18 decembra 2012

Program na 19. decembra 2012

Ako spustiť často používaný program? Zabudli ste, kam ste nedávno uložili váš nový dokument? Nemáte istotu, či ste sa pred odchodom z verejného počítača odhlásili z vášho účtu Gmail/Google? Neviete si spomenúť na heslo pre vstup do vašej poštovej schránky Gmail? Navyše, blížia sa sviatky Vianoc, tak niekoľko typov, ako poslať pohľadnicu.

Drobnosti v práci s PC a Gmail

Práca so súbormi a programami

Spúšťanie programov

Doplnky-WG-05 Najčastejšie spôsoby spúšťania:

  • Dvojklik na ikonu programu (odkaz) na ploche
  • Kliknutie na ikonu na paneli rýchleho spustenia
  • Kliknutím na “Štart>Programy>[Skupina programov>]Meno programu”
  • Z ponuky “Štart>Spustiť>Otvoriť:“Meno súboru programu“.

Keď klikneme pravým tlačidlom myši na ikonu programu „Google Chrome“, otvorí sa nám kontextová ponuka pre odkaz. Obvykle na najnižšie položenom riadku ponuky je príkaz „Vlastnosti“ Kliknutím na tento príkaz sa zobrazí okno „Google Chrome – vlastnosti“.

 

Doplnky-WG-01 Z karty „Odkaz“ vieme zistiť, aké je meno súboru programu („chrome“) a kde je uložený na disku (neplatí pre súčasti MS Office). Táto karta nám ale ponúka dve najjednoduchšie užitočné možnosti:

Vytvoriť si klávesovú skratku pre rýchle spustenie programu. Táto možnosť je pod položkou „Klávesová skratka:“. Do textového poľa stačí vložiť kurzor a stlačiť kláves „Ctrl“. Systém sám vloží „+Shift“ alebo „+Alt“, potom stačí vložiť z klávesnice alfanumerický znak a klávesová skratka je vytvorená. V príklade na obrázku je vyhľadávaču priradená klávesová skratka „Ctrl+Shift+W“. Asociácia: W = Web.

Zapísať nový text do textového poľa „Poznámka“. Takto vložený text sa automaticky zobrazí pri prechode myšou ponad ikonu príslušného odkazu. V príklade na obrázku je origínálny text zapísaný systémom počas inštalácie.

 

 

Naposledy použité dokumenty

Doplnky-WG-07 Zabudli ste, kam ste nedávno uložili váš nový dokument? Systém vám môže pomôcť. V niektorých inštaláciách je v ponuke “Štart” i príkaz „Naposledy použité“. Kliknutie na tento príkaz vám ponúkne výber zo zoznamu naposledy otvorených súborov.

Pravda, tento zoznam obsahuje len obmedzený počet položiek.

 

 

DDoplnky-WG-06obré je vedieť, že je to výpis názvov súborov zo špeciálneho systémového priečinka, ktorého systémový názov je „recent“ a sú v ňom chronologicky uložené odkazy na používané súbory (neplatí pre Win 7).

Preto keď nemáte v ponuke štart nastavenú ponuku „Naposledy použité“ (prípad niektorých PC učebne UD 104) stačí otvoriť tento priečinok pomocou Štart>Spustiť>Otvoriť:“recent“ ako je naznačené na obrázku a následne stlačiť „OK“.

Poznámka: Zobrazenie ponuky „Naposledy použité“ sa nastavuje cez nastavenie vlastností ponuky „Štart“ nasledovne: Iniciovať kontextovú ponuku pre tlačidlo „Štart“, zvoliť „Vlastnosti>Prispôsobiť>Spresnenie“ a na karte „Prispôsobenie ponuky Štart“ zaškrtnúť možnosť „Zobraziť naposledy otvorené súbory“.

 

Kontrola odhlásenia z účtu Gmail/Google

Doplnky-WG-02 Nemáte istotu, či ste sa pred odchodom z verejného počítača odhlásili z vášho účtu Gmail/Google? Nezúfajte, Gmail vám môže jednoducho pomôcť. Prihláste sa k svojmu účtu Gmail z domáceho počítača. V pravom dolnom rohu okna pošty sa vám predstaví text, ako na obrázku. Môže to byť, že váš účet zostal otvorený na inom mieste. Vidíte tam odkaz „Podrobnosti“. Kliknite naň. Zobrazí sa okno „Informácia o aktivitách“.

Doplnky-WG-04 
Text v okne je ľahko pochopiteľný z obrázka. Ak je tam zobrazené tlačidlo „ Odhlásiť všetky ostatné relácie“, rozhodne ho stlačte, Tým by mala byť chyba napravená. Všimnite si z príkladu na obrázku v tabuľke „Nedávna aktivita“ v druhom stĺpci v druhom riadku je IP adresa z 5. decembra, ktorá patrí umiestneniu v sieti učebne UD 104.

 

Zabudnuté heslo pre Gmail

Ste v počítačovej učebni a neviete si spomenúť na heslo pre vstup do vašej poštovej schránky Gmail? Doma takýto problém nemáte, prehliadač vám otvorí účet Gmail automaticky, lebo ste mu umožnili zapamätať prihlasovacie údaje (Názov účtu a heslo). Nezúfajte, ak používate doma prehliadač Mozila Firefox alebo Google Chrome. Pre tieto prehliadače problém vyriešite, ak budete postupovať podľa nasledujúceho popisu.

Prehliadač Mozilla Firefox

Otvorte si doma prehliadač a použite príkazy z hlavičky v ľavom hornom rohu „Firefox>Možnosti>Možnosti“ ako je znázornené na obrázku.

Doplnky-WG-11

Ak máte zobrazený panel „Hlavná ponuka“, potom vyberte „Nástroje>Možnosti“.

Doplnky-WG-12 V okne možnosti vyberte kartu „Bezpečnosť“ a kliknite tlačidlo „Uložené heslá“.

Doplnky-WG-13 Otvorí sa karta „Uložené heslá“. Vidíte na nej zoznam, v ktorom zľava v prvom stĺpci sú URL adresy a v druhom stĺpci prihlasovacie mená do účtov.

Ak kliknete na tlačidlo „Zobraziť heslá“ v pravom dolnom rohu, program si vyžiada potvrdenie, či skutočne chcete zobraziť heslá. Keď svoj úmysel potvrdíte, tabuľka sa doplní o tretí stĺpec s heslami. Nájdite si hľadané heslo/heslá, dobre si ho zapamätajte, alebo poznačte a zobrazenie hesiel uzatvorte.

Prehliadač Google Chrome

Doplnky-WG-14 Po otvorení prehliadača kliknite na symbol ponuky príkazov na pravej strane na úrovni „Všeobecného poľa“ Zo zoznamu vyberte príkaz „Nastavenia“ , čím otvoríte stránku nastavení prehliadača.

Na stránke „Nastavenia“ kliknite na odkaz “Zobraziť rozšírené nastavenia…

Doplnky-WG-15a

(Na obrázku naň ukazuje šípka).

Medzi položkami na tomto rozšírenom zozname prejdite na časť „Heslá a formuláre“. Váš úspech závisí od toho, či máte zaškrtnutú položku „Ponúkať možnosť ukladania hesiel na webe“. Ak áno, (tak ste zachránení) kliknite na odkaz „Spravovať uložené heslá“ (na obrázku podľa červeného vyznačenia).

Doplnky-WG-16a 
Otvorí sa okno „Heslá“. V tabuľke uložené heslá sa nastavte na riadok vášho účtu, pre ktorý hľadáte heslo. V treťom stĺpci zľava sú heslá, ale šifrované bodkami.

Doplnky-WG-17aVo vyznačenom riadku sa v poli hesla ukáže modro podfarbený text „ Zobraziť “ (pozri šípka na obrázku). Keď naň kliknete, zobrazí sa otvorený formát hesla ale len pre tento riadok. Dobre si ho zapamätajte, alebo poznačte a zobrazenie hesla ako i tabuľky správy hesiel a stránku nastavení uzatvorte.

Zmeniť heslo účtu Gmail/Google

Doplnky-WG-21b Ak sa vám zdá, že niekto sa mohol dozvedieť heslo k Vášmu účtu a hrozí jeho zneužitie, zmeňte si heslo.

Prihláste sa do účtu.

Hore na pravej strane okna pošty je zobrazené vaše prihlasovacie meno.

Doplnky-WG-22a

 

 

Kliknite naň, zobrazí sa okienko, ktoré umožňuje nielen odhlásenie, ale i úpravy účtu. Kliknite na odkaz „Účet

Otvorí sa stránka vášho účtu, kde v paneli na pravej strane (časť na obrázku vpravo), pod vašim menom v zozname príkazov nájdite príkaz „Spravovať zabezpečenie

Po kliknutí na tento príkaz sa otvorí stránka „Zabezpečenie“ vášho účtu. Kliknite na tlačidlo „Zmeniť heslo“.

Doplnky-WG-24a

Budete vyzvaní na zápis doterajšieho hesla a dvojnásobný zápis nového. Postup je obdobný ako pri zriaďovaní účtu,

Ak si chcete aktualizovať „Možnosti obnovenia účtu“ (pre prípad, že sa neviete do účtu prihlásiť a potrebujete sa identifikovať, že je to váš účet), kliknite na tlačidlo s týmto názvom. Budete vyzvaní na opätovné zadanie hesla. Po verifikácii máte možnosť upraviť číslo mobilného telefónu, alternatívnu E-majlovú adresu i bezpečnostnú otázku. Iste sa pamätáte, že ste ich zadávali pri zriaďovaní účtu.

 

Príležitostné pohľadnice

Vianoce sú tu a my sme nestihli poslať svojim najbližším, teda tým, na ktorých nám záleží, tradičnú papierovú pohľadnicu. Našťastie, korešpondujeme s nimi aj elektronickou poštou. Určite sa nám podarí aspoň takto ich pozdraviť. Ako to spraviť čo najjednoduchšie, ale pritom tak, aby to nebolo príliš neosobné?

Možností s využitím internetovej komunikácie je viac. Ukážeme si tie najjednoduchšie.

Neosobný pozdrav pomocou služieb.

Na internete je veľa serverov, ktoré ponúkajú zaslanie elektronických pohľadníc „E-card“. Stačí napísať do vyhľadávača dotaz [pohladnice] a z doplňovania vybrať ponuku [pohladnice k vianociam]. Dostaneme viac ako tisíc výsledkov. Treba si však uvedomiť, že takto vlastne neposielame „fyzický pozdrav“, ale len odkaz, aby si prijímateľ naň klikol a zobrazil si virtuálnu pohľadnicu zo servera poskytovateľa služby. Je to troch neosobne, ale na druhej strane, keď sa niekde zaregistrujeme, môžeme niekoľkými kliknutiami poslať pozdravy pre všetkých adresátov v kontaktoch.

Pozdrav poštou Gmail s vložením obrázka

Doplnky-WG-32 Nájdeme si na webe cez Google v médiách „Obrázky“ dotaz [vianoce]. Prostredníctvom „Vyhľadávacie nástroje“ obmedzíme veľkosť na „Stredné“.

Klikneme na obrázok, ktorý sa nám páči. Optimálna šírka obrázka by mala byť 300 až 600 bodov. Po zobrazení obrázka klikneme pravým tlačidlom myši na obrázok.

Z kontextovej ponuky vyberieme „Kopírovať adresu URL obrázka“.

Otvoríme našu poštovú schránku Gmail a otvoríme okno „Napísať správu“. Klikneme na ikonku „Vložiť obrázok“ (funkciu musíme mať povolenú v „Nastavenia>Labs“). Otvorí sa okno „Pridanie obrázka“.

Doplnky-WG-33Klikneme na možnosť „Webová adresa (URL)“. Do textového poľa „Adresa URL obrázka“ prilepíme obsah schránky (Ctrl+V).

Zobrazí sa náhľad obrázka (ak je všetko v poriadku).

Doplnky-WG-34 Operáciu potvrdíme tlačidlom „OK“.

Doplnky-WG-35 V okne novej správy sa nám obrázok zobrazí.

Máme možnosť upraviť veľkosť obrázka v stupňoch

  • Malý
  • Stredný
  • Veľký
  • Pôvodný

V ilustrovanom príklade je použitý stupeň „Veľký“.

Dopíšeme do správy text pozdravu a môžeme ho odoslať.

V tomto prípade sme vložili obrázok do blahoželania z webu, samozrejme, že podobne môžeme použiť i náš obrázok z počítača.

Obdobne sa postupuje pri obrázkoch z Webalbumov Picasa. Tam získame URL z nastavenia v pravom paneli.
Vzor: https://picasaweb.google.com/101311597316356962150/VianocneMiniatury#

Tvorba vlastnej pohľadnice

Najvyšším stupňom prípravy pohľadnice je úprava (vlastnej) fotografie v grafickom editore (vloženie textov, prípadne grafických prvkov a úprav). Túto možnosť vyskúšame pri práci s digitálnou fotografiou neskôr.


Doplnené a upravené podľa pripomienok Gunity z 19.12.2012.

Žiadne komentáre: