01 mája 2012

Program na 2. mája 2012

Hudobné súbory majú významné miesto v domácom počítači a znalosť práce s nimi iste pomôže k novým príjemným kultúrnym zážitkom. Takisto má význam zvládnutie prevodu analógovo zaznamenanej hudby na digitálnu formu.

Prehrávanie audiosúborov

Windows Media Player je asi tým najčastejšie používaným aplikačným programom na prehrávanie multimediálnych súborov. Firma Microsoft ho dodávala spolu s operačným systémom Windows XP. Na počítačoch učebne UTV je vo verzii 9.Audio-ZVK-06-600

Program okrem prehrávania poskytuje celý rad funkcií až po napaľovanie hudobného CD. Pri prehrávaní hudobného CD a pripojení na internet vyhľadá i údaje o skladbách v internetovej databáze. (Príklad na obrázku). Okrem obvyklého prehrávania umožňuje i ripovanie (grabovanie) hudobného CD , pri zápise tento program ale uprednostňuje formát .wma. Tento je však považovaný za vysokokvalitný a dnes je použiteľný vo všetkých vreckových prehrávačoch i CD alebo DVD jednotkách kvalitných domácich audio a video zariadení.

Ďalším používaným prehrávačom je Winamp. Je to bezplatne poskytovaný program (freeware), dostupný na stiahnutie na adrese: http://www.slunecnice.cz/sw/winamp-5/stahnout/.

L13-Audio-10Lokalizácia do češtiny sa dá stiahnuť z  adresy: http://cestiny.idnes.cz/download/run/clanek.D110703_302302.idn.

Čeština (slovenčina nie je k dispozícii) sa nainštaluje po rozbalení stiahnutého súboru rar a následnom spustení rozbalení inštalačnej aplikácie. V na staveniach menu Winampu je to Options>Preferences…(Ctrl+P)>Localization>Installed Language Packs (Dvakrát kliknúť na zapnutie). Vybrať zo zoznamu Winamp-cz-cz a kliknúť Switch to.

Ako je vidieť z obrázku po vložení CD do mechaniky a vybratí prehrávača sa automaticky zisťujú cez internet údaje o albume a začleňujú do playlistu.

Kopírovanie (ripovanie, grabovanie) skladieb z hudobného CD do počítača

Program Exact Audio Copy

I keď ripovanie umožňujú i prehrávače, špecializované programy sa na tento účel používajú častejšie. Takýmto je i bezplatne dostupný program Exact Audio Copy (EAC), ktorý je možné stiahnuť z adresy: http://www.exactaudiocopy.de/ . L13-Audio-12Program pred kopírovaním testuje hudobné médium a je nastavený na verné kopírovanie. Údaje o albume sa zisťujú z internetovej databázy.

Program Nero

Ďalšia možnosť je použiť na účely ripovania široko rozšírený vypaľovací program Nero – vo verzii 7 už poskytuje túto možnosť.

Program Ashampoo Burning Studio

I ďalší vypaľovací program Ashampoo Burning Studio
(adresa: http://stiahnut.sk/napalovanie-cd-a-dvd/ashampoo-burning-studio-free ) umožňuje ripovanie a vo verzii 6 bol dostupný bezplatne. Tieto programy zapisujú súbory v nekomprimovanom formáte .wav, ale majú i kodéry/dekodéry pre ďalšie komprimované formáty.

Konverzia formátov

Pri kvalitnom mp3 zázname s vysokým bitrate to môže mať význam. Autor má dobré skúsenosti s voľným programom Free Mp3 Wma Convertor: http://www.koyotesoft.com/indexEn.html

L13-Audio-15 V danom prípade sa nastavujú parametre konverzie z waw na mp3.

Úpravy ID3 tagov v súboroch .mp3

Vynikajúci program je TagScanner , opäť voľne šíriteľný, je lokalizovaný do slovenčiny. K dispozícii je na adrese: http://www.xdlab.ru/.

L13-Audio-13Umožňuje najrôznejšie operácie pri editácii, premenovanie súborov podľa tagov a opačne extrakciu tagov z názvov, export zoznamov skladieb do textového súboru alebo tabuľky MS Excel. Do metadát sa dajú vložiť i texty piesní.

Získavanie hudby z internetu

Samozrejme, že v internetových obchodoch je veľmi široká ponuka hudobných albumov a skladieb. V ďalšom sa pojednáva o niektorých možnostiach bezplatného získania hudobných nahrávok z legálnych zdrojov.

Prehrávač internetových rádií

RaimaRadio umožňuje počúvať a nahrávať rádio stanice odkiaľkoľvek zo sveta. Zatiaľ čo počúvate obľúbené rádio môžete nahrávať kedykoľvek chcete. Zo zoznamu rádií si vyberiete stanicu alebo to necháte na náhode. http://softmania.sk/ostatne-internet-a-site/raimaradio.

L13-Audio-14 Prehrávané vysielanie sa dá zaznamenávať, kvalita záznamu je u každej stanice uvedená.

Extrakcia audiosúboru zo streemovaného rozhlasového vysielania

Obľúbenú reláciu je možné vybrať z archívneho vysielania rozhlasovej stanice a pomocou programu Free Download Manager (http://www.slunecnice.cz/sw/free-download-manager/) stiahnuť vo formáte mp3 do PC. Program existuje aj v prenosnej (Portable) verzii, možno ho potom spúšťať z kľúča USB.

Extrakcia audiosúboru z videa na YouTube

Autor má odskúšaný voľne šíriteľný program Free YouTube MP3 Converter. Je k dispozícii na adrese: http://www.dvdvideosoft.com/products/dvd/Free-YouTube-to-MP3-Converter.htm 

L13-Audio-16

Pomocou tlačidla “Paste” sa vloží zo schránky URL videa, nastavenie ID3 tagov sa môže zapísať ručne po stlačení “Tags”, nastaví sa želateľná kvalita a nakoniec sa  stlačí tlačidlo “Download”.

Umožňuje extrakciu audionahrávky vo veľmi vysokej (voliteľnej) kvalite a má jednoduché ovládanie. Posledné dve operácie môžu byť zaujímavé hlavne pre skúsenejších užívateľov PC.

Digitalizácia analógových nahrávok (LP, MP)

K dispozícii je voľne šíriteľný program Audacity vo verzii 1.3.7 (Unicode) na adrese http://audacity.sourceforge.net/ . Program je lokalizovaný do slovenčiny a poskytuje bohatú paletu funkcií editora audiostôp, čo je pri digitalizácii analógového materiálu viac než potrebné. Okrem záznamu do .wav súborov umožňuje i komprimáciu do formátu .mp3 (treba použiť “náhradku” originálneho kodeku MP3 - LAME.dll - zo zdrojov otvoreného kódu) a ďalších formátov. Taktiež je možná konverzia z ripovaného .wav do .mp3 alebo iného komprimovaného formátu. Program existuje aj v prenosnej (Portable) verzii, možno ho potom spúšťať z kľúča USB.

Audio-ZVK-07 

Po pripojení kabeláže sa odskúša nastavenie úrovne vstupu signálu. Žiadúce je aby neprekročila –2 dB, lebo inak by nahrávka mohla byť skreslená. Potom sa spustí nahrávanie a potom od začiatku prehrávanie z gramofónu/magnetofónu. Celá strana platne alebo pásky sa nahrá v jednom prechode. Po nahratí sa robia nasledovné úpravy:

  1. Normalizácia
  2. Odstránenie šumu a praskania
  3. Iné úpravy podľa potreby
  4. Rozdelenie skladieb
  5. Zapísanie metadát pre skladby

Žiadne komentáre: