23 apríla 2013

Program na 24. apríla 2013

Praktické používanie personálneho počítača môže vyžadovať i prípravu dokumentov na vyššej úrovni, zahŕňajúcich i vlastné kresby. Domácemu užívateľovi môže tiež pomôcť, ak má niektoré aplikácie uložené na USB disku, čím ich má k dispozícii i mimo vlastného počítača.

Kreslenie v domácej počítačovej praxi

Grafické formáty

Grafický formát je súbor pravidiel, ktoré určujú ako je obrázok prevedený do digitalizovanej formy – súboru údajov.

Základným rozdelením grafických formátov je rozdelenie na bitmapový (rastrový) a vektorový formát na základe spôsobu uloženia grafických informácií.

Pri bitmapovom formáte sa obraz skladá z jednotlivých pixelov (bodov), z ktorých každý má definovanú určitú  farbu.  (Typické  prípony: .bmp; .jpg; .raw; .gif; .png). Tento formát je príznačný pre fotografie a maľovanie. (štetec a paleta).

Pri vektorovom formáte sa obraz skladá z jednotlivých objektov (obdĺžnik, elipsa, krivka, hviezda ...), z ktorých každý má definovanú farbu obrysu a štýl výplne. Jednotlivé objekty sú popísané matematickými vzťahmi. (Typické prípony súborov: .svg; .cdr; .dwg). Tento formát je príznačný pre technické kreslenie (pravítko a mierka).

Porovnanie vzhľadu obrázkov: http://sk.wikipedia.org/wiki/Vektorov%C3%A1_grafika .

V ďalšom sa zaoberáme kreslením vo vektorovom formáte.

Kreslenie v MS Office

Pri práci s MS Word 2003 sa využíva kreslenie pomocou panelu nástrojov „Kreslenie“ (na obrázku panel pre ilustráciu ako plávajúci).

Grafika-Portable-01 Tento prostriedok má pomerne bohaté nástroje, nevýhodou však je, že kresbu nie je možné samostatne uložiť.

Google Disk (Dokumenty Google)

Grafika-Portable-11a Užívatelia služieb Googgle Disk majú možnosť v rámci online kancelárskych služieb tohto portálu využívať i online aplikáciu na kreslenie.

Po prihlásení do služby Google Disk stačí aplikáciu spustiť príkazom „Vytvoriť>Kresba

Otvorí sa okno kresliaceho programu.

V hlavičke okna je menu hlavnej ponuku a pod týmto je panel nástrojov s tlačidlami príkazov.

Na ďalšom obrázku je ukážka menu pre vkladanie objektov.

Grafika-Portable-12a1

Ako je vidieť, prakticky všetko to , čo poskytuje MS Office 2003 je možné pri kreslení použiť. Najväčšou výhodou však je, že výsledok kreslenia je možné uložiť aj v rastrovom aj vo vektorovom formáte.

Grafika-Portable-13

Kreslenie pomocou kancelárskeho balíka Libre Office

Tento SW je bezplatne dostupný na stiahnutie na adrese http://sk.libreoffice.org/stiahnu/ . Je lokalizovaný do slovenčiny a vzhľad okien jednotlivých súčastí veľmi pripomína MS Office 2003.

Grafika-Portable-15

Kresliaci program ponúka bohatú paletu kresliacich nástrojov a umožňuje samostatné uloženie kresby v rastrovom i vektorovom formáte.

Vektorový editor Inkscape

Jedná sa o voľne šírený bezplatný program. Vo verzii pre inštaláciu je k dispozícii na stiahnutie ba adrese : http://softmania.sk/vektorove/inkscape , je lokalizovaný do slovenčiny.

Grafika-Portable-35 Program má takmer profesionálnu výbavu, porovnateľnú napríklad s CorelDraw. V ďalšom sa venujem jeho začlenenie do balíčka prenosných (portable) aplikácií.

Prenosné aplikácie (programy)

Prenosný program (ang. Portable application) je podľa internetovej encyklopédie Wikipédia taký softvér, ktorý je možné aj s jeho nastaveniami prenášať medzi počítačmi. Program je modifikovaný tak, aby všetky jeho súčasti a nastavenia boli v jednom priečinku a program bol priamo spustiteľný. Pred spustením sa môže rozbaľovať, ale nemal by sa inštalovať.

Význam prenosných programov je v jednoduchej prenositeľnosti osobných nastavení na rôznych počítačoch, prípadne aj so zásuvnými modulmi. Sekundárne je možné pomocou prenosných programov vytvoriť vlastné známe pracovné prostredie, bez nutnosti inštalácie programov. Prenosné programy by nemali zanechávať stopy vlastnej aktivity v počítači, kde sa používali. Prenášajú sa najčastejšie pomocou USB flash disku, CD, pamäťovej karty a pod.

Prenosný program sa dá teda samostatne spustiť po umiestnení na USB disk. Výhodné je ale, keď prenosné programy na USB disku majú vlastný spoločný prostriedok na ich správu.

Spúšťacie menu

SyMenu je spúšťacie menu (launcher) prenosných aplikácií , ktoré umožňuje organizovať, a vyhľadávať vlastné prenosné aplikácie rýchlym a jednoduchým spôsobom.

Domovská stránka http://www.ugmfree.it/. Stiahnuť sa dá zo stránky autorov na adrese: http://www.ugmfree.it/SyMenuDownload.aspx.

Grafika-Portable-21a Po stiahnutí treba zdrojový materiál rozbaliť tak do koreňového adresára na USB disku (kľúči). Tým sa vytvorí základná štruktúra pre začleňovanie ďalších prenosných aplikácií. Program, ktorým sa menu aktivuje je „SyMenu.exe“, ako je naznačené na obrázku..

Zoznamy prenosných aplikácií na stiahnutie sú pomerne rozsiahle, napríklad na adrese: http://portableapps.com/apps, podobne http://www.portablefreeware.com/?p=2 .

Začleňovanie prenosných aplikácií

Grafika-Portable-22aJednotlivé prenosné aplikácie sa pripravujú na použitie tak, že sa rozbalia do cieľového adresára, ktorým je na USB  disku  „ProgramFiles“. Väčšinou sú programy pripravené tak, že v tomto priečinku automaticky vytvoria vlastný priečinok, treba to však pre istotu kontrolovať.

Po spustení programu Symenu sa jeho ikona umiestni do oblasti oznámení (na obrázku v krúžku), odkiaľ sa menu ovláda.

Grafika-Portable-23 Po rozbalení aplikácií do priečinka „ProgramFiles“ sa môže spraviť nastavenie programu SyMenu. Po kliknutí na ikonu v SyMenu sa otvorí základná ponuka, z ktorej sa vyberie “Nástroje>Konfigurácia

Otvorí sa okno v ktorom sa vykonajú nastavenia pre každú aplikáciu.

Grafika-Portable-27

Základné nastavenia sa robia na karte „Správca položiek“. Vyplnia sa vstupné údaje vo formulári na pravej strane. Zaradením každej aplikácie sa formuje na ľavej strane okna stromová štruktúra menu.. Zaradenie sa ukončí tlačidlom „Ulož a zavri“ v prvom dolnom rohu okna.

Grafika-Portable-28Príbuzné aplikácie sa dajú združovať do „kontajnerov“, čím sa menu stáva prehľadnejším.

 

Po začlenení niekoľkých aplikácií sa po kliknutí na ikonu „SyMenu“ zobrazuje štruktúra meny ako na obrázku na ľavej strane.

Kliknutím ľavého tlačidla myši na položku s názvom aplikácie sa dotyčný program spustí.

Ďalšie nastavenia

Do Symenu je možné nastaviť i ďalšie funkcie, napríklad odkazy na internetové lokality.

Grafika-Portable-30a Na hornom obrázku je nastavené automatické otvorenie internetovej lokality po spustení SyMenu.

Na demonštračnom USB kľúči sú pripravené aplikácie:

http://portableapps.com/apps/utilities/freecommander_portable http://portableapps.com/apps/utilities/keepass_portable http://portableapps.com/apps/graphics_pictures/inkscape_portable http://portableapps.com/apps/graphics_pictures/picpick-portable http://www.sosej.cz/Software/Bezpecnostni/Vycisteni-PC/CCleaner-Portable#obrazky.

Žiadne komentáre: