12 februára 2013

Program na 13. februára 2013

Komunikácia v uzavretej skupine užívateľov ale i v sociálne sieti vyžaduje určité zručnosti ale i rešpektovanie istých zvyklostí pri dodržiavaní bezpečnostných zásad. Precvičenie základov ovládania softvérových rozhraní je predmetom nasledujúceho príspevku. Taktiež je dobré zoznámiť sa s najznámejšími sociálnymi sieťami a vyskúšať si kroky pri personalizácii svojej registrácie.

Diskusné fórum

Nastavenie členstva v skupine/fóre

Prihlásenie do fóra TretiVekNaLinke je možné pre registrovaných členov na adrese: https://groups.google.com/forum/#!forum/tretiveknalinke

Po prihlásení má člen možnosť urobiť určité úpravy svojho členstva - bezprostredne pri názve foŕa „TretiVekNaLinke“ sa nachádza tlačidlo „Moje členstvo“.

Po jeho stlačení sa otvorí dialógové okno s názvom
„Nastavenie členstva skupiny TretiVekNaLinke

Forum-II-02a Toto okno poskytuje nastavenie niekoľkých užitočných prvkov. Začínajúc nastavením mena (prezývky) diskutujúceho. Ponúka sa tu prepojenie na členov profil Google (odtiaľ je fotografia, identifikujúca člena v príspevkoch).

Dôležitý je spôsob nastavenia, ako sa z fóra automaticky odosielajú správy o nových uverejnených príspevkoch. Hlavné možnosti dáva ponuka v rozbaľovacom zozname.

Forum-II-03a Okrem toho môže člen zvlášť nastaviť, aby mu bola odoslaná správa, ak ďalší z diskutujúcich uverejnení reakciu na jeho vlastný príspevok.

Všetky tieto nastavenia sa realizujú po aktivovaní modrého tlačidla „Uložiť“.

Vhodné nastavenia všetkých týchto funkcií vytvárajú predpoklad, aby vlastná aktivita člena vo fóre bola transparentná a spôsob komunikácie ho neobťažoval záplavou správ pri každom novo publikovanom príspevku vo fóre.

Niektoré pravidlá pre vedenie diskusií

  1. Ak dostanete zo skupiny správu o uverejnení príspevku, neodpovedajte na ňu. Prejdite na adresu fóra: https://groups.google.com/forum/#!forum/tretiveknalinke a to na ten príspevok, o ktorý sa jedná a tam napíšte odpoveď. Popis ako odpovedať je v http://tretiveknalinke.blogspot.sk/2013/01/program-na-30-januara-2013.html , nájdite si nadpis : „Uverejnenie odpovede“.
  2. V príspevkoch sa nezdraví a neďakuje ani v úvode, ani v závere. Píše sa neosobne – ako keby to bol článok v novinách.
  3. Zatiaľ netreba začínať nové témy diskusií. Témy by podľa môjho názoru mali zodpovedať tomu, čo už bolo prebraté v lekciách. Treba sa sústrediť na otázky v súvislosti s prebratou látkou.

Sociálne siete

Podľa Wikipédie u pojmov „social networking“ a „sociálne siete“, v stručnosti ide o prepájanie kontaktov medzi ľuďmi, ktorí majú niečo spoločné. Teda skôr by som tento pojem v slovenčine označoval ako „spoločenské siete“. Každý účastník/používateľ si vytvorí vlastný profil, v ktorom napíše o sebe základné informácie. Na základe týchto informácií sa nadväzujú vzťahy medzi používateľmi, ktorí sa spájajú do neformálnych prepojení podľa „spoločenských“ záujmov. Vzájomnými prepojeniami používateľov a skupín vzniká sieť vzťahov, ktoré sú veľmi dôležité v praxi. Nevýhodou social networkingu je fakt, že používatelia nemusia do svojho profilu vložiť pravdivé informácie a je to takmer nemožné zistiť.

Facebook

Facebook je dnes asi najrozšírenejšia sociálna sieť, lokalizovaná už i do slovenčiny. - http://www.facebook.com/. Je zrejme zo všetkých podobných prostriedkov najhlbšie prepracovaná. Zdá sa, že kladie najväčší dôraz na všestranné publikovanie profilu účastníka. Pritom sú poskytnuté možnosti na voľbu rozsahu zverejnenia profilu.

IntKom-31

Obľuba je zrejme založená na nasledujúcich danostiach.

  • Možnostíi publikovania – denné správy, odkazy, komentáre, fotografie
  • Možnosti združovania – vytváranie skupín, organizácia priateľov do skupín
  • Publikačné doplnky – vlastné fotoalbumy. možnosť uverejnenia fotoalbumov Picassa,
  • Široký okruh užívateľov, kde sa vždy nájde niečo zaujímavého

Google plus

Ostatná konštrukcia od Google. Snaží sa združiť priaznivcov ním používanej technológie a poskytnúť racionálne podmienky na združovanie. Vytvárajú sa kruhy užívateľov na rôznej úrovni zdieľania textových informácií, obrázkov a videí.

IntKom-32

Twitter

Veľmi známa najmä v anglosaskom prostredí je sieť Twitter: Vlastne je to portál, určený na publikovanie krátkych správ – názorov, poznámok, (tweets teda štebotov) niekedy charakterizovaná ako „mikroblog“ http://twitter.com/#!/tretiveknalinke . účastník má sledovateľov, sám sleduje iných, vytvára si zoznamy.

IntKom-40

Personalizácia účasti v komunikačných službách

Príprava fotografií

Účel - pripraviť fotografie - "portréty" pre použitie v profilových informáciách.
Prenos fotografií do počítača.
Umiestnenie fotografií do webalbumu Picasa "Portrety 2013" https://picasaweb.google.com/114139620010722484057/Portrety2013?authkey=Gv1sRgCIu32LjSsImf9AE

Profily.01a

V tomto albume je zdieľanie nastavené pre všetkých členov skupiny. Členom je povolené využiť možnosť odovzdania i prevzatia fotografií, ako je to ukázané na obrázku hore.

Umiestňovanie do účtov

Pošta Gmail

Profil-12-03-07-13 Ak používame len poštu Gmail, môžeme fotografiu vložiť priamo pomocou príkazov pre nastavenia.

Príkaz „Nastavenia“ aktivujeme pomocou ozubeného kolieska na pravej hornej stránke pošty.

V okne nastavenia vyberieme kartu „Všeobecné“ a na nej položku „Môj obrázok

Ak sme si uložili obrázok v profile, máme ho už tu zobrazený, nastavíme len parametre jeho zobrazovania.

Účet/profil Google

Profil-12-03-07-20Po prihlásení sa do účtu Google aktivujeme ponuku nastavení ( rozbaľovacia ponuka vpravo  pri našom prihlasovacom mene na pravej strane čiernej lišty).

Klikneme na voľbu
Profil>Upraviť profil>Vybrať profilovú fotografiu“.

Na karte „Vybrať profilovú fotografiu“ klikneme tlačidlo
“...Vybrať profilovú fotografiu z počítača” .

Využijeme možnosť úpravy fotografie napríklad z priečinka Skype.

Profil-12-03-07-09

Fotografiu ponúkaným spôsobom môžeme upraviť (otočiť či orezať). Ak sme spokojní stlačíme “Nastaviť ako profilovú fotografiu”.

Profil-12-03-07-10Ukončenie úpravy profilu potvrdíme príkazom „Dokončiť úpravy“. Fotografiu v profile máme zobrazenú i ďalších službách Google.

Skype

Profil-12-03-07-02 Po prihlásení sa do účtu Skype aktivujeme príkaz
Nástroje>Nastavení…

 

 

Otvorí sa okno „Nastavení“.

 

Profil-12-03-07-03

 

 

V dolnej časti okna klikneme na jeden z posledných dvoch príkazov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Otvorí sa okno „Nastavit obrázek v profilu“. 
Profil-12-03-07-04V pravom štvorci vidíme snímku z webkamery (ak ju máme pripojenú). Máme možnosť zvoliť výber obrázka z počítača (ľavé tlačidlo
Vybrat “, alebo využiť možnosť zachytenia obrázka z webkamery tlačidlom
Udělat obrázek

Profil-12-03-07-07  V danom prípade sa vo výberovom okne zobrazili obrázky dva, pôvodný a nový, získaný z kamery. Obrázky sú uložené na adrese
C:\Documents and Settings\User\Application Data\Skype\Pictures. Pri zaradení nového obrázka sa do tohto priečinka vždy ukladajú.

Profil-12-03-07-08 Ak používame webkameru, môžeme si upraviť jej nastavenia pri použití príkazu „Nastavení videa“.

Facebook

Profil-12-03-07-14 Postup pri vložení fotografie je veľmi podobný na predchádzajúce prípady.

Po prihlásení do svojho účtu klikneme na ľavom hornom rohu domovskej stránky na symbolické zobrazenie profilovej fotografie s textami „Nahrať fotku“ „Spraviť fotku“.

 

 

 

Máme možnosť fotku vybrať z počítača, alebo spraviť pomocou webkamery.

Profil-12-03-07-15

Využijeme skúsenosti z programu Skype a fotku nahráme z priečinka Skype
C:\Documents and Settings\User\Application Data\Skype\Pictures.

Profil-12-03-07-17 Výsledkom je, že na ľavom hornom rohu domovskej stránky máme zobrazenú vybranú profilovú fotografiu.

Žiadne komentáre: