04 mája 2010

Program na 5. mája 2010

Ak hovoríme o racionálnej správe domáceho personálneho počítača, máme tým na mysli predovšetkým starostlivosť o to, aby sme ho mohli bezporuchovo využívať na nami stanovený účel. V prípade domáceho počítača to môžu byť dosť rozdielne funkcie, začínajúc jednoduchými kancelárskymi a dokumentačnými prácami až po zložité požiadavky na spracovanie multimediálnych súborov, prípadne hrania interaktívnych hier cez internet.


Technické parametre PC

Výkonnosť počítača určujú jeho technická (hardware) konštrukcia a jeho programové vybavenie. Ale skutočnú úžitkovú hodnotu celej tejto sústavy určujú údaje, ktorými je počítač „naplnený“. Preto ak hovoríme o správe PC mali by sme pod tým myslieť účelnú starostlivosť o hardware, software a dáta.
Poznáte svoj počítač? Aké hodnotu majú jeho charakteristické parametre? Čo vlastne určuje jeho výkonnosť?
Hlavné parametre hardware sú nasledovné: Sprava-PC-08-300-c
  • Typ mikroprocesora a jeho taktovacia frekvencia;
  • Veľkosť operačnej pamäti (Pamäť RAM);
  • Veľkosť pevného disku (HDD)
Tieto parametre počítača sú dané jeho technickou konštrukciou. Zistite si tieto údaje pre počítač, na ktorom pracujete (v učebni, doma).
Kliknutím pravým tlačidlom myši na ikonu „Tento počítač“ na pracovnej ploche aktivujte miestnu ponuku a z nej príkaz „Vlastnosti“. Na karte „Obecné“ dialógového okna „Vlastnosti systému“ si prečítajte príslušné parametre.
Jednoduchým praktickým testom (autor M. Babinský) si overte, ako rýchlo vám pracuje počítač. Parametre a údaje testu sú v tabuľke, čas je v sekundách.
Úkon (prejav)
Lektor MB
Lektor MS
Váš test
Reštart po vypnutie (čierna obrazovka)
35
42
Spustenie Windows (po formulár pre heslo)
30
60
Nábeh Windows (po odštartovanie Wordu)
60
35
Spustenie Wordu (už sa dá písať)
75
20
Spolu trvanie v sekundách
200
157
Ak vám nabiehanie trvá viac ako 5 minút, potom niečo nie je celkom v poriadku. Iste ste si všimli, že váš počítač sa po prvej inštalácii operačného systému Windows spúšťal podstatne rýchlejšie. Príčin tohto javu môže byť niekoľko, najjednoduchšie z nich sú:
  • Postupne sa zapĺňa fyzická kapacita systémového disku. Načítanie programov i dát sa predlžuje.
  • Po štarte systému sa spúšťa príliš veľa programov, ktoré sú rezidentné v operačnej pamäti.
V prvom rade je potrebné udržiavať optimálna funkciu pevného disku, na ktorom je operačný systém (systémového disku). Obvykle je to logická jednotka „C:“.

Čistenie disku (HDD) s pomocou prostriedkov systému Windows

Sprava-PC-03-400 Čistenie disku spustíme otvorením okna „Tento počítač“ a následne aktiváciou miestnej ponuky názvom príslušného disku príkazom „Vlastnosti“. Okno „NázovDisku (C: )“ nás predovšetkým informuje využití miesta na disku. Vpravo pod koláčovým grafom využitia jednotky je tlačidlo „Čistenie disku“ jeho stlačením sa čistenie spustí.
Obdobne sa dá táto procedúra spustiť:
Štart>Všetky programy>Príslušenstvo>System Tools>Čistenie disku
Otvorí sa nám okno „Výber jednotky“. Z rozbaľovacieho zoznamu vyberieme jednotku, ktorú chceme vyčistiť a potvrdíme tlačidlom „OK
Sprava-PC-04-250

Program sa nám prihlási oknom „Čistenie disku“.
Správa-PC-09-300



Program analyzuje zadaný disk a po určitom čase (podľa kapacity a obsadenia disku) nám navrhne, čo môžeme z disku odstrániť.
Sprava-PC-10-300
Na karte „Čistenie disku“ vyberieme, ktoré skupiny súborov chceme odstrániť a odsúhlasíme „OK“,.
Ďalšie možnosti sú na karte „Ďalšie možnosti“ Tu sa rozhodujeme o možnosti odinštalovania niektorých funkcií Windows alebo aplikačných programov a v treťom prípade o možnosti odstránenia tzv. „bodov obnovenia“ (Čo doporučujem najmenej!).
Po vykonaní čistenia disku niekedy môže výrazne pomôcť jednoduché vyhľadanie „veľkých súborov“ napr. > 50000 kB. Často zistíme, že sa jedná o zvyšky multimediálnych súborov alebo hier, ktoré sme už uložili na iné miesto, alebo ich nepoužívame. Ich odstránením (a samozrejme i vysypaním z koša môžeme získať asi najviac.

Sprava-PC-01-400

Vyhľadanie veľkých súborov

Pre vyhľadanie použijeme funkciu „Štart>Hľadať
alebo v Prieskumníku na paneli nástrojov stlačíme tlačidlo „Hľadať
Zadáme parametre veľkosti súborov “aspoň” a hodnotu, na obrázku je 50000 kB.
V okne výsledkov hľadania sa nám príslušné súbory zobrazia a podľa situácie sa rozhodneme, čo s nimi.

Defragmentácia disku

Ďalšou rezervou na zrýchlenie počítača je odstránenie defragmentácie disku. Spúšťa sa: „Štart>Všetky programy>Príslušenstvo>System Tools>Defragmentácia disku“. Po spustení „Analyzovať“ sa nám graficky pomocou farebných polí zobrazí ako je štruktúra disku nerovnomerne rozkúskovaná časťami súborov. Po spustení „Defragmentovať“ môžeme pozorovať, ako sa rozmiestnenie farebných polí začína meniť. Proces môže trvať desiatky minút.
Sprava-PC-06-500

Optimalizácia výkonu PC pomocou účelových aplikácií

Je veľmi pravdepodobné (najmä na počítači, kde sme často inštalovali nové programy a odstraňovali predtým inštalované, že tam máme programy, ktoré sa spúšťajú pri štarte systému zbytočne). Aby ste takéto programy, ktoré sa všelijako skrývajú odstránili potrebujete špeciálny program, ktorý je schopný upraviť takzvané registre (je pravda že sa to dá urobiť aj bez programu ale to je ešte nebezpečnejšie). Pozor tým, že začneme odstraňovať programy sa môžeme dostať do stavu, že nám počítač nebude chcieť nabehnúť (vôbec sa nebude chcieť dať spustiť) alebo že si odstránite užitočný program napríklad antivírusovú ochranu.
Všeobecne uznávaný program na čistenie súborovej štruktúry disku je CCleaner.
Sprava-PC-07-500
Je to freeware a je ho možné používať i ako spúšťateľný z prenosného disku (USB kľúča).
Stiahnuť sa dá z lokality http://pda.wareseeker.com/Security/ccleaner-portable-2.30.1130.zip/374c7196b a je predmetom konkrétnej ukážky počas lekcie.
Pre podobné činnosti, vrátane komplexnej údržby diskov existuje široká ponuka platených programov, z ktorých autor využíva Ashampoo WinOptimizer. Tento program zahŕňa i defragmentáciu disku a komplexné prostriedky na „Vyladenie“ činnosti počítača až po zálohovanie. Vyžaduje však už pokročilejšie znalosti systému a príslušnú opatrnosť pri používaní.
Autorská nemecká softwareová firma ho ponúka za 39,99€ (slovenská lokalizácia). Pozrite sa na lokalitu firmy http://www2.ashampoo.com/webcache/html/1/product_2_2106___EUR.htm

Žiadne komentáre: