26 marca 2013

Program na 27. marca 2013

Programy, ktoré sú určené na správu a úpravy digitálnych fotografií obvykle ponúkajú v rámci prostriedkov na publikáciu i možnosť spracovania súboru fotografií vo forme „videoprezentácie“. Aplikácia Picasa 3 ponúka okrem tvorby koláže a vyhotovenia darčekového disku CD i  takúto funkčnosť.

Vytvorenie filmovej prezentácie

Na samom začiatku je starostlivá úvaha o tom, ako by mala vyzerať budúca videoprezentácia.

Hlavné kroky v tejto fáze sú nasledovné:

  1. Výber fotografií
  2. Úprava fotografií, ich rozmerov
  3. Príprava textov popisov fotografií, ak ich chceme použiť
  4. Výber sprievodnej hudobnej nahrávky
  5. Zváženie o spôsobe prípravy titulnej snímky a prípadných ďalších textových snímkach.

Výber fotografií

Najlepšie je, keď fotografie sústredíme do jedného priečinka. Spustíme program Picasa. Vyberieme fotografie v priečinku a zvolíme z hlavného menu „Vytvoriť>Video>Z výberu…“.

130326191724_15

130326192035_16

 

Rovnako môžeme použiť tlačidlo
Vytvoriť filmovú prezentáciu“,
ktoré sa nachádza v paneli nástrojov priečinka pod jeho názvom.

 

 

Otvorí sa Záložka „Movie Maker

130326194043_17

Nastavenie parametrov

VideoPicasa-17 Na ľavej strane okna je panel s tromi kartami – “Film - Snímka - Klipy(0)“. Na pravej strane je okno zobrazenia aktuálnej snímky. V danom prípadesa jedná o vloženú textovú snímku, ktorej parametre sa nastavujú na záložke „Snímka“. Pre textovú snímku je to text a jeho umiestnenie a formátovanie a farba pozadia snímky.

Celkové parametre videoprezentácie sa nastavujú na karte so záložkou „Film“.

Nastavuje sa tu výber zvukovej stopy a spôsob jej sybnchronizácie s postupm premietania“ snímok a štýl prechodu snímok, teda spôsobu, akým sa riadi plynulá zmena zobrazenia pôvodných fotografií. Tu sa nastavuje štýl ale i hodnoty prekrytia snímok.

VideoPicasa-15c

Ak chceme k vybraným snímkam pridať ďalšie, využijeme možnosti karty „Klipy(0)“. Otvorí sa okno výberu kde určíme pridávaný súbor. Nakoniec jeho presunutie do prezentácie vykonáme stlačením tlačidla „+“ na hlavičke karty.

 

Dôležitým nastavením je výber rozmerov snímky – táto hodnota ovplyvňuje nielen kvalitu zobrazenia, ale i konečnú veľkosť súboru filmu.

 

VideoPicasa-16

Vytvorenie titulnej strany

Pomocou programov FastStone Image Viewer a Picasa3 vytvoríme prispôsobenú titulnú stránku namiesto textovej, ktorú ponúka Picasa.

Spustíme FastStone Image Viewer a vyhľadáme priečinok so súbormi našej budúcej videoprezentácie.

VideoPicasa-18

VideoPicasa-19 Vyberieme si jeden z obrázkov, ktorý považujeme za najvhodnejší. Uložíme ho pod novým názvom.

Z hlavného menu aktivujeme funkciu „Efekty>Rámeček snímku

Otvorí sa okno „Rámeček snímku

VideoPicasa-20

V ľavom paneli vyberieme sa zobrazujú šablóny pre orámovanie. Vyberieme jednu zo šablón, ktorú považujeme za najvhodnejšiu. V danom prípade je to šablóna číslo 87.

VideoPicasa-21

Výber potvrdíme tlačidlom „OK“. Operáciu ukončíme príkazom „Uložiť“.

Otvoríme program Picasa a v ňom takto upravenú snímku (obrázok vpravo).

VideoPicasa-31 VideoPicasa-32

Snímku v programe Picasa doplníme o texty titulkov. Takto sa dajú využiť formátovacie možnosti programu Picasa pre prácu s textom. Výsledok opäť uložíme..

Vloženie titulnej strany

Vrátime sa k rozpracovanej prezentácii. Vytvorenú snímku doplníme pomocou záložky „Klipy(0)“ medzi snímky prezentácie. Ak sa zaradí nakoniec, jednoducho ju pretiahneme pomocou myši na začiatok pásu. Prebytočnú pôvodnú textovú snímku odstránime tlačidlom na jej zrušenie (červený krížik).

VideoPicasa-23

Prácu ukončíme tlačidlom „Vytvoriť film“. Na to, aby sme výsledok definitívne uložili na disk, musíme použiť tlačidlo „Export“, ktoré poznáme z úpravy rozmerov fotografie.. Nastavíme tu priečinok, kam sa film má uložiť.

Program Picasa nám umožňuje vytvorený film odovzdať do služby +Google alebo YouTube.

Žiadne komentáre: