14 januára 2014

Skupiny fóra a siete

Jednoduchosť používania elektronickej pošty a jej všeobecné rozšírenie prispeli k vytvoreniu ďalších foriem internetovej komunikácie, ako sú diskusná skupina / fórum a sociálna sieť.

Skupina - fórum

Pre riešenie komunikačných potrieb stabilnej skupiny užívateľov sa postupne sformoval prostriedok s názvom „Diskusná skupina“ alebo i „Diskusné Fórum“. Je to priestor, kde sa stretávajú užívatelia s približne rovnakými záujmami. Jedným z poskytovateľov priestoru pre takúto komunikáciu je i portál Google ktorý umožňuje bezplatné vytvorenie fóra v rámci služby GoogleGroups.

Užívateľské rozhranie fóra korešponduje so vzhľadom pošty Gmail, čo uľahčuje využívanie služby. Je to prostriedok, ktorý umožňuje nielen vzájomnú výmenu správ ale i zdieľanie súborov. Tento popis je založený na praktickom používaní skupiny Tretiveknalinke, ktorá je sformovaná od začiatku roku 2008.

Hlavné okno fóra

Vlastníkom (lektor) nastavené fórum Tretiveknalinke sa členovi fóra javí ako na nasledujúcom obrázku.

Forum-01aToto fórum môžu zobrazovať len registrovaní členovia. Popis však môže poslúžiť i členom iných diskusných skupín.

Jednotlivé prvky užívateľského rozhrania sú popísané na obrázku

Napísať príspevok

Člen fóra môže uverejňovať príspevky („Opýtať sa“ alebo „Začať diskusiu“). Zapíše „Názov otázky“ (alebo Názov témy“) môže písať text príspevku vrátane formátovania obdobne ako v novej správe pošty Gmail.

Forum-02a

Tieto príspevky môžu byť označené značkami – zoznam doteraz používaných je na spodnom okraji poľa „Značky“. Po ukončení stlačí „UVEREJNIŤ„.

Prezeranie príspevkov

Po kliknutí na príspevok z už uverejnenej témy sa okno príspevku otvorí a je možné použiť odkazy, zobraziť alebo stiahnuť prílohy.

Forum-04

Uverejnenie odpovede

Tak isto je možné dať svoju odpoveď na tému, otázku, alebo na predchádzajúcu odpoveď. Je to obdobné, ako odpovedať na správu pošty Gmail. Po kliknutí do poľa „Odpovedať“ sa píše text odpovede nad text pôvodnej správy. Po úplnom napísaní, prípadnom formátovaní, pridaní obrázkov sa stlačí tlačidlo „ Uverejniť“.

Forum-05 
Uverejnený príspevok je možné meniť (opraviť napríklad preklepy). To je teda rozdielne ako u správ elektronickej pošty, kde čo sa raz odošle, sa už nedá vrátiť späť. Autor príspevku ho podľa nastavení môže i odstrániť Príkazom „Akcie>Odstrániť“(ale aj správca a vlastník skupiny).

Nastavenie členstva v skupine/fóre

Prihlásenie do fóra TretiVekNaLinke je možné pre registrovaných členov na adrese: https://groups.google.com/forum/#!forum/tretiveknalinke.

Forum-II-01aPo prihlásení má člen možnosť urobiť určité úpravy svojho členstva - bezprostredne pri názve foŕa „TretiVekNaLinke“ sa nachádza tlačidlo „Moje členstvo“.

Po jeho stlačení sa otvorí dialógové okno s názvom „Nastavenie členstva skupiny TretiVekNaLinke

Forum-II-02a Toto okno poskytuje nastavenie niekoľkých užitočných prvkov. Začínajúc nastavením mena (prezývky) diskutujúceho. Ponúka sa tu prepojenie na členov profil Google (odtiaľ je fotografia, identifikujúca člena v príspevkoch).

Dôležitý je spôsob nastavenia, ako sa z fóra automaticky odosielajú správy o nových uverejnených príspevkoch. Hlavné možnosti dáva ponuka v rozbaľovacom zozname.

Forum-II-03a Okrem toho môže člen zvlášť nastaviť, aby mu bola odoslaná správa, ak ďalší z diskutujúcich uverejnení reakciu na jeho vlastný príspevok.

Všetky tieto nastavenia sa realizujú po aktivovaní modrého tlačidla „Uložiť“.

Vhodné nastavenia všetkých týchto funkcií vytvárajú predpoklad, aby vlastná aktivita člena vo fóre bola transparentná a spôsob komunikácie ho neobťažoval záplavou správ pri každom novo publikovanom príspevku vo fóre.

Nastavenie fotografie autora v príspevkoch

14-01-Gmail-L05-08 Po prihlásení sa do účtu Google aktivujeme ponuku nastavení (rozbaľovacia ponuka vpravo pri našom prihlasovacom mene na pravej strane čiernej lišty).

Klikneme na voľbu
Zmeniť fotografiu“.

Otvorí sa karta
Vybrať profilovú fotografiu

Profil-12-03-07-09 Fotografiu môžeme vybrať buď z priečinka počítača, alebo z umiestnenia na webovej lokalite.

Na karte „Vybrať profilovú fotografiu“ klikneme tlačidlo
Vybrať profilovú fotografiu z počítača . a následne vyberieme fotografiu zo známeho umiestnenia

Fotografiu ponúkaným spôsobom môžeme upraviť (otočiť či orezať). Ak sme spokojní stlačíme  “Nastaviť ako profilovú fotografiu” .

Niektoré pravidlá pre vedenie diskusií

  1. Ak dostanete zo skupiny správu o uverejnení príspevku do vašej poštovej schránky Gmail, neodpovedajte na ňu.
    V prípade skupiny tretiveknalinke prejdite na adresu fóra: https://groups.google.com/forum/#!forum/tretiveknalinke
    V prípade skupiny PrenosnePocitace prejdite na adresu fóra:
    https://groups.google.com/forum/?hl=sk#!forum/prenosne_pocitace
    a síce na ten príspevok, o ktorý sa jedná a tam napíšte svoju odpoveď V tomto príspevku je popísaný spôsob pod nadpisom: „Uverejnenie odpovede“.
  2. V príspevkoch sa nezdraví a neďakuje ani v úvode, ani v závere. Píše sa neosobne – ako keby to bol článok v novinách.
  3. Nové témy diskusií alebo nové otázky treba začínať s rozvahou. Diskutovať / klásť otázky je treba hlavne k zverejneným aktuálnym témam.

Sociálna sieť

Podľa Wikipédie u pojmov „social networking“ a „sociálne siete“, v stručnosti ide o prepájanie kontaktov medzi ľuďmi, ktorí majú niečo spoločné. Teda skôr by som tento pojem v slovenčine označoval ako „spoločenské siete“. Každý účastník/používateľ si vytvorí vlastný profil, v ktorom napíše o sebe základné informácie. Na základe týchto informácií sa nadväzujú vzťahy medzi používateľmi, ktorí sa spájajú do neformálnych prepojení podľa „spoločenských“ záujmov. Vzájomnými prepojeniami používateľov a skupín vzniká sieť vzťahov, ktoré sú veľmi dôležité v praxi. Nevýhodou social networkingu je fakt, že používatelia nemusia do svojho profilu vložiť pravdivé informácie a je to takmer nemožné zistiť.

Facebook

Facebook je dnes asi najrozšírenejšia sociálna sieť, lokalizovaná už i do slovenčiny. - http://www.facebook.com/. Je zrejme zo všetkých podobných prostriedkov najhlbšie prepracovaná. Zdá sa, že kladie najväčší dôraz na všestranné publikovanie profilu účastníka. Pritom sú poskytnuté možnosti na voľbu rozsahu zverejnenia profilu.

IntKom-31

Obľuba je zrejme založená na nasledujúcich danostiach.

  • Možnosti publikovania – denné správy, odkazy, komentáre, fotografie
  • Možnosti združovania – vytváranie skupín, organizácia priateľov do skupín
  • Publikačné doplnky – vlastné fotoalbumy. možnosť uverejnenia fotoalbumov Picasa,
  • Široký okruh užívateľov, kde sa vždy nájde niečo zaujímavého

Google plus

Ostatná konštrukcia od Google. Snaží sa združiť priaznivcov ním používanej technológie a poskytnúť racionálne podmienky na združovanie. Vytvárajú sa kruhy užívateľov na rôznej úrovni zdieľania textových informácií, obrázkov a videí.

IntKom-32

Twitter

Veľmi známa najmä v anglosaskom prostredí je sieť Twitter: Vlastne je to portál, určený na publikovanie krátkych správ – názorov, poznámok, (tweets teda štebotov) niekedy charakterizovaná ako „mikroblog“ http://twitter.com/#!/tretiveknalinke. účastník má sledovateľov, sám sleduje iných, vytvára si zoznamy.

IntKom-40

Žiadne komentáre: