10 januára 2012

Program na 11. januára 2012

POKROČILÉ PREHLIADANIE INTERNETU

Ak chceme systematicky a efektívne využívať internet, potrebujem mať na tento účel okrem výkonného personálneho počítača aj vhodné programové vybavenie a ovládať jeho nástroje. V tomto príspevku sa popisujú možnosti výberu a využitia prehľadávačov, využitie záložkovania internetových stránok, čítanie publikovaných príspevkov pomocou tzv. feedov a využívanie máp.

Prehliadače

Webový prehliadač, alebo web browser (alebo i webový prezerač) je podľa popisu v encyklopédii  Wikipédia aplikačný software, umožňujúci používateľovi zobrazenie a interakciu s HTML dokumentmi hosťovanými na webových serveroch alebo na lokálnom súborovom systéme. Je zrejmé, že jeho funkcionalita môže značným spôsobom ovplyvniť kvalitu, rýchlosť a presnosť získavania informácii z webových serverov.

Výsadné postavenia prehliadača Internet Explorer na trhu bol dlhoročne tŕňom v oku úradom, ktoré strážili dodržiavanie protimonopolných zákonov. V minulom roku tlak európskej komisie na firmu Microsoft vyústil v krok, ktorým Microsoft umožňuje pri inštalácii Windows výber prostredníctvom tzv. „ballot screen“, čo je obrazovka s ponukou inštalácie dostupných prehliadačov (i konkurenčných). Doterajší užívatelia by mali mať prístup k tomuto rozhodnutiu prostredníctvom aktualizácií systému.

Pozrite: „Ballot Screen v novších verziách Windows“, zive.sk, zo dňa 24. 2. 2010 na adrese:

http://www.zive.sk/rozhodovaci-ballot-screen-je-dostupny-v-slovenskej-verzii/sc-4-a-286864/default.aspx alebo v encyklopédii http://cs.wikipedia.org/wiki/Ballot_screen .

Takto je graficky predstavená možnosť výberu prehliadača (pozícia ponúkaných prehliadačov sa mení podľa náhodného algoritmu):

Ballot-screen-01-600

Základom programového vybavenia pre efektívne využívanie internetu je výkonný prehliadač (browswer) a ďalšie pomocné nástroje – najčastejšie sú to tzv. doplnky (adons). Voľba prehliadača je preto celkom dôležitá vec a tu netreba nič ponechať náhode. Ďalej aspoň niekoľko poznatkov pre orientáciu.

Internet Explorer (IE)

IE8-01-50 Vo verzii 8 bol IE v učebni UD 104 štandardne nastavený a používa sa od novembra 2009, základy jeho používania boli popísané v článku na tomto blogu: http://tretiveknalinke.blogspot.com/2009/11/prehliadanie-internetu-po-novom.html. Niektoré odkazy na firmu Microsoft žiaľ už v tomto článku neplatia.

Opera

Opera-01-50Prehliadač je obľúbený najmä medzi mladými ľuďmi, sťahovanie hudby a hier, ale hlavne ako prehliadač pre mobilné telefóny. Nájdete ho na adrese: http://www.opera-prehliadac.com/ .

Google Chrome

G-Chrome-01-50Prehliadač bol uvedený na trh cca pred 4 rokmi, nájdete ho na adrese (a možno ho stiahnuť v slovenskej lokalizácii): http://www.google.com/chrome/?hl=sk
Google uvádza jeho hlavné vlastnosti (a prednosti):

  • Rýchle spustenie - Google Chrome sa spustí v zlomku sekundy
  • Rýchle načítanie - Google Chrome načíta webové stránky rýchlo
  • Rýchle vyhľadávanie - Hľadajte na webe priamo z panela s adresou.

Zo začiatku po uvedení poskytoval málo doplnkov, dnes už je ponuka rozšírená. Niektoré sú popísané napríklad na stránke:
http://badguy.cz/rozsireni-pro-google-chrome-jsou-zde-vybral-jsem-ty-nejlepsi/

Mozilla Firefox (MF)

firefox-02-50 Prečo používať prehliadač MF?  Dôvody sú podrobne rozvedené na stránke http://www.mozilla.sk/firefox/preco-prejst-na-firefox/

Hlavné dôvody, prečo ho doporučuje autor:

  • Vynikajúca spolupráca so službami a internetovými aplikáciami vyhľadávača Google. Niektoré služby Google je možné prostredníctvom doplnkov tretích strán priamo zabudovať do prehľadávača (napríklad automatický preklad do slovenčiny).
  • Lepšie a praktickejšie prepracovaná práca so záložkami (v IE sa to volá „obľúbené položky“).
  • Neuveriteľne veľké množstvo doplnkov (anglicky add-ons, čo znamená rozširujúce SW moduly). Jeden z nich prakticky vyskúšame.

Stiahnutie prehliadača Mozilla Firefox  v slovenskej lokalizácii je najvhodnejšie zo stránky http://www.mozilla.sk/download/ .

Niektoré funkcie prehliadača MF sú spomenuté nižšie.

Nastavenia zobrazenia

Int-12-01-11-02

Príkazom “Zobraziť”  sa nastavuje

  • Viditeľnosť panelov s nástrojmi
  • Otvorenie bočného panelu (história Ctrl+H alebo záložky Ctrl+B)
  • Nastavenie lupy (veľkosti zobrazenie) – zväčšiť Ctrl+, zmenšiť Ctrl-
  • Štýl stránky (základný alebo žiadny)

 

 

Hľadanie na stránke

Realizuje sa príkazom “Upraviť>Hľadať” alebo Ctrl+F. Panel nástrojov hľadania sa otvára v päte stránky.

Práca s kartamiInt-12-01-11-17

Prehliadané stránky je možne usporiadať na kartách v rámci jedného prehliadača. Nová karta sa otvára kliknutím na znak + na pravej strane uška už otvorenej karty. Karty je možné usporiadať do skupín. Prehľad o otvorených kartách sa otvára po kliknutí na šípku rozbaľovacieho zoznamu na pravej strane panelu s uškami kariet.

Int-12-01-11-19 

Int-12-01-11-20Okrem zobrazenia ušiek kariet možno náhľady kariet zobraziť i v skupine (Ctrl+Shift+E). Skupinu je možné pomenovať. Prepnúť na zobrazenie jednotlivej karty je možné jednak kliknutím na náhľad stránky alebo na  pravom hornom rohu okna prehliadača.

História

Vrátiť sa k zobrazeniu stránok, ktoré boli otvorené v minulosti je možné pomocou príkazu “História”. Spúšťa sa buď z hlavného menu, kde sa po kliknutí ponúknu možnosti vyhľadania a zobrazenia stránky, alebo pomocou klávesovej skratky Ctrl+H, ktorá otvára panel história na ľavej strane stránky.

Záložky

Záložky môžeme zriaďovať alebo prehliadať za pomoci príkazu “Záložky“z hlavného menu

Int-12-01-11-04

alebo pomocou klávesovej skratky Ctrl+B ktorá otvorí panel záložiek na ľavej strane stránky prehliadača. Príkazom “Zobraziť všetky záložky sa otvára okno usporiadania záložiek.  Je možné vytvárať priečinky, záložku slovne popísať, alebo jej prideliť značku (kategorizovať).

Záložkovanie ako internetová služba

Pre overenie využívania záložiek (bookmarks), si stiahneme doplnok AddThis zo stránky: https://addons.mozilla.org/sk/firefox/addon/4076

Int-12-01-11-16

Po nastavení sa na uvedenú stránku stlačíme zelené tlačidlo s textom
“+ Pridať do programu Firefox”.

Pri sťahovaní a inštalácii postupujeme podľa pokynov na obrazovke.

BMrk-04-115

 

 

 

Doporučujeme nastaviť tlačidlo doplnku BMrk-03-35 AddThis (červený štvorec s bielym znamienkom + a trojuholníčkom rozbaľovacej ponuky) na panel nástrojov a taktiež do kontextovej (miestnej) ponuky. Nezaškrtávať inštaláciu “Toolbar” alebo inštaláciu vyhľadávacieho panelu. Pri inštalácii sa zobrazí rozsiahly zoznam názvov – odkazov na záložkovacie systémy, ktoré sú podporované. Pri voľbe “Možnosti” vyberieme len niekoľko hlavných, predovšetkým Google, Gmail a Delicious. (Výber môžeme kedykoľvek zmeniť). Po ukončení výberu Firefox reštartujeme. Podľa toho, ktoré záložky sme vybrali, sa nám po stlačení tlačidla doplnku AddThis zobrazí rozbaľovacia ponuka približne ako na obrázku vpravo.

BMrk-06-220 Keď sme nastavenie ukončili je na mieste pozrieť sa na pravý panel tohto blogu. Nájdeme tam okienko so symbolom služby AddThis – pomocou kliknutia na niektorý zo symbolov záložiek môžeme vytvoriť záložku na článok v blogu i cestou iných prehliadačov, napr. IE bez doplnku AddThis.

Google Bookmark

je služba, ku ktorej sa môžeme prihlásiť na adrese : https://www.google.com/accounts/ServiceLogin?hl=sk&continue=https://www.google.com/bookmarks/&nui=1&service=bookmarks
podľa popisu od poskytovateľa služby nám jej využívanie poskytuje:

  • Úsporu času pomocou rýchlych odkazov na svoje obľúbené webové stránky.
  • Ponúka sa možnosť pomocou služby História navštívených webových stránok vyhľadať stránky, ktoré často navštevujeme a poznačiť si ich záložkami ako svoje obľúbené položky.
  • Získame prístup k svojim záložkám z ktoréhokoľvek počítača.

Bez ohľadu na to, kde surfujeme po webe, naše záložky zostanú stále s nami. Stačí sa len prihlásiť do služby Google Bookmark . Takéto záložky sú prístupné len nám po prihlásení sa do svojho účtu.

Máme možnosť organizovať svoje záložky. Pridáme do svojich záložiek značky a poznámky, s pomocou ktorých môžeme informácie triediť a vyhľadávať. To nám umožní jednoducho ich vyhľadať a zachovať ich usporiadanie.

Záložky Delicious

Túto záložkovaciu službu poskytoval pôvodne vyhľadávací  portál Yahoo, v roku 2011 ju však prevádzkuje samostatý majiteľ, ktorý jej tvár značne zmenil. Ak ju chcete používať, je potrebné sa zaregistrovať na stránke http://delicious.com/  „Join Now“.

Int-12-01-11-06

Výhody záložkovacieho systému Delicious:

  • Graficky perfektný prehľad o záložkách
  • Zoznamy záložiek je možné agregovať (“stohovať”)  do  tematických skupín (stacs)
  • Int-12-01-11-08Je možné zvoliť úroveň oprávnení na prístup – verejné sú dostupné na čítanie každému, zdieľané sú oprávnení upravovať, tí, ktorým to umožní vlastník
  • Záložky je možné publikovať na svojej webstránke/blogu.   

Nevýhody: 

  • Ovládanie a popisy na stránke sú len v anglickom jazyku, zapisované texty a označenia v slovenčine sa zobrazujú s diakritikou bezchybne
  • Povolené sú len jednoslovné označenia (tags)

Záložky autora (verejné) sú dostupné na adrese: http://delicious.com/tretiveknalinke . Autor poskytuje niekoľko posledných záložiek v okne na pravej strane blogu Tretiveknalinke. Po kliknutí na príslušné odkazy v okienku je prístupná kompletná stránka verejných odkazov (Obrázok vpravo).

 

Systematické sledovanie publikovaných informácií

Kto patrí k používateľom, ktorí denne navštívia aj desiatky obľúbených webových stránok, ten určite každý deň uskutočňuje činnosť približne v nasledujúcich krokoch – otvoriť webový prehliadač, za pomoci záložky alebo manuálne zvoliť adresu svojej obľúbenej stránky, prezrie si, či na nej niečo nepribudlo, vyberie si najzaujímavejšie články a pustí sa do čítania. Toto sa opakuje pri každej z tých desiatok webových stránok.

Zefektívneniu týchto činností slúži RSS - Really Simple Syndication. Anglický výraz Syndication sa v tomto prípade zrejme najbližšie interpretuje ako predaj článok pre uverejnenie v mnohých časopisoch a novinách v rovnakom čase aby zabezpečil čo najširšie publikovanie pôvodného diela. Podľa tohto princípu pravidelne publikované informačné stránky poskytujú krátky kód, ktorý umožňuje automatické prepojenie. 
“Publikovaná novinka na webstránke -> RSS kód -> Čítačka RSS (SW) u čitateľa”.

RSS-06-160Google poskytuje službu s názvom Gogle Reader (čítač), do ktorej je potrebné sa prihlásiť na adrese www.google.com/reader . Po prihlásení sa služba ponúkne základné okno pre nastavenie. Ponúkané sú možnosti na definovanie zdrojov (ktoré stránky chceme pravidelne čítať), máme možnosť si usporiadať sledované pramene do priečinkov a poskytnúť niektoré prečítané pramene na zdieľanie prostredníctvom zverejnenia.

Okrem toho, ak sme v službe prihlásení a máme aktívny prehliadač MF, po aktivácii tlačidla RSS (napríklad na stránke tohto blogu “Prihlásiť na odber > tlačidlo Add to Google“, obrázok vľavo) nám Google ponúkne možnosť zaradiť do čítačky Reader alebo do miniaplikácie na stránke iGoogle.

Int-12-01-11-05

Ako je z ponuky vidieť, je tu možnosť aktivácie i pre iné čítačky a tak isto i pre systém, ktorý je založený na alternatívnom formáte súboru   pod názvom Atom. Označenie pre tento formát feedov ponúka služba Blogger v päte blogu.

Mapy Google

Po kliknutí na príkaz “Mapy” na hornom paneli vyhľadávača Google sa otvorí služba Mapy.

Bez prihlásenia je možné vyhľadávať mapy, napríklad zadaním adresy miesta:

Int-12-01-11-12

Je možné vyhľadať trasu (cestu) medzi dvomi miestami (auto alebo peši), získať jej popis (itinerár) so vzdialenosťami, a trvaním cesty.

Int-12-01-11-15

Int-12-01-11-14V mestách sú na mapách ďalšie informácie (komerčné – hotely, reštaurácie, podniky), môžu byť i autentické obrázky z miesta. Zastávky mestskej dopravy poskytujú informácie o dopravných spojeniach.

Do služby Google mapy je možné sa prihlásiť jednoduchým spôsobom pomocou svoje Gmailovej adresy. Takáto registrácia umožňuje ukladať si vlastné mapy, cestovné trasy, pridávať k nim popisy a zdieľať tieto dokumenty.

Mapy je možné zobrazovať ako dopravnú mapu alebo satelitnú snímku. Doplňujúcimi informáciami môžu byť fotografie z miesta, stav počasia, snímky webkamier a údaje o dopravnej situácii.

Žiadne komentáre: