11 februára 2014

Kancelária doma

Takzvané kancelárske programy (na písanie textových dokumentov, prípravu kalkulačných tabuliek či mediálnych prezentácií) sú už dnes asi neodmysliteľnou súčasťou domáceho počítača. Okrem domáceho použitia balíka programov MS Office možno takúto „domácu“ kanceláriu, ale i kanceláriu „na ceste“ dnes založiť na využívaní webových aplikácií (online „cloud“ službách) ale i na zdarma poskytovaných (freeware) programoch, prípadne na aplikáciách, využívajúcich prenosné (portable) pamäťové médiá.

14-02-Kancelaria-L07-22 Microsoft Word 2010

Ak porovnávame Microsoft Word 2010 s verziou 2003, potom zásadnou zmenou je použitie pásu kariet ako prvku pre ovládanie funkcií programu.

Pásy kariet sú moderný spôsob, ako pomôcť užívateľom nájsť, pochopiť a používať príkazy efektívne a priamo, s minimálnym počtom kliknutí, s menšou potrebou uchýliť sa k pokusom a omylom, a bez toho, aby bolo potrebné odkazovať na pomocníka.“
Takto v origináli uvádza túto novinku samotný Microsoft na stránke http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/cc872782.aspx#contextualTabs , kde je veľmi podrobne rozvedená celá koncepcia prístupu k tomuto systému ovládania (pravda, v angličtine).

V ďalšom sú ilustrované len niektoré vlastnosti ovládania MS Word 2010, nakoľko i napriek pomerne vysokej cene, je tento SW už dosť rozšírený i v domácnostiach a od akademického roku 2013/2014 je používaný i pri IKT programoch na UTV pri STU v Bratislave.

Okno programu sa pri prvom otvorení zobrazí s nasledujúcim záhlavím

14-02-Kancelaria-L07-02

 

14-02-Kancelaria-L07-03 V ľavom hornom rohu je „Panel rýchleho prístupu“. Tlačidlá na tomto paneli umožňujú spustenie niekoľkých základných funkcií, ako je zrejmé z obrázku. Užívateľ si môže konfigurovať funkcie na tomto paneli zaškrtnutím políčok na rozbaľovacej ponuke, ktorá sa otvorí po kliknutí na šípku smerom dole, ktorá je na pravej strane panelu.
14-02-Kancelaria-L07-04

 

Z ľavej strany je karta schránky. Samotná schránka sa otvára po kliknutí na ovládač na pravom dolnom rohu karty. Funkcia umožňuje prehľad o obsahu schránky a súčasne i výber tej správnej položky na prilepenie

Na ďalšom obrázku je uvedená časť pásu kariet pre záložku „Domov

14-02-Kancelaria-L07-02a

Po karte “Schránka“ smerom doprava nasledujú karty „Písmo“ a „Odsek“, zobrazené na ďalšom výstrižku. V pravo dolnom rohu každej karty sú ovládače pre zobrazenie rozšírenej ponuky..

Na karte vložiť sú pod položkou „Rýchle časti“ ukryté možnosti na vkladanie polí, vlastností a automatického textu do dokumentu.

14-02-Kancelaria-L07-07

14-02-Kancelaria-L07-05 Celkom na pravej strane pásu „Domov“ je malá karta „Úpravy“. Poskytuje funkcie hľadania a nahradenia v texte.

Rozbaľovacia ponuka pre tieto funkcie sa aktivuje po kliknutí na symbol šípky smerom dole, ktorý je pod textom názvu karty

Záložka „Súbor“ skrýva ponuku príkazov pre manipuláciu s dokumentom ako súborom, ale i ponuku možnosí na nastavenie programu Word 2014 a definovanie vlastností dokumentu.

14-02-Kancelaria-L07-06 Vlastnosti dokumentu je možné nastaviť po kliknutí na príkaz „Informácie“ a v časti „Vlastnosti“ na „Rozšírené vlastnosti“.

14-02-Kancelaria-L07-08Na spodnej časti okna programu sa nachádza stavový riadok. Na jeho pravej strane sú umiestnené prvky na prepínanie formy zobrazenia stránky dokumentu a nastavenia lupy.

Uložiť je možné dokument v najrôznejších formátoch vrátane .pdf.

14-02-Kancelaria-L07-20

Viac informácií je možné získať na stránkach

http://office.lasakovi.com/word/zaklady/word-2010-krok-za-krokem/

http://word-navod.fotopulos.net/word-2010/zaklad.html

http://www.goodwin.edu/computer_resources/pdfs/word_2010_tutorial.pdf

14-02-Kancelaria-L07-21 Program LibreOffice

 

LibreOffice je kancelársky balík publikovaný ako slobodný softvér s licenciou LGPLv3 na operačných systémoch Microsoft Windows, systémoch typu Unix, a Mac OS X. Je kompatibilný s ďalšími významnými kancelárskymi balíkmi. Názov projektu vznikol spojením slov libre a office. V septembri 2010 skupina vývojárov opustila projekt OpenOffice.org a založila skupinu  The Document Foundation“, ktorá prevzala vývoj kancelárskeho balíku pod dočasným názvom LibreOffice. (podľa http://sk.wikipedia.org/wiki/LibreOffice ).

Balík je možné stiahnuť bezplatne z http://sk.libreoffice.org/stiahnu/ Obsahuje súčasti

Textový dokument (Writer) - plní úlohu textového procesora (zodpovedá programu Word z MS Office). Môžete ho použiť pre vytvorenie jednoduchého textu až po text doplnený grafikou, obrázkami. Samozrejmosťou je kontrola preklepov v mnohých jazykoch, vkladanie tabuliek a i. Pre ukladanie je používaný štandardný formát OpenDocument, konkrétne teda .odt - Open Document Text. Ukladať možno však aj v iných formátoch ako RTF, DOC, HTML.

Tabuľkový zošit (Spreadsheet) - Tabuľkový kalkulátor Calc, alternatíva k programu MS Excel.

Prezentácia – (Impress) - plní funkciu prezentačného nástroja Powerpoint v MS Office

Kresba (Drawing) - vektorový editor, je určený pre prácu s vektorovou grafikou, (nie pre prácu s grafikou bitmapovou - spracovanie fotiek atď).

Vzorec (Formula) - slúži na vytváranie zložitých vzorcov

Databáza (Database) - na prácu s databázami.

14-02-Kancelaria-L07-10

Okno textového editora nápadne pripomína okno programu MS Word 2003. Jeho ovládanie pre užívateľa s takýmito skúsenosťami by preto nemalo robiť ťažkosti

14-02-Kancelaria-L07-11 V ovládaní je stále používaný systém
Hlavná ponuka“ . „Panely nástrojov“ – „Tlačidlá na paneloch“.

Po zbežnom vyskúšaní je zrejmé, že oproti MS Word 2003 obsahuje aj niekoľko pokročilých funkcií, napríklad možnosti ukladania dokumentu v mnohých známych formátoch.

Možný je i export do formátu pdf pomocou „Súbor>Exportovať do PDF“.

14-02-Kancelaria-L07-12a
 

Disk Google

14-02-Kancelaria-L07-12 Spoločnosť Google už niekoľko rokov poskytovala kancelársky online balík Google Docs (Dokumenty Google). Táto služba sa v poslednom období pretransformovala na produkt Disk Google (Google Drive). Km samotnej službe dokumentov sa pridala služba úložiska súborov, čo viedlo i k premenovaniu. Disk dnes poskytuje 15 GB priestoru na online ukladanie súborov a okrem toho i službu kancelárskych aplikácií (niekdajšie Dokumenty Google). Pritom súbory kancelárskych aplikácií sa do úložného priestoru nezapočítavajú.

14-02-Kancelaria-L07-13 Balík ponúka funkcie obdobné ako MS Office, výhodou je, že aplikácie sú dostupné na ktoromkoľvek počítači pripojenom na internet, nakoľko všetky dokumenty ukladá do svojej online databázy.

Zoznámenie sa s úvodom k tejto službe je na http://www.google.com/intl/sk/drive/apps.html

Pri otvorenom vyhľadávači Google sa ponuka môže otvoriť po rozbalení tlačidla „Aplikácie“ na pravej strane titulného (horného) riadku vyhľadávača. Pre používateľa služby Gmail. Sa vyžaduje len potvrdrnie identity heslom, ináč sa treba do služby zaregistrovať. Po kliknutí na tlačidlo s logom „Disk“ sa služba sprístupní pre prihláseného používateľa..

Prostriedok dokáže vytvárať dokumenty, tabuľky, prezentácie, formuláre a kresby .

Súbory sa môžu zoskupovať do priečinkov a pri skupinovom sťahovaní so stiahnu do desktopu v komprimovanom priečinku.

Okno textového editora ukazuje, že sú tu dobré možnosti úpravy textu formátovaním vrátane zarovnania na obe strany.

14-02-Kancelaria-L07-14

Nachádza sa tu množstvo funkcií z ktorých treba spomenúť kontrolu pravopisu, ktorá je aj v slovenskom jazyku. Užívateľ pracuje v príjemnom prostredí, v ktorom sa ľahko orientuje aj vďaka tomu, že je v slovenskom jazyku. Práca s dokumentmi je veľmi jednoduchá. Dokument je možné automaticky preložiť. Pre kontrolu pravopisu sa dá nastaviť cca 41 jazykov.

Bez problémov sa dá akýkoľvek dokument vytlačiť a to v rôznych formátoch tlače.
Ďalej Google Disk ponúka konverziu dokumentu napríklad do pdf, rtf, html formátu, do formátu doc (Microsoft Word), do formátu OpenOffice alebo do textového dokumentu txt.

14-02-Kancelaria-L07-15

Samozrejme, existujúce dokumenty pochádzajúce z balíkov Microsoft Office alebo LibreOffice je možné zakomponovať do tohto balíka a ďalej spracovávať.

Dôležitou funkciou je zdieľanie dokumentov. Typy zdieľania dokumentov, súborov a priečinkov Google Disk môžu byť

  • registrovaní spolupracovníci môžu upravovať dokument;
  • registrovaní môžu čítať dokument;
  • všetci, ktorí poznajú URL dokumentu ho môžu čítať publikovaný dokument ako verejný.

Žiadne komentáre: