13 decembra 2011

Program na 14. decembra 2011

Písanie textových správ a ich zasielanie na iný počítač (e-mail = elektronická pošta) sa zrodilo pred štyridsiatimi rokmi. Za toto obdobie sa elektronická pošta stala základom mnohých foriem internetovej komunikácie.

Formy internetovej komunikácie

Okamžitá výmena textových správ (Instant messaging)

Instant messaging (skratka IM; prekladané ako odosielanie / posielanie / zasielanie okamžitých správ, rýchle posielanie/zasielanie správ, okamžitý messaging, okamžité spracovanie správ) je internetová služba, umožňujúca svojim užívateľom sledovať, ktorí ich priatelia sú práve pripojení, a podľa potreby im posielať správy, chatovať, preposielať súbory a aj inak komunikovať. Hlavná výhoda oproti využívaniu napríklad e‑mailu spočíva v princípe odosielania a prijímania správ v reálnom čase. Inými slovami správa je doručená vo veľmi krátkom čase od odoslania (väčšinou v rámci stoviek milisekúnd).
Ide o komunikáciu písaným textom najčastejšie medzi dvomi osobami cez IM program (klient), komunikujúci cez internet prostredníctvom špeciálneho IM protokolu.
IntKom-08
Rozhovor (chat) prostredníctvom pošty Gmail
Elektronická pošta Gmail umožňuje takúto formu komunikácie bez nutnosti zvláštneho programového vybavenia (IM klient je súčasťou pošty).


IntKom-10bV  pošte Gmail je táto služba ovládaná z panelu s názvom „Rozhovor“ pod zoznamom menoviek/priečinkov naľavo od hlavného okna. Pokiaľ v paneli okno nie je, je možné ho obnoviť pomocou tlačidla clip_image002, ktoré je k dispozícii v spodnej časti panelu.


IntKom-11b
Nastavenie parametrov rozhovoru je možné po rozbalení zoznamu príkazov, ktorý sa zobrazí po kliknutí na šípku napravo od hlavičky okna „Rozhovor“.

Výber položiek zo zoznamu je predstavený na obrázku vľavo.


IntKom-12Stav dispozície volajúceho k rozhovoru sa prepína podľa výberu možností na zo zoznamu na ďalšom obrázku.


IntKom-13 Rozhovor možno nadviazať kliknutím na meno volaného v zozname kontaktov okna „Rozhovor“, alebo kliknutím na tlačidlo „ Pozvať na rozhovor“ na karte kontaktu.
IntKom-18


Po tomto sa otvorí okno „Rozhovor“, kde v hlavičke je meno volaného. V paneli nástrojov sú k dispozície tlačidlá zapnutie videohovoru, hlasového hovoru a tlačidlo pre pridanie ďalšieho účastníka komunikácie. Keďže v príklade sú všetky tieto možnosti neprístupné, tlačidlá sú prečiarknuté.
Google Talk
IntKom-20 Je to jednoduchá komunikačná služba od spoločnosti Google, ktorá nevyžaduje IM (instant messenger) klienta, nakoľko je zbudovaný v službe Gmail. Okrem textovej komunikácie ponúka aj službu VoIP. V súvislosti s týmito službami potom poskytuje aj možnosť videochatu, zdieľanie súborov a hlasovej schránky.
Použitie služby, ktorá je úplne zadarmo, je podmienené registráciou účtu Google alebo na poštovom serveri Gmail, s ktorým je úzko prepojený (zdieľanie kontaktov, oznamovanie novej pošty, integrovaný klient vo webovom rozhraní).
IM klient, teda program na komunikáciu je možné stiahnuť zadarmo zo servera http://www.google.com/talk/ . Samostatný program umožní komunikáciu priamo z počítača (bez internetového prehliadača) vrátane prenosu súborov. Pri kliknutí na ikonku Gmailu sa spustí prehliadač a otvorí sa štandardné okno pošty Gmail.
IntKom-22a Po štarte počítača sa ikonka programu umiestni do oblasti oznámení (ak je to pri inštalácii povolené) a informuje i o počte neprečítaných správ.
IM pomocou služby ICQ
ICQ – čítaj podľa anglického spellingu: „aj sí kjú“> aj sík jú čiže I seek you čo by malo znamenať „hľadám ťa“. Program (IM klient) sa dá stiahnuť napríklad z adresy http://www.softmania.sk/Icq-6.html. Najnovšie je ponúkaná verzia pre prácu cez prehliadač (nie je treba inštalovať IM klienta): Spustit službu Web-ICQ,
Ďalšie programy okamžitých správ
Windows Messenger Windows Live Messenger, Yahoo! Messenger , Miranda, Trilian, ale podľa Wikipédie i ďalšie.
Zvláštny je program Skype, ktorého hlavné určenie je síce na telefonovanie pomocou protokolu VoIP, ale má i všetky prostriedky na použitie ako IM klient. Používanie tohto komunikátora je popísané v našom príspevku https://sites.google.com/site/tretiveknalinke/telefonovanie-cez-internet

Skupinová komunikácia

Pre riešenie komunikačných potrieb stabilnej skupiny užívateľov sa postupne sformoval prostriedok s názvom „Diskusná skupina“ alebo i „Diskusné Fórum“. Teda je to priestor, kde sa stretávajú užívatelia s približne rovnakými záujmami. V rámci projektu Tretiveknalinke je od začiatku roku 2008 sformovaná skupina v rámci služby GoogleGroups. V poslednom polroku však dochádza k podstatným zmenám v štruktúre týchto skupín, ako i k zmene užívateľského rozhrania.
IntKom-30
V predchádzajúcom roku sa zobrazenie a ovládanie tohto nástroja značne zmenilo. Dnes je veľmi v súlade s užívateľským rozhraním Gmailu, čo považujem za pozitívne. V ďalšom budeme tento nástroj využívať.

Sociálne siete

Podľa Wikipédie u pojmov „social networking“ a „sociálne siete“, v stručnosti ide o prepájanie kontaktov medzi ľuďmi, ktorí majú niečo spoločné. Teda skôr by som tento pojem v slovenčine označoval ako „spoločenské siete“.Každý účastník/používateľ si vytvorí vlastný profil, v ktorom napíše o sebe základné informácie. Na základe týchto informácií sa nadväzujú vzťahy medzi používateľmi, ktorí sa spájajú do neformálnych prepojení podľa „spoločenských“ záujmov. Vzájomnými prepojeniami používateľov a skupín vzniká sieť vzťahov, ktoré sú veľmi dôležité v praxi. Nevýhodou social networkingu je fakt, že používatelia nemusia do svojho profilu vložiť pravdivé informácie a je to takmer nemožné zistiť.
Orkut
Orkut je sociálna sieť, ktorú poskytuje portál Google. Je zrejmé, že napríklad mnohé moduly zo služby Gmail tu nachádzajú uplatnenie – rozhovor sa organizuje podobným spôsobom.
IntKom-33
Twitter
Veľmi známa najmä v anglosaskom prostredí je sieť Twitter: Vlastne je to portál, určený na publikovanie krátkych správ – názorov, poznámok, (tweets - teda štebotov) niekedy charakterizovaná ako „mikroblog“ http://twitter.com/#!/tretiveknalinke . účastník má sledovateľov, sám sleduje iných, vytvára si zoznamy.
IntKom-40
Facebook
Facebook je dnes asi najrozšírenejšia sociálna sieť, lokalizovaná už i do slovenčiny. - http://www.facebook.com/. Je zrejme zo všetkých podobných prostriedkov najhlbšie prepracovaná. Zdá sa, že kladie najväčší dôraz na všestranné publikovanie profilu účastníka. Pritom sú poskytnuté možnosti na voľbu rozsahu zverejnenia profilu.
IntKom-31
Obľuba je zrejme založená na nasledujúcich danostiach:
  • Možnostíi publikovania – denné správy, odkazy, komentáre, fotografie
  • Možnosti združovania – vytváranie skupín, organizácia priateľov do skupín
  • Publikačné doplnky – vlastné fotoalbumy. možnosť uverejnenia fotoalbumov Picasa
  • Široký okruh užívateľov, kde sa vždy nájde niečo zaujímavého
Google plus
Ostatná konštrukcia od Google. Snaží sa združiť priaznivcov ním používanej technológie a poskytnúť racionálne podmienky na združovanie. Vytvarájú sa kruhy užívateľov na rôznej úrovni zdieľania textových informácií, obrázkov a videí.IntKom-32

Táto sieť zatiaľ pracuje len niekoľko mesiacov.

2 komentáre:

Gunity povedal(a)...

Milan,
máš to pekne spracované... Tu sú moje stručné poznámky:

bez nutnosti zvláštneho programového vybavenia (IM klienta)
MB: pretože gmail obsahuje IM klienta

Po štarte počítača sa ikonka programu umiestni do oblasti oznámení
MB: ak je to povoelné pri inštalácii

na publikovanie krátkych práv
MB: správ

Prečo http://cs-cz.facebook.com/ a nie http://www.facebook.com/ ? Ked uz tak tak potom http://sk-sk.facebook.com/

Lektor povedal(a)...

Ďakujem Gunity za pripomienky, konečne som si našiel čas na príslušné úpravy, ktoré sú už zahrnuté v texte.
Len pre vysvetlenie, pôvodná forma odkazu na stránku facebook súvisí s tým, že na takejto adrese sa prihlasovalo, keď ešte bol len v českej lokalizácii.