03 apríla 2012

Program na 4. apríla 2012

Fotoamatéri odjakživa vytvárali svoje snímky nielen pre vlastnú dokumentáciu, ale hlavne pre zverejnenie v užšom kruhu vo forme fotoalbumov, ale i na širokej verejnosti pomocou tlačovín, výstav, knižných publikácií.
S rozvojom internetu sa objavila pre zdieľanie fotografií so známymi, priateľmi a príbuznými vo väčších počtoch služba poskytovania software a priestoru pre ukladanie fotografií na zvláštnych webových stránkach. Tieto služby, známe ako internetové albumy fotografií, alebo i internetové fotogalérie sa stali obľúbenými a poskytujú tak jednoduchý, dostupný a účinný prostriedok pre publikovanie vlastných fotografií na internete.
Ďalšou tvorivou publikačnou technikou je vytváranie koláží z fotografií.

Zmeny v programe Picasa

Pokrok a vývoj v niektorých internetových službách je taký rýchly, že to, čo bolo na tomto blogu uvedené pred 14 dňami už celkom neplotí. Google upravil program Picasa na verziu 3,9 už i v slovenskej lokalizácii a tak , ako i pri ďalších službách, tlačí do popredia svoju sociálnu sieť Google+.

L11-WebFoto-02 
Táto zmena s prejavila v grafike i funkciách, najmä pre odovzdávanie fotografií.. Preto na spodnej strane okna programu Picasa 3.9 už máme pre odovzdanie fotografií veľké tlačidlo „Zdieľať v Google+“ a ďalšie tlačidlá sú graficky zjednodušené. Na paneli ako základné zostávajú ďalej tlačidlá „E-mail, Tlačiť a Export“.

L11-WebFoto-04Tlačidlo pre funkciu odovzdania (upload) fotografií na sieť Facebook sa dá stiahnuť z adresy: http://apps.facebook.com/picasauploader/ a nainštalovať doplnok (plugin/zásuvný modul) .

L11-WebFoto-05

 

Plugin pre odovzdanie na server Rajče z adresy: http://www.rajce.idnes.cz/picasa.

Pri inštalácii doplnkov sa vyžiada aktivácia programu Picasa

L11-WebFoto-04b

 

 

 

a potvrdenie importu tlačidiel do ponuky.L11-WebFoto-04d

 

 

 

 

 

L11-WebFoto-02a Nastavenie polohy a aktivácia tlačidiel na tomto paneli sú umožnené miestnou ponukou „Konfigurácia tlačidiel…“ po stlačení pravého tlačidla myši nad voľnou časťou panelu.

Otvorí sa okno „Konfigurovať tlačidlá“.

L11-WebFoto-02b 

Postup konfigurácie je popísaný v záhlaví tabuľky. V ľavom stĺpci sú  „Dostupné tlačidlá“ a v pravom „Aktuálne tlačidlá“. Medzi týmito stĺpcami sú tlačidlá s príkazmi pre presun medzi stĺpcami tabuľky a posun aktívnych na v poradí na paneli.

Webové fotoalbumy

Najznámejšie webalbumy sú stručne popísané na stránke. https://sites.google.com/site/tretiveknalinke/webove-fotoalbumy (január 2011). Niektoré novinky sú popísané ďalej.

Fotogaléria Zonerama

V tejto službe došlo k značným zmenám. Prevádzkovateľovi, ktorým je softwareová firma Zoner sa s uvedením programu Zoner Photo Studio 14 podarilo prepracovať grafiku i L11-WebFoto-10 prepojenie s fotoeditorom. Fotky sa dajú odovzdávať priamo z Photo studio 14 (Navyše, z tohto programu je možné odovzdávať i fotky do siete Facebook na Webalbumy Picasa.(prihlásenie/registrácia je na stránke: http://www.zonerama.com/.

Autorove fotografie v tejto službe sú na adrese: http://tretiveknalinke.zonerama.com/.

L11-WebFoto-11

Fotogaléria Rajče

V Českej republike je táto fotogaléria veľmi populárna. Prihlásenie je na adrese: http://www.rajce.idnes.cz/.

L11-WebFoto-12

Autorove fotky súvisiace s UTV pri STU sú na adrese: http://tretiveknalinke.rajce.idnes.cz/

L11-WebFoto-13

Registrovaný používateľ môže označovať obľúbených autorov, obľúbené albumy. Fotografie sa dajú prehliadať formou prezentácie. Na tomto serveri je uložené okrem iného i veľké množstvo fotografií z podujatí Univerzity tretieho veku pri Vysokej škole ekonomickej v Prahe (http://u3v.vse.cz/ ), napríklad:

L11-WebFoto-13a(http://gmlvse.rajce.idnes.cz/FotoDokumenty_z_FotoHry_studentu_U3V_VSE_a_FIS_VSE_duben_2011/).


Google Panoramio

L11-WebFoto-14

Prihlásenie do služby: https://accounts.google.com/ServiceLogin?service=panoramio&hl=sk . Táto služba je orientovaná na fotografie, ktoré sú viazané na určitú geografickú lokalitu – polohu a táto poloha sa zobrazuje v službe Google Earth. Ilustráciou môžu byť snímky v albume: http://www.panoramio.com/user/tretiveknalinke.

L11-WebFoto-15 Táto služba je lokalizovaná do slovenčiny a je zrejme najvhodnejšia pre umiestňovanie záberov architektúry, prírody vrátane panoramatických snímok. Medzi užívateľmi sa organizujú skupiny, súťaže. Zvlášť atraktívne miesta sa označujú ako „Cool Places“. Samozrejmé je vyznačovanie obľúbených snímok, k fotkám je možné písať komentáre.

Photoshop

Azda najznámejšia SW firma pokiaľ sa týka programov na spracovanie digitálnych fotografií ponúka svoju službu na ukladanie, online úpravu a zdieľanie fotografií na adrese: http://www.photoshop.com/. Žiaľ pre nás, tieto služby sú len v angličtine.

L11-WebFoto-16

Užívateľ má k dispozícii priestor 2 GB na uloženie fotografií, online nástroj na ich úpravu Photoshop Express s možnosťou mnohých efektov pri editácii. Fotky sú uložené v Knižnici a môžu vstupovať do rôznych albumov. Albumy je možné prezerať ako prezentáciu, pričom sa dajú vyberať efektné šablóny prezentácie (pravda, v neplatenej verzii len jednoduchá) a nastavenia.

Príklad: http://www.photoshop.com/users/tretiveknalinke.

L11-WebFoto-17

Publikovanie v službe Google Picasa

Do služby Google Picasa sa dá prihlásiť na adrese:www.picasaweb.google.com/.

L11-WebFoto-31

Pri prvej registrácii, i keď sa registrujeme pomocou účtu Gmail (alebo Google) od nás môže služba vyžadovať vytvorenie „profilu“. Po vytvorení účtu je možné priamo odovzdávať fotografie.

L11-WebFoto-32

Na titulnom paneli je potrebné kliknúť na tlačidlo „Odovzdať“ a následne buď presunúť ikony fotografií do odovzdávacieho okna, alebo postupovať pomocou vyhľadávacieho tlačidla.

Netreba sa obávať ani odovzdávania pomocou programu Picasa 3,9 zelené tlačidlo „   Zdieľať v Google+   “. Fotografie sa (zatiaľ?) ukladajú ako webové albumy Picasa a asi ide hlavne o „politiku“ Google, smerovanú na čo najširšie rozšírenie siete Google+.

Z programu Picasa sa fotografie ďalej môžu odovzdávať pomocou

  • synchronizácie tlačidlom „Synchronizovať s webom
  • tlačidlom „Zdieľať „v paneli priečinka alebo albumu
  • Pomocou funkcie „Nástroje>Dávkové odovzdávanie…“ z hlavnej ponuky.

Vyhotovenie koláže

L11-WebFoto-41 Ak sme rozhodnutí, ktoré fotografie chceme začleniť do koláž, vyznačíme/vyberieme ich. Je dobré, keď vo výbere bude prípadne i fotografia, ktorá bude slúžiť ako podklad . Ak máme výber označený, proces prípravy spustíme tlačidlom „Koláž“ na dolnom paneli.

L11-WebFoto-42

 

Ďalšie možnosti vytvorenia:

  • Použiť príkaz z hlavnej ponuky „Vytvoriť>Koláž obrázkov…
  • Použiť tlačidlo „Vytvoriť fotografickú koláž“ na paneli priečinka vybraných fotografií.

 

 

L11-WebFoto-42a Následne sa nám vybrané obrázky usporiadajú v prednastavenom formáte v okne „Koláž“.

Na  paneli nastavenie vyberieme postupne formu usporiadania koláže z rozbaľovacieho zoznamu a ďalšie parametre. Pritom sa nám v okne koláže zobrazuje vzhľad nami vytváranej koláže.

Po kliknutí pravým tlačidlom na jeden z obrázkov nám kontextová ponuka dáva možnosť manipulácie s obrázkom a to s jeho polohou na ploche ale i vzájomným prekrývaním (platí pre tzv. „Hromadu obrázkov“).

L11-WebFoto-44

 

 

 

 

 

 

 

 

Môžeme tu i vybrať obrázok pozadia (ak je pozadie takto nastavené).

L11-WebFoto-43

Výsledok našej úpravy sledujeme v okne koláže a ž po definitívne dokončenie tlačidlom
Vytvoriť koláž“ na paneli nastavení.

Na záver trochu úsmevne s pomocou Photoshop:

Naše

slobodné slovenské špeciality z ekologického chovu

Vás prostredníctvom albumu Photoshop srdečne pozdravujú

Žiadne komentáre: