01 februára 2011

Program na 2. februára 2011

„Domáca“ kancelária, ale i kancelária „na ceste“ je často založená na webových aplikáciách (online službách) ale i na zdarma poskytovaných (freeware) programoch, prípadne na aplikáciách, využívajúcich prenosné (portable) pamäťové médiá. Príspevok ukazuje najznámejšie možnosti v tomto ohľade.

A – VOĽNE ŠÍRITEĽNÉ APLIKÁCIE

Programový balík Open Office

Charakteristika programového balíka

OpenOffice.org je bezplatná alternatíva MS Office a obsahuje teda aj podobné súčasti. OpenOffice je balík kancelárskych aplikácií pre písanie textových dokumentov, výpočty s tabuľkami, tvorbu prezentácií, kreslenie obrázkov a prácu s databázami. OpenOffice.org je jeden z najúspešnejších programov s otvoreným zdrojovým kódom, bol preložený do viac ako stovky národných jazykov. OpenOffice.org je veľmi vyhľadávaný aj pre svoju nezávislosť na operačnom systéme, funguje pod Windows a mnohými inými systémami. Navyše umožňuje ukladať súbory nielen vo formáte OpenDocument, ale aj vo formátoch používaných v MS Office. Dokumenty možno tiež ľahko exportovať do PDF alebo webových stránok.

Štandardná desktopová verzia sa dá stiahnuť z adresy http://www.slunecnice.cz/sw/openoffice/ (lokalizovaná do češtiny).

Programový balík je k dispozícii i v prenosnej verzii (portable) http://www.slunecnice.cz/sw/portable-openoffice-org/, zatiaľ však chýba lokalizácia do SK alebo CZ.

Obsah balíka OpenOffice.org

Súčasti sú popisované podľa prenosnej verzie.
TextDocument - Textový procesor Writer - plní úlohu textového procesora (zodpovedá programu Word z MS Office). Môžete ho použiť pre vytvorenie jednoduchého textu až po text doplnený grafikou, obrázky. Samozrejmosťou je kontrola preklepov v mnohých jazykoch, vkladanie tabuliek a i. Pre ukladanie je používaný štandardný formát OpenDocument, konkrétne teda ODT? Open Document Text. Ukladať možno však aj v iných formátoch ako RTF, DOC, HTML.

FreeAndWebApps-01

Presentation – (Impress) - plní funkciu prezentačného nástroja Powerpoint v MS Office

Spreadsheet - Tabuľkový kalkulátor Calc, alternatíva k programu MS Excel.

Drawing - vektorový editor, je určený pre prácu s vektorovou grafikou, (nie pre prácu s grafikou bitmapovou - spracovanie fotiek atď).

Database - na prácu s databázami.

Formula - slúži na vytváranie zložitých vzorcov

 

Okno programu „Writer“ je veľmi podobné ako okno MS Word.

FreeAndWebApps-02

I keď sú ovládacie prvky prenosnej verzie v angličtine, kontrola pravopisu sa dá robiť podľa slovníka slovenčiny. Panely nástrojov ako i príkazy sú ekvivalentné ovládaniu MS Office 2003.

Príručky k programovému balíku OpenOffice

Jiří Lapáček: OpenOffice.org Podrobná uživatelská příručka http://www.martinus.sk/?uItem=19137

Stručná príručka (26 strán) v PDF http://ii.iinfo.cz/r/k/Texty_v_OOo.pdf

B - INTERNETOVÉ APLIKÁCIE orientované na kancelárske využitie

 

Charakteristika internetových (webových) aplikácií

Na webe založené súpravy aplikácií - ponúkajúce spracovanie textu, tabuľky, prezentácie a ďalšie nástroje, súvisiace s kancelárskym pracoviskom si do istého času vyslúžili pochvalu nie preto, že robia tieto veci dobre, ale preto, že ich dokážu vôbec robiť. Ale traja hlavní konkurenti v tejto oblasti, Google Docs,  Zoho a ThinkFree, vykazujú v posledných mesiacoch podstatné zlepšenia. Ich produkty sa stávajú širšími, majú aj viac aplikácií, a hlbšiu, všestrannejšiu a funkčnosť existujúcich aplikácií.

Otázka znie: Sú tieto tri aplikačné balíky skutočne pripravené na to, aby zabrali pozície svojim ťažkým súperom, založeným na pevnom spojení s kancelárskym počítačom (desktopovým) - akým je Microsoft Office?

Podrobne sa webovými aplikáciami zaoberá vo svojom článku v PC REVUE č 5/2008
Peter Kmeťo: Kancelária na internete

Aplikácie Zoho

Zoho ponúka sadu online webových aplikácií zameranú na zvýšenie produktivity kancelárie a ponúka jednoduchú spoluprácu. Kancelárske nástroje Zoho sú dostupné na adrese: http://www.zoho.com/

FreeAndWebApps-03

Okno aplikácie Writer ukazuje, že podobnosť s MS Word je vysoká. Ak aj ovládacie prvky sú v angličtine, ako jazyk dokumentu sa dá nastaviť slovenčina (obrázok). Ako vidieť na obrázku, kontrola pravopisu vyznačila neslovenské slová ako chybné obdobne, ako pri nastavení kontroly v MS Word.

Rozbaľovacia ponuka hlavného menu ponúka podobné príkazy FreeAndWebApps-04ako desktopový Word.
Napríklad pre príkaz „Review“ Preložené „Prehľad“ ale skôr ako ekvivalent „Zobraziť“ sú to príkazy:

  • Kontrola pravopisu
  • Upravený slovník,
  • Nájdi a Nahraď,
  • Počítadlo slov,
  • Tezaurus a
  • História.

I klávesové skratky zodpovedajú Wordu.

Aplikácie ThinkFree

ThinkFree ponúka podobný súbor aplikácií : http://www.thinkfree.com/. Tu sa však zdá, že portál sa už viac prikláňa k poskytovaniu platených služieb.

Dokumenty Google

Spoločnosť Google uviedla kancelársky online balík Google Docs (Dokumenty Google). Zoznámenie sa s úvodom k tejto službe je na adrese: Dokumenty Google

Balík ponúka funkcie obdobné ako MS Office, výhodou je, že Dokumenty sú dostupné na ktoromkoľvek počítači pripojenom na internet, nakoľko všetky dokumenty GoogleDocs ukladá do svojej online databázy.

FreeAndWebApps-05 Balík dokáže pracovať okrem dokumentov aj s tabuľkami a taktiež aj s prezentáciami, dáva možnosť kreslenia a vytvárania formulárov. Je kompatibilný s balíkom Microsoft Office a OpenOffice, čiže nie je problém zakomponovať existujúce dokumenty z desktopových balíkov do tohto online balíka.

Vstupná stránka je nanovo prepracovaná, čo umožňuje lepši orientáciu v uložených dokumentoch. V súčasnosti je okrem dokumentov Google možne v rámci stránky i ukladať ľubovoľné dátové súbory. Orientáciu vylepšuje vodorovný vyhľadávací panel s rozbaľovacími ponukami „Dokumenty“ „Obrázky a videá“ a „Ďalšie možnosti

FreeAndWebApps-06 Okno textového editora ukazuje, že pribudli ďalšie možnosti úpravy textu formátovaním vrátane zarovnania na obe strany.

FreeAndWebApps-07

Užívateľ pracuje v príjemnom prostredí, v ktorom sa ľahko orientuje aj vďaka tomu, že je v slovenskom jazyku. Nachádza sa tu množstvo funkcií z ktorých treba spomenúť kontrolu pravopisu, ktorá zahŕňa i slovenčinu.

Spravovanie účtu Dokumenty

Dokumenty sa ukladajú do priečinkov, ktoré sa dajú ľahko a rýchlo vytvoriť. Bez problémov sa dá akýkoľvek dokument vytlačiť a to v rôznych formátoch tlače. Ďalej Google Docs ponúka prevedenie dokumentu napríklad do pdf, rtf, html formátu, do formátu doc (Microsoft Word), do formátu OpenOffice alebo do textového dokumentu txt. Samozrejme tabuľky a prezentácie sú kompatibilné s Microsoft Office.

Práca s dokumentmi je veľmi jednoduchá. Dokument je možné automaticky preložiť. Pre kontrolu pravopisu sa dá nastaviť cca 41 jazykov.

V rámci služby je možné ukladať do priečinkov súbory až do kapacity 1024 MB. V prospech GoogleDocs hovorí najmä to, že tento balík je k dispozícií zadarmo, pre hocijakého užívateľa.

Typy zdieľania dokumentov, súborov a priečinkov

a) registrovaní spolupracovníci môžu upravovať dokument;
b) registrovaní môžu čítať dokument;
c) všetci, ktorí poznajú URL dokumentu, môžu publikovaný dokument čítať ako verejný.

Príklady dokumentov Google

Tabuľka námetov na projekty Tento dokument je verejný a tým prístupný pre každého, kto pozná jeho URL: http://docs.google.com/Doc?id=ddp95fpj_1hh4wq8f9

Tabuľka, publikovaná s neobmedzeným prístupom na čítanie:

https://spreadsheets.google.com/pub?key=0Aq3bh9rT2cWgdDQ2MVh1OXJGd3drd3NaOW5GWHQ4VGc&hl=sk&single=true&gid=0&output=html

C - SÚBORY S FORMÁTOM PDF

U dokumentov, označovaných koncovkou názvu „.pdf“ hovoríme o formáte PDF (Pocket Document Format).

Používanie tohto formátu má tri účely:

  • zmenšiť objem dát (komprimovať súbor)
  • zabezpečiť, aby v dokumente nedošlo k neželanej zmene
  • zaručiť rovnaké vytlačenie na akejkoľvek tlačiarni.

Autorom tejto „normy“ je firma Adobe a i najznámejšie prostriedky pre prácu s týmto formátom pochádzajú od tejto firmy. Je to známy freeware program na prehliadanie „Adobe Reader“. I keď je čítací program zadarmo, rad firiem sa snaží nájsť úspornejšie riešenia a ponúknuť aplikáciu i s doplnkovými funkciami „čítačky“. Na tvorbu slúži platený „Adobe Acrobat“.

Prehliadanie (čítanie) súborov PDF

 

FreeAndWebApps-08

Výhodou programu PDF XChange-Viewer je, že umožňuje do .pdf súboru vkladať poznámky, grafické značky a podobne (viď panel nástrojov na obrázku hore). Prenosná aplikácia, spomínaná vyššie, pravda, nemá zatiaľ všetky pokročilé funkcie ako desktopová.

Prevod do formátu PDF zadarmo
  • Prevod cez OpenOffice.Org
  • Prevod pomocou online neplatenej služby, najjednoduchšie je využitie konverzie cez GoogleDocs, existuje aj rad ďalších neplatených online služieb.
  • Free programy na prevod do formátu PDF.

Pokiaľ sa týka desktopových aplikácií, zdarma je napríklad od firmy Tracker Softvare: http://www.tracker-software.com/company/news_press_events/view/92 .

Tieto aplikácie vlastne predstavujú virtuálnu tlačiareň, ktorá uloží dokument do súboru. Rovnaká firma je i autorom vyššie spomenutej desktopovej čítačky.

Žiadne komentáre: