21 februára 2012

Program na 22. februára 2012

Čoraz viac ľudí objavuje nakupovanie cez internet. Prieskumy Slovenskej asociácie pre elektronický obchod uvádzajú, že v prvom polroku roka 2011 si ľudia objednali služby a tovary za 41,8 milióna eur. V porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka to bol nárast o 6 miliónov eur. (Ingrid Drozdíková Pravda, 26.10.2011).

Nakupovanie cez internet

Verejnosťou čas od času zatrasú príklady pochybných, niekedy až podvodných praktík pri ponúkaní tovarov a služieb na predaj prostredníctvom internetu. (Napr. od falzifikátov liekov, cez podvodné zmluvy na odber literárnych diel alebo hudby, ponuky na zamestnanie v cudzine, až po neuveriteľné správy o obrovskom dedičstve kdesi v Afrike.) Nepochybne je základnou záležitosťou pri nákupe od internetového predajcu otázka jeho celkovej spoľahlivosti.

Na Slovensku existuje organizácia “Slovenská asociácia pre elektronický obchod”. Táto organizácia je oprávnená vydávať pre podnikateľov v oblasti elektronického obchodu potvrdenia o certifikácii. V procese rozhodovania o nákupe veci alebo služby cez internet je vhodné preštudovať si “Desatoro pre bezpečný nákup
http://www.bezpecnynakup.sk/decalogue.aspx a pri posudzovaní konkrétneho predajcu si preveriť, či je uvedený v “Zozname certifikovaných obchodov
http://www.bezpecnynakup.sk/certified_shops.aspx.

V ďalšom uvádzané príklady môžu slúžiť len ako zjednodušená úvodná schéma pre odštartovanie získavania vlastných skúseností.

Nákup veci

Postup ilustrujeme na príklade nákupu fotoaparátu a nákupe kníh.

Nakup-12-02-22-01

Fotoaparát

V papierovom firemnom reklamnom letáku  nás zaujal fotoaparát podľa označenia: “FUJIFILM Finepix- S3200” (Nascannovaný obrázok je vpravo). Vložíme tento text do textového okna vyhľadávača Google.

Google nám prinesie ako výsledok vyhľadávania celý rad ponúk, jednak na konkrétnych predajcov, ale zriedkavejšie i na články popisujúce technické vlastnosti tovaru alebo diskusné fóra, zaoberajúce sa výmenou informácií o danom tovare. Základné technické informácie na stránkach výrobcu http://sk.fujifilm.sk/?go=s3200-tech-specifikacia. Môžeme skúsiť nájsť recenziu, prípadne manuál výrobku pomocou vyhľadávania v Google. Rozhodnutie o zakúpení produktu po zvážení kvalitatívnych parametrov na základe obchodných kritérií (cena, dostupnosť, záruky a servis, spôsob platenia, cena za dodávku atď. …).

Pre porovnávanie ceny od rôznych predajcov slúžia špecializované portály, ako Najnakup, Hereuka, Pricemania.

Najnakup – fotoaparát nájdeme na adrese: http://www.najnakup.sk/Porovnaj_digitalne-fotoaparaty_FUJIFILM-FinePix-S3200_689108.html

Nakup-12-02-22-02Na obrázku je len časť z rozsiahleho zoznamu ponuky predajcov. V celom rozsahu sa napríklad cena pohybovala od 142,60 € do 226,63 €. Výber najvhodnejšej z týchto ponúk je veľmi individuálny, pretože individuálne samozrejme musíme prejsť najzaujímavejšie ponuky a pri konečnom výbere zvážiť viacero faktorov.

Informácie si môžeme overiť i na ďalších portáloch.
Hereuka http://digitalne-fotoaparaty.heureka.sk/fujifilm-finepix-s3200/ 
Pricemania http://www.pricemania.sk/katalog/digitalne-fotoaparaty-kompaktne/fujifilm-finepix-s3200-2775111/

Knihy

Skúsime vyhľadať známy bestseler Stieg Larson: “Milenium”. Z odkazov, ponúkaných Google vyberieme stránku kníhkupectva Martinus: http://www.martinus.sk/?uItem=66277 

Nakup-12-02-22-05Na stránke predajcu nájdeme informácie

V päte stránky nájdeme všetky potrebné informácie, ktoré nám majú uľahčiť rozhodnutie o uzavretí objednávky/zmluvy o kúpe. Pomocou  nich by malo nasledovať overenie obchodných podmienok, spôsobu platby, spôsobu doručenia. Najlepšie je, ak môžeme nájsť na internete i pozitívne referencie o predajcovi. Autorovi sa osvedčilo využitie možnosti na vyzdvihnutie tovaru v prevádzkarni predajcu s úhradou za tovar pri prevzatí.

Na základe takéhoto zvážania je možné pristúpiť na stránke  vybraného predajcu ku krokom:

  • Vyplnenie objednávky (prípadnej registrácii, nie vždy sa vyžaduje)
  • Odoslanie objednávky

Predajca by mal

  • potvrdiť prevzatie objednávky a
  • oznámiť predpokladaný termín dodávky.

Po vyzdvihnutí tovaru je treba vec v sedemdňovej lehote dôkladne (ale šetrne) vyskúšať a v prípade nespokojnosti nepoškodenú v originálnom obale vrátiť

Nakupovanie so zľavou

Najčastejšie nakupovanie podľa informácií o znížených cenách, takzvané “Akciové letáky” http://www.zlacnene.sk/

Hromadné nakupovanie

Ako funguje nakupovanie pomocou zľavových kupónov uvádza priamo na svojej titulnej stránke jeden z portálov: http://www.zlavostroj.sk/help/tour.php

Nakup-12-02-22-03Z ďalších sú to napríklad portály “Zamenej” - http://www.zamenej.sk/aktualne-zlavy-dna alebo “Zľavomat” - http://www.zlavomat.sk/bratislava – kde sa vyžaduje registrácioa.

Vyhotovenie fotografií

Vyhotovenie fotografií je zvláštny spôsob dodávky tovaru, nakoľko je obťažné určiť, do akej miery sa jedná o tovar alebo službu. V našich podmienkach je najčastejším dodávateľom firma FOTOLAB, ktorá túto službu poskytuje na adrese http://www.fotolab.sk/.

Nakup-12-02-22-04Hoci je na tejto stránke možnosť online zaslania obrázkov na vyhotovenie, lepšie je  stiahnuť si z uvedenej stránky užívateľský program (zdarma, v predajni Fotolab i na CD zdarma) a použiť ho. Pravda je, že je dosť rozsiahly na inštaláciu, ale pracuje spoľahlivo a jeho ovládanie je jednoduché.

Vyššie sú uvedené len niektoré komodity, ktoré je možné si zadovážiť cestou internetového obchodu, Ďalšími sú napríklad cestovné lístky, vstupenky na kultúrne podujatia, ubytovanie v hoteloch a rekreačné pobyty, multimediálne skladby (hudba, filmy), lieky, potraviny, použité predmety, atď.

Všeobecné pravidlá pre bezpečné nakupovanie

V ostatnom čase je v médiách publikovaný značný počet článkov, týkajúcich sa pravidiel pre bezpečné nakupovanie. Okrem odkazov, ktoré sú ukázané v úvode, je užitočné preštudovať si i

Žiadne komentáre: