel.com/

Prihlásenie, resp. registrácia služby je na adrese https://www.adoberevel.com/signup

Táto služba sa pretransformovala z pôvodného portálu pod názvom Photoshop.com S touto transformáciou sa niektoré funkcie vypustili a pridalo sa hlavne prepojenie na mobilné technológie.

 

Užívateľ má k dispozícii priestor 2 GB na uloženie fotografií. Fotky sú uložené v Knižnici a môžu vstupovať do rôznych albumov. Albumy je možné prezerať ako prezentáciu, a samozrejme zdieľať.

Pohľad na album ako prihlásený užívateľ je na nasledujúcom obrázku.

Image 017

Pre návštevníka slúži nasledovný odkaz na prezeranie bez prihlásenia: http://adoberevel.com/shares/6cc1c096e6c84250ae4a659238218347

Žiaľ pre nás sú tieto služby len v angličtine.

Záver

Príspevok sa zaoberá ukladaním, zdieľaním a publikovaním fotografií pomocou špecializovaných webových služieb ukladania a zdieľania fotografií (anglicky image hosting and sharing web service), ktoré je zaužívané popisovať pojmom „webalbumy“. Pre manipuláciu s fotografiami sa ale môžu používať aj iné prostriedky. Fotografie je možné ukladať na úložiskách súborov alebo zdieľať cez sociálne siete. Aký prostriedok si užívateľ vyberie, záleží od toho, na ktorú funkcionalitu kladie dôraz.

Hlavné možnosti sú v nasledovnej tabuľke:

 

Archivácia a zálohovanie

Adresné
zdieľanie

Verejná
publikácia

Úložisko súborov

áno

áno

 

Webalbum

áno

áno

áno

Sociálna sieť

 

áno

áno

Žiadne komentáre: