07 februára 2012

Program na 8. februára 2012

Takzvané kancelárske programy (na písanie textových dokumentov, prípravu kalkulačných tabuliek či mediálnych prezentácií) sú už dnes asi neodmysliteľnou súčasťou domáceho počítača. Takúto „domácu“ kanceláriu, ale i kanceláriu „na ceste“ je dnes možné založiť na využívaní webových aplikácií (online „cloud“ službách) ale i na zdarma poskytovaných (freeware) programoch, prípadne na aplikáciách, využívajúcich prenosné (portable) pamäťové médiá.

VOĽNE ŠÍRITEĽNÉ APLIKÁCIE

Programový balík OpenOffice.org

clip_image002OpenOffice je bezplatná alternatíva MS Office a obsahuje teda aj podobné súčasti. OpenOffice j e balík kancelárskych aplikácií pre písanie textových dokumentov, výpočty s tabuľkami, tvorbu prezentácií, kreslenie obrázkov a prácu s databázami. OpenOffice je jeden z najúspešnejších programov s otvoreným zdrojovým kódom, bol preložený do viac ako stovky národných jazykov. Hlavný funkčný rozdiel (výhoda) OpenOffice oproti MS Office je najmä zachovanie funkcie hlavného menu a rozbaľovacích ponúk (tak ako bola v MS Office 2003) a jazyková kontrola v skoro ľubovoľnom jazyku (napríklad maďarčina) (samozrejme okrem ceny). Navyše umožňuje ukladať súbory nielen vo formáte OpenDocument, ale aj vo formátoch používaných v MS Office. Dokumenty možno tiež ľahko exportovať do PDF alebo webových stránok.

V súčasnosti (február 2012) je programový balík dostupný v originálnej verzii 3.3, http://download.services.openoffice.org/files/stable/3.3.0/OOo_3.3.0_Win_x86_install-wJRE_en-US.exe a je k dispozícii lokalizácia do slovenčiny http://download.services.openoffice.org/files/localized/sk/3.3.0/OOo_3.3.0_Win_x86_langpack_sk.exe

Na uvítacej stránke sa podpísala americká firma Oracle umožňuje otvoriť nasledujúce súčasti:

Textový dokument (Writer) - plní úlohu textového procesora (zodpovedá programu Word z MS Office). Môžete ho použiť pre vytvorenie jednoduchého textu až po text doplnený grafikou, obrázkami. Samozrejmosťou je kontrola preklepov v mnohých jazykoch, vkladanie tabuliek a i. Pre ukladanie je používaný štandardný formát OpenDocument, konkrétne teda .odt - Open Document Text. Ukladať možno však aj v iných formátoch ako RTF, DOC, HTML.

lekcia-07-12Zošit (Spreadsheet) - Tabuľkový kalkulátor Calc, alternatíva k programu MS Excel.

Prezentácia – (Impress) - plní funkciu prezentačného nástroja Powerpoint v MS Office

Kresba (Drawing) - vektorový editor, je určený pre prácu s vektorovou grafikou, (nie pre prácu s grafikou bitmapovou - spracovanie fotiek atď).

Databáza (Database) - na prácu s databázami.

Vzorec (Formula) - slúži na vytváranie zložitých vzorcov

Okno programu „Writer“ je veľmi podobné na okno MS Word.

lekcia-07-30 

Príručky k programovému balíku OpenOffice

Jiří Lapáček: OpenOffice.org Podrobná uživatelská příručka http://www.martinus.sk/?uItem=19137

Stručná príručka (26 strán) v PDF http://ii.iinfo.cz/r/k/Texty_v_OOo.pdf

Treba však poznamenať, že programový balík sa podľa všetkého rýchlejšie zdokonaľuje, ako to stíhajú zachytiť disponibilné príručky a návody.

INTERNETOVÉ APLIKÁCIE orientované na kancelárske využitie

Charakteristika internetových (webových) aplikácií

Na webe založené súpravy aplikácií - ponúkajúce spracovanie textu, tabuľky, prezentácie a ďalšie nástroje súvisiace s kancelárskym pracoviskom si do istého času vyslúžili pochvalu nie preto, že robia tieto veci dobre, ale preto, že ich dokážu vôbec robiť. Ale hlavní konkurenti v tejto oblasti, Google Docs, ThinkFree, Zoho a MS Life (len pre registrovaných užívateľov MS Office), vykazujú v posledných mesiacoch podstatné zlepšenia. Ich produkty sa stávajú širšími, majú aj viac aplikácií, a hlbšiu, všestrannejšiu funkčnosť existujúcich aplikácií.

Otázka znie: Sú tieto tri aplikačné balíky skutočne pripravené na to, aby zabrali pozície svojim ťažkým súperom, založeným na pevnom spojení s kancelárskym počítačom (desktopovým) - akým je Microsoft Office?

Podrobne sa webovými aplikáciami zaoberá vo svojom článku v PC REVUE č 5/2008
Peter Kmeťo: Kancelária na internete

Aplikácie Zoho

Zoho ponúka sadu online webových aplikácií zameranú na zvýšenie vašej produktivity a ponúka jednoduchú spoluprácu. Kancelárske nástroje Zoho sú dostupné na adrese: http://www.zoho.com/.

lekcia-07-22Pre využívanie je potrebné sa zaregistrovať postupom, ktorý je obvyklý i u iných internetových služieb.

lekcia-07-23

Zo širokého rozsahu ponúkaných aplikácií – služieb vzbudzuje asi najväčší záujem aplikácia Writer:

Okno aplikácie Writer ukazuje, že podobnosť s MS Word je vysoká. Ak aj ovládacie prvky sú v angličtine, ako jazyk dokumentu sa dá nastaviť slovenčina (obrázok). Ako vidieť na obrázku, kontrola pravopisu vyznačila neslovenské slová ako chybné obdobne, ako pri nastavení kontroly v MS Word.

lekcia-07-23b

Rozbaľovacia ponuka hlavného menu ponúka podobné príkazy ako desktopový Word. Napríklad pre príkaz „Review“ Preložené „Prehľad“ ale skôr ako ekvivalent „Zobraziť“ sú to príkazy:

  • Kontrola pravopisu 
  • Upravený slovník
  • Nájdi a Nahraď
  • Počítadlo slov
  • Tezaurus a
  • História.

lekcia-07-24 I klávesové skratky zodpovedajú Wordu.

Spracované dokumenty je možné uložiť v širokom výbere formátov, takže sú ďalej spracováva teľné na desktopovej úrovni tými najpoužívanejšími prostriedkami na editáciu textových písomností.

 

Aplikácie ThinkFree

ThinkFree ponúka podobný súbor aplikácií : http://www.thinkfree.com/. Tu sa však zdá, že portál sa viac prikláňa k poskytovaniu platených služieb.

Dokumenty Google

Spoločnosť Google uviedla kancelársky online balík Google Docs (Dokumenty Google).

Zoznámenie sa s úvodom k tejto službe je na : Dokumenty Google

Balík ponúka funkcie obdobné ako MS Office, výhodou je, že Dokumenty sú dostupné na ktoromkoľvek počítači pripojenom na internet, nakoľko všetky dokumenty Docs ukladá do svojej online databázy.

Počas ostatného roka sa značne zmenilo užívateľské rozhranie, najmä čo sa týka grafickej stránky. Možno je to to vhodné, že prostredie je formované rovnakou grafikou, ako v novej pošte Gmail. Aj funkcionalita bola rozšírená o niekoľko drobností.

Užívateľ pošty Gmail sa pri prvom spustení služby na: Dokumenty Google prihlási. - zaregistruje (nemusí si vytvárať nový účet Google) a môže si dokumenty vyskúšať.

lekcia-07-25 

Balík dokáže pracovať okrem dokumentov aj s tabuľkami a taktiež aj s prezentáciami, dáva možnosť kreslenia a vytvárania formulárov. Samozrejme, existujúce dokumenty pochádzajúce z balíkov Microsoft Office alebo OpenOffice je možné zakomponovať do tohto balíka a ďalej spracovávať. 

Vstupná stránka je nanovo prepracovaná, čo umožňuje lepši orientáciu v uložených dokumentoch. V súčasnosti je okrem dokumentov Google možne v rámci stránky i ukladať ľubovoľné dátové súbory. Prostriedok dokáže vytvárať dokumenty, tabuľky, prezentácie, kresby a formuláre.

lekcia-07-26

Súbory sa môžu zoskupovať do kolekcií (akoby priečinkov) a pri skupinovom sťahovaní so stiahnu do desktopu v komprimovanom priečinku.

Okno textového editora ukazuje, že pribudli ďalšie možnosti úpravy textu formátovaním vrátane zarovnania na obe strany.

Nachádza sa tu množstvo funkcií z ktorých treba spomenúť kontrolu pravopisu, ktorá je aj v slovenskom jazyku. Užívateľ pracuje v príjemnom prostredí, v ktorom sa ľahko orientuje aj vďaka tomu, že je v slovenskom jazyku. Práca s dokumentmi je veľmi jednoduchá. Dokument je možné automaticky preložiť. Pre kontrolu pravopisu sa dá nastaviť cca 41 jazykov.

lekcia-07-28Dokumenty sa môžu ukladať do kolekcií, ktoré sa dajú ľahko a rýchlo vytvoriť. Bez problémov sa dá akýkoľvek dokument vytlačiť a to v rôznych formátoch tlače. Ďalej Google Docs ponúka konverziu dokumentu napríklad do pdf, rtf, html formátu, do formátu doc (Microsoft Word), do formátu OpenOffice alebo do textového dokumentu txt. Samozrejme tabuľky a prezentácie sú kompatibilné s Microsoft Office.

V  rámci bezplatnej služby je možné ukladať do kolekcií súbory až do kapacity 1024 MB. V prospech GoogleDocs hovorí najmä to, že tento balík je k dispozícií zadarmo, pre hocijakého užívateľa.

Typy zdieľania dokumentov, súborov a priečinkov GoogleDocs môžu byť

  1. registrovaní spolupracovníci môžu upravovať dokument;
  2. registrovaní môžu čítať dokument;
  3. všetci, ktorí poznajú URL dokumentu ho môžu čítať publikovaný dokument ako verejný.

Príklady dokumentov Google

Tabuľka námetov na projekty. Tento dokument je neverejný a prístupný len pre toho, kto má prístup explicitne určený: https://docs.google.com/document/d/16xrAlRZkwitkKvRz8F0MSgyJTSNiZCbzIhDXZpGOlQk/edit?hl=sk

Tabuľka, publikovaná s neobmedzeným prístupom na čítanie: ttps://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0B63bh9rT2cWgMWRhNzk5MzctNTczMy00OWIwLWEzNTktNjJjM2ExZmY2ZTU5&hl=sk

Táto tabuľka je vo formáte PDF, čo súvisí s ďalším bodom.

SÚBORY S FORMÁTOM PDF

U dokumentov, označovaných koncovkou názvu „.pdf“ hovoríme o formáte PDF (Pocket Document Format).

Používanie tohto formátu má dva účely:

  • zmenšiť objem dát (komprimovať súbor)
  • zabezpečiť, aby v dokumente nedošlo k neželanej zmene.

Autorom tejto „normy“ je firma Adobe a i najznámejšie prostriedky pre prácu s týmto formátom pochádzajú od tejto firmy. Je to známy freeware program na prehliadanie „Adobe Reader“ http://get.adobe.com/cz/reader/?promoid=DAFYK .

Na tvorbu slúži platený program „Adobe Acrobat“.

I keď je čítací program zdarma, rad firiem sa snaží nájsť úspornejšie riešenia i dopĺňať funkcie „čítačky“. Známe sú free programy Foxit Reader http://www.foxitsoftware.com/pdf/reader/ 
a PDF XChange-Viewer http://www.tracker-software.com/product/pdf-xchange-viewer 
(z rovnakej adresy je možné stiahnuť i v prenosnej verzii).lekcia-07-29

K dispozícii sú aj free programy na prevod do formátu PDF. Najjednoduchší spôsob je využitie konverzie cez GoogleDocs, existuje aj rad ďalších neplatených online služieb. Pokiaľ sa týka desktopových aplikácií, zdarma je napríklad od firmy Tracker Softvare: http://www.tracker-software.com/free_lite_home.html Takéto aplikácie vlastne predstavujú virtuálnu tlačiareň, ktorá uloží dokument do súboru.

Upravené 15.2.2012 na základe pripomienok M. Babinského

2 komentáre:

Mohka.co.uk povedal(a)...

Awesome, thanks so much for sharing this with us!
http://www.mohka.co.uk/

Albert povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.