09 apríla 2013

Program na 10. apríla 2013

Úlohou lekcie je precvičiť pokročilé vyhľadávanie v mapách. Hlavná téma je doplnená o náčrt možností konverzie a publikácie prezentácie, vytvorenej pomocou aplikácie MS PowerPoint.

 

Mapy Google a vyhľadávanie v nich

Po kliknutí na príkaz “Mapy” na hornom paneli vyhľadávača Google sa otvorí služba Mapy. Bez prihlásenia je možné vyhľadávať mapy, napríklad zadaním adresy miesta: Mapy-01

Hlavné ovládacie prvky zobrazenia a funkcií sú zrejmé z obrázku.hore.

Zobrazenie ako mapa

Mapy je možné zobrazovať ako dopravnú mapu alebo satelitnú snímku. Na nasledujúcom obrázku je dopravná mapa.

Mapy-02Satelitné zobrazenie

Príklad satelitného zobrazenia pod uhlom 45° je na ďalšom obrázku.

Mapy-03

Doplňujúcimi informáciami môžu byť fotografie z miesta, stav počasia, snímky webových kamier a údaje o dopravnej situácii.

Vyhľadanie trasy

Je možné vyhľadať trasu (cestu) medzi dvomi miestami (auto alebo peši), získať jej popis (itinerár) so vzdialenosťami, a trvaním cesty.

Mapy-13

Úloha na praktické cvičenie:
Zobraziť pešiu trasu pre prehliadku pamiatok v meste: Dóm sv. Martina – Slovenská národná galéria - Narodné divadlo (hist. budova) – Primaciálny palác – Michalská veža - Dóm sv. Martina).

Vyhľadávanie podľa zobrazenia

V mestách sú na mapách ďalšie informácie (komerčné – hotely, reštaurácie, podniky), môžu byť i autentické obrázky z miesta. Tieto je možné vyhľadávať podľa názvu, ale i podľa zobrazenia.

Na ľavej strane okna zobrazenia mapy nad nástrojom pre nastavenie mierky mapy je zobrazená figúrka/postavička, ktorá slúži pre iniciovanie a nastavenie zobrazenia časti mapy z pohľadu chodca, ktorý sa nachádza na tomto mieste. Táto funkcia nesie pôvodný anglický názov „Stret View“ v preklade by to mohlo znamenať „uličné zobrazenie“. Funguje tak, pri stlačení ľavého tlačidla myši a podržaní je možné figúrku premiestňovať po mape. Pri tomto stlačení sa súčasne na mape ukáže sieť modrých čiar a modrých bodov. Modré čiary znamenajú plynulú trasu snímacej kamery, body znamenajú miesta, z ktorých je urobený jednotlivý záber kamery.. Pri posune panáčika sa okolo neho zobrazuje zelená plôška, pri jej prechode cez tieto modré značky sa zobrazí náhľad snímku. Pri uvoľnení tlačidla myši sa zobrazí fotografia z tohto miesta

Mapy-04

Smer pohľadu sa dá ovládať pomocou kruhového ovládača v ľavom hornom rohu snímky posúvaním elipsy, zobrazenej v rovine dlažby alebo ukazovateľa smeru chôdze v tvare „<“ alebo „>“.

Úloha na praktické cvičenie:
Zistiť, ako sa volá obchodný dom na Václavskom námestí v Prahe, Česká republika, ktorý je v hornej časti námestia na, ktorý vidíme na ľavej strane, ak sa dívame na Národné múzeum rohu (kedysi dávno Dum potravin).

V mestách sú na mapách ďalšie informácie (komerčné – hotely, reštaurácie, podniky), tieto môžu byť využiteľné pri praktickom vyhľadávaní.

Konkrétne zobrazenia máp sa dajú vytlačiť na tlačiarni a taktiež zdieľať pomocou tlačidiel v pravom hornom rohu informačného panelu.

Do služby Google mapy je možné sa prihlásiť jednoduchým spôsobom pomocou svoje Gmailovej adresy. Takáto registrácia umožňuje ukladať si vlastné mapy, cestovné trasy, pridávať k nim popisy a zdieľať tieto dokumenty.

Ukladanie výsledkov vyhľadávania

Najjednoduchšie si zapamätáme/uložíme adresu vyhľadanej informácie pomocou záložky v prehliadači. Ďalšou možnosťou je využitie záložkovacích služieb. Z nich spomenieme Google Bookmark a Delicious

Google Bookmark

je služba, ku ktorej sa môžeme prihlásiť na adrese : https://www.google.com/accounts/ServiceLogin?hl=sk&continue=https://www.google.com/bookmarks/&nui=1&service=bookmarks

Bookmarks-10

Podľa popisu od poskytovateľa služby nám jej využívanie poskytuje:

  • Úsporu času pomocou rýchlych odkazov na svoje obľúbené webové stránky.
  • Ponúka sa možnosť pomocou služby História navštívených webových stránok vyhľadať stránky, ktoré často navštevujeme a poznačiť si ich záložkami ako svoje obľúbené položky.
  • Získame prístup k svojim záložkám z ktoréhokoľvek počítača.

Bez ohľadu na to, kde surfujeme po webe, naše záložky zostanú stále s nami. Stačí sa len prihlásiť do služby Google Bookmark . Takéto záložky sú prístupné len nám po prihlásení sa do svojho účtu.

Máme možnosť organizovať svoje záložky. Pridáme do svojich záložiek značky a poznámky, s pomocou ktorých môžeme informácie triediť a vyhľadávať. To nám umožní jednoducho ich vyhľadať a zachovať ich usporiadanie.

Záložky Delicious

TBookmarks-11úto záložkovaciu službu poskytoval pôvodne vyhľadávací  portál Yahoo, v roku 2011 ju však prevádzkuje samostatý majiteľ, ktorý jej tvár značne zmenil. Ak ju chcete používať, je potrebné sa zaregistrovať na stránke http://delicious.com/  „Join Now“.

Výhody záložkovacieho systému Delicious:

  • Bookmarks-12Graficky perfektný prehľad o záložkách
  • Je možné zvoliť úroveň oprávnení na prístup – verejné sú dostupné na čítanie každému, zdieľané sú oprávnení upravovať, tí, ktorým to umožní vlastník
  • Záložky je možné publikovať na svojej webstránke/blogu
  • Označenia a texty v slovenčine sa zobrazujú i s diakritikou bezchybne.

Nevýhody: 

  • Ovládanie a popisy na stránke sú len v anglickom jazyku
  • Povolené sú len jednoslovné označenia (tags)

Záložky autora (verejné) sú dostupné na adrese: http://www.delicious.com/tretiveknalinke . Autor poskytuje niekoľko posledných záložiek v okne na pravej strane blogu Tretiveknalinke. Po kliknutí na príslušné odkazy v okienku je prístupná kompletná stránka verejných odkazov (Obrázok vyššie).

Publikovanie prezentácie typu MS PowerPoint

Zdieľanie pomocou internetového úložiska

  1. Nastaviť časovanie snímok prezentácie:
    Prezentácia>Prechod snímky>Prechod na ďalšiu snímku>Automaticky po mm:ss“,
    Nastaviť automatické premietanie:
    Prezentácia>Nastavenie prezentácie“ s parametrami
    Typ prezentácie>Automatickéá prezentácia (na celej obrazovke)
    Prechod na ďalšiu snímku>S časovaním, ak je k dispozícii“.
  2. Uložiť prezentáciu ako formát s príponou .pps
  3. Odovzdať prezentáciu na úložisko (napr. DiskGoogle, SkyDrive, Dropbox, atď…)
  4. Zdieľať zaslaním odkazu cez e-mail, fórum, alebo sociálne siete.

Príklad: https://www.dropbox.com/s/s0ibqyckz4vvubm/UvodnaLekciaPVP3.pps
Ten, komu pošlete odkaz si môže prezentáciu z úložiska Dropbox stiahnuť a spúšťať v MS Powerpoint.

Zdieľanie cez službu DiskGoogle/DokumentyGoogle.

  1. 1. Odovzdať na server DiskGoogle, pri odovzdávaní nastaviť konverziu na Dokumenty Google.
  2. 2. Nastaviť zdieľanie ako „Verejné na Webe“
  3. 3. Kopírovať odkaz https://docs.google.com/presentation/d/1m1a9b4t1bwRl60w1jZy2dhsgVgWCTNcXFXwxbbG6_Q8/edit?usp=sharing
  4. 1. Zverejniť odkaz cez e-mail, fórum, alebo sociálne siete.. Návštevníci môžu prezentáciu spúšťať priamo z úložiska, alebo prevziať vo formáte pdf.
    clip_image002

Poznámka: Niektoré formáty alebo efekty z pôvodnej MS prezentácie nebudú v Dokumentoch Google funkčné.

Zverejnenie vo fóre skupiny Google

Vložiť ako prílohu k príspevku vo fóre skupiny Google

Konverzia na video a publikácia videa

  1. Konvertovať prezentáciu na video. Použiť aplikáciu ImTOO Convert PowerPoint to Video Free .Aplikácia je poskytovaná zadarmo a rozsah jej funkcií je značne obmedzený. Dá sa však nastaviť časovanie snímok, ale sa nedá vložiť auudiosprievod.
    clip_image002[6]
  2. Vložiť skonvertovanú prezentáciu do Live Video Maker.
    clip_image004
    Pridať sprievodnú audionahrávku a uložiť.
  3. Odovzdať na server služby YouTube.
  4. Zdieľať pomocou odkazu, alebo vložiť získaný kód html na stránku alebo do blogu.

Žiadne komentáre: