22 apríla 2014

Kreslenie na domácom PC

Praktické používanie personálneho počítača môže vyžadovať i prípravu dokumentov na vyššej úrovni, zahŕňajúcich i vlastné kresby. Domácemu užívateľovi môže tiež pomôcť, ak má niektoré aplikácie uložené na USB disku, čím ich má k dispozícii i mimo vlastného počítača.

 

Grafické formáty

Grafický formát je súbor pravidiel, ktoré určujú ako je obrázok prevedený do digitalizovanej formy – súboru údajov.

Základným rozdelením grafických formátov je rozdelenie na bitmapový (rastrový) a vektorový formát na základe spôsobu uloženia grafických informácií.

Pri bitmapovom formáte sa obraz skladá z jednotlivých pixelov (bodov), z ktorých každý má definovanú určitú  farbu.  (Typické  prípony: .bmp; .jpg; .raw; .gif; .png). Tento formát je príznačný pre fotografie a maľovanie. (štetec a paleta).

Pri vektorovom formáte sa obraz skladá z jednotlivých objektov (obdĺžnik, elipsa, krivka, hviezda ...), z ktorých každý má definovanú farbu obrysu a štýl výplne. Jednotlivé objekty sú popísané matematickými vzťahmi. (Typické prípony súborov: .svg; .cdr; .dwg). Tento formát je príznačný pre technické kreslenie (pravítko a mierka).

Porovnanie vzhľadu obrázkov: http://sk.wikipedia.org/wiki/Vektorov%C3%A1_grafika .

V ďalšom sa zaoberáme kreslením vo vektorovom formáte.

Kreslenie v MS Office

MS Word 2003

Pri práci s MS Word 2003 sa využíva kreslenie pomocou panelu nástrojov „Kreslenie“ (na obrázku panel pre ilustráciu ako plávajúci).

Grafika-Portable-01 Tento prostriedok má pomerne bohaté nástroje, nevýhodou však je, že kresbu nie je možné samostatne uložiť.

V progerame MS Word 2010 sa grafické prvky vkladajú do dokumentu pomocou karty „Vložiť“.

MS Word 2010

Image 2014  001a V programe MS Word 2010 sa grafické prvky vkladajú do dokumentu pomocou karty „Vložiť“. Kliknutím na ikony  „Tvary“ sa rozprestrie rozsiahla ponuka prvkov, zoradených do skupín:

  • Naposledy použité tvary
  • Čiary
  • Základné tvary
  • Obrysové šípky
  • Tvary rovníc
  • Vývojový diagram
  • Hviezdy a nápisy
  • Bubliny

Po vybratí vhodného tvaru je k úpravám možné pristúpiť s pomocou miestnej ponuky, ktorá sa zobrazí po kliknutí pravým tlačidlom myši na obrázok.

Image 2014  002

Google Disk (Dokumenty Google)

Grafika-Portable-11a Užívatelia služieb Googgle Disk majú možnosť v rámci online kancelárskych služieb tohto portálu využívať i online aplikáciu na kreslenie.

Po prihlásení do služby Google Disk stačí aplikáciu spustiť príkazom „Vytvoriť>Kresba

Otvorí sa okno kresliaceho programu.

V hlavičke okna je menu hlavnej ponuku a pod týmto je panel nástrojov s tlačidlami príkazov.

Na ďalšom obrázku je ukážka menu pre vkladanie objektov.

Grafika-Portable-12a1

Ako je vidieť, prakticky všetko to , čo poskytuje MS Office 2003 je možné pri kreslení použiť. Najväčšou výhodou však je, že výsledok kreslenia je možné uložiť aj v rastrovom aj vo vektorovom formáte.

Grafika-Portable-13

Kreslenie pomocou kancelárskeho balíka Libre Office

Tento SW je bezplatne dostupný na stiahnutie na adrese http://sk.libreoffice.org/stiahnu/ . Je lokalizovaný do slovenčiny a vzhľad okien jednotlivých súčastí veľmi pripomína MS Office 2003.

Grafika-Portable-15

Kresliaci program ponúka bohatú paletu kresliacich nástrojov a umožňuje samostatné uloženie kresby v rastrovom i vektorovom formáte.

Vektorový editor Inkscape

Jedná sa o voľne šírený bezplatný program. Vo verzii pre inštaláciu je k dispozícii na stiahnutie ba adrese : http://softmania.sk/vektorove/inkscape , je lokalizovaný do slovenčiny.

Grafika-Portable-35 Program má takmer profesionálnu výbavu, porovnateľnú napríklad s CorelDraw.

Kreslenie pomocou FastStone Image Viewer

Image 2014  007

V okne kreslenia sa na ľavej strane zobrazí panel nástrojov s výberom tlačidiel pre vkladanie objektov a prácu s nimi. Na obrázku vpravo je ilustrované vkladanie bubliny. Po kliknutí na prvok sa zobrazí na dolnej strane okna pás nástrojov pre nastavenie parametrov objektu. Konečný výsledok sa potvrdzuje tlačidlom „OK“.

Aplikácia ponúka možnosť kreslenia cez príkaz „Kresliť, ktorý sa spúšťa z hlavného menu:

Upravit>Kreslit“ alebo klávesovou skratkou „D

Image 2014  00í

Kreslenie pomocou aplikácie PicPick

Aplikácia slúži na zachytenie výstrižkov z obrazovky monitora. Zachytené obrázky je možné dopĺňať o grafické prvky v značnom rozsahu.

screen_20140422_134956Na obrázku je pás kariet s príslušnými skupinami nástrojov. Sortiment ponúkanej grafiky je rozsiahly.

Príklad jednoduchých úprav ja na nasledujúcom obrázku.

2014-04-22_201432a

Žiadne komentáre: