08 apríla 2014

Práca s fotografiami v počítači

So širokým používaním digitálnej techniky medzi fotoamatérmi sa žiada zvládnuť i technické minimum z oblasti jednoduchých úprav digitálnych obrázkov pomocou počítača. Niekoľko návodov, založených na využívaní prevažne bezplatne dostupného SW, nasleduje v ďalšom príspevku.

Všeobecné a základné informácie o princípoch digitálnej fotografie sú dostupné na stránke: https://sites.google.com/site/tretiveknalinke/digitalna-fotografia. Sú tu i odkazy na ďalšie relevantné pramene informácií. Samotné fotografovanie je rozsiahla téma, ktorá presahuje rámec tejto lekcie ale asi aj celého kurzu. Našťastie, dnes už je dostupných viac kvalitných informácií, či už v tlačenej podobe alebo na internete, napríklad od M. Veselého na adrese: http://www.digi-foto.sk/ , kde sú i ďalšie vysvetlivky k základom digitálnej fotografie.

Formáty digitálnych fotografií

Digitálne formáty

Pod pojmom grafický formát v počítačovej terminológii rozumieme spôsob a metódu zaznamenania vizuálneho obrazu v digitálnom (binárnom) tvare, teda v tvare ktorý sa dá ďalej spracovávať a uchovávať pomocou výpočtovej techniky. Pre zápis grafickej informácie používajú dve metódy rastrová grafika a vektorová grafika V digitalnej fotografii sa používajú výhradne rastrové formáty a to najmä JPEG a Raw formáty .Viac o formátoch v encyklopédii na adrese: http://sk.wikipedia.org/wiki/Grafick%C3%BD_form%C3%A1t

Geometrické formáty

Formát obrázkov v závislosti od pomeru ich strán sa dnes už používa v zásade v troch pomeroch strán:

  • 4:3 – formát obrazovky klasického CRT monitora PC napríklad 1024:768 pixelov.
  • 3:2 – formát záberu na kinofilme 36:24 mm. Od tohto pomeru sú odvodené klasické formáty fotopapierov a s tým spojené veľkosti papierových fotografií, dodávaných fotolaboratóriami.
  • 16:9 - (1.77:1) (16:9 = 42:32) je pomer šírky 16 ku výške 9 jednotiek. Od roku 2009 sa stal najčastejším pomerom za predaných televízorov a počítačových monitorov a je tiež medzinárodným štandardným formátom HDTV (1280:720) a Full HD (1920:1080). Je pochopiteľné, že fotografie s takýmto pomerom strán sa najlepšie zobrazujú na moderných televízoroch a PC monitoroch.
Správa fotografií

Základom správy je dodržiavanie určitého režimu, ktorý umožní dobrú orientáciu vo veľkom množstve fotografií, a zamedzí znehodnotenie alebo straty snímok. Znamená to premyslieť systém značenia, usporiadania do priečinkov, triedenia zálohovania.

Prenos fotografií do počítača

Autorovi sa osvedčilo fotografie ukladať do priečinkov podľa dátumu vzniku. Originály ponechať nezmenené. Je vhodné pracovať s kópiami, prípadne súbory premenovať. Vhodné môže byť i hromadné premenovanie tak, aby meno súboru malo maximálne 14 znakov (napr. pri výrobe papierových fotografií firma Fotolab tlačí meno súboru na zadnú stranu).

Programy na správu a úpravy
 

Windows Photo Viewer
Súčasť systému Windows. Aktivuje sa z miestnej ponuky nad obrázkom
Otvoriť v programe> Windows Photo Viewer
Nie je to samostatný program

clip_image001

Microsoft Office Picture manager.
Súčasť balíka MS Office,
Programy>Microsoft Office 2003> MS Tools> MS Office Picture manager

DigiFoto-01 FastStone Image Viewer. Program je možné používať vo verzii, lokalizovanej do češtiny stiahnuť sa dá z adresy: http://www.slunecnice.cz/sw/faststone-image-viewer/, kde je i k nemu i stručný komentár. Viac…
clip_image001[7] Picasa 3 slovenská verzia 3.9 na stiahnutie http://picasa.google.com/intl/sk/
clip_image001[5] Voľne dostupná (freeware) aplikácia IrfanView http://tahaj.sme.sk/software/29

Hore uvedené programy majú tú výhodu, že sú lokalizované do slovenského (českého) jazyka. Pravda, existuje celý rad podobných programov, najmä s anglickou lokalizáciou. Prakticky všetci výrobcovia digitálnych fotoaparátov dodávajú spolu s prístrojom, príslušenstvom a návodmi i aplikácie na správu a jednoduché úpravy fotografií. Po kúpe fotoaparátu je vhodné tento SW vyskúšať.

Úpravy fotografií pomocou FS Image Viewer


Nastavenie jazyka a jednotiek

Po prvom spustení je aplikácia lokalizovaná do anglického jazyka, výhodné je zmeniť na stavenie na český jazyk. Z hlavnej ponuky vybrať: „Settings>Language>Czech (Česky)“.
FotoUpravy-FSIV-002a Po reštartovaní programu je česká lokalizácia funkčná. Príkazy sú uvádzané v češtine.
V ďalšom je výhodné nastaviť merné jednotky na centimetre. Z hlavnej ponuky „Nastavit>Nastavit“. Otvorí sa dialógové okno“ Nastavit“ na karte „Prohlížeč“. Na pravom stĺpci v položke „Vychozí jednotka“ miesto „palec“ nastaviť „cm“.
FotoUpravy-FSIV-004a
Nastavenia potvrdiť „OK“.

Základné funkcie FS Image Viewer

Hlavné okno programu s popisom niektorých dôležitých funkcií je na nasledujúcom obrázku.
FotoUpravy-FSIV-001aUsporiadanie ovládania pripomína tradičné usporiadanie prieskumníka Windows Po jeho otvorení môžeme začať stiahnutím snímok z fotoaparátu kliknutím na ikonu „Stáhnout fotografie“.
FotoUpravy-FSIV-006Otvorí sa dialógové okno „Stáhnout fotografie z kamery nebo karty“ Prehľadne sú usporiadané ovládacie prvky, sťahované súbory sa dajú hromadne premenovať. Pri tejto funkcii program skontroluje už stiahnuté fotografie a pri zaškrtnutí poľa „VYNECHAT…“ ich sťahovať nebude.
Okrem stiahnutia fotografií z kamery program umožňuje i získať obrázky zo skenera.
Vyrovnanie horizontu
FotoUpravy-FSIV-008a K dispozícii je funkcia „Upravit>Otočit“, ktorá umožňuje presné natočenie obrázka.
Po výbere z hlavného menu sa zobrazí ponuka funkcií pre otáčanie. Pre jemné vyrovnanie horizontu treba kliknúť
Otočit o určený stupeň
Rovnako je možné funkciu iniciovať použitím klávesovej skratky „Alt + R“.
Po kliknutí na uvedený príkaz sa otvorí okno „Otočit“.
FotoUpravy-FSIV-009Otočenie je možné ovládať niekoľkými spôsobmi, ktorých účinok sa dá kontrolovať porovnaním náhľadov „Před“ a „Poté“ (potom). Náhľad je možné zobraziť na celú obrazovku.
Dosiahnutie uspokojivého výsledku sa potvrdzuje tlačidlom „OK“.
Orezanie
FotoUpravy-FSIV-010a
Z hlavného menu vyberieme „Upravit> Oříznout“.
Rovnakú funkciu má použitie klávesovej skratky „X
Po aktivovaní uvedeného príkazu sa otvorí okno „Oříznout“.
FotoUpravy-FSIV-011Ovládacími prvkami na dolnej strane okna sa dajú nastaviť parametre orezania. Po dosiahnutí želaného výsledku sa operácia potvrdzuje tlačidlom „OK“. Ovládanie umožňuje pokračovať postupne orezávaním nasledujúcej fotografie.
Pri nastavení veľkosti „Poměr papíru“ je možné zoznam formátov doplniť o vlastný pomer po stlačení tlačidla pri rozbaľovacej ponuke.
Preklopenie formátu sa realizuje zaškrtnutím „Poměr převrácení“.
Úprava veľkosti
Zmena veľkosti obrázka sa dosiahne použitím funkcie „Změnit velikost / Převzorkovat“, ktorá s z hlavného menu spúšťa v ponuke „Upravit“ . Alternatívou je i spustenie pomocou klávesovej skratky „Ctrl+R“.
FotoUpravy-FSIV-016
FotoUpravy-FSIV-015a
Ovládacie okno s rovnakým menom ako spúšťaná funkcia ponúka veľmi podrobné nastavenia všetkých parametrov procesu.
Zmeniť veľkosť je moťné zadaním veľkosti v bodoch, percentách a tlačenej veľkosti (v nadväznosti na rozlíšenie v bodoch na palec).
Odstránenie efektu červených očí.
FotoUpravy-FSIV-013a Funkcia sa spúšťa z hlavného menu „Upravit>Červené oči“,
alebo z miestnej ponuky, ako je vidieť na obrázku vľavo.
Po spustení sa otvorí okno
Odstranění červených očí“,
v ktorom je náhľad obrázku, ako i upravovanej oblasti očí, zobrazených na pravom paneli spolu s pokynmi na prevedenie akcie (Nasledujúci obrázok).
Kurzorom myši, ktorý sa zmenil na krížik, je treba nakresliť ovál okolo inkriminovaného oka. Ovál sa po nakreslení dá posúvať myšou, tak, aby prekryl požadované oko.
Po správnom vyznačení treba kliknúť na „Odstranit červené oči“.
Pre ďalšie oko je treba postup opakovať.
FotoUpravy-FSIV-014
Celá operácia sa ukončí ako obvykle stlačením „OK“.
Pri ostatnej úprave bola ukázaná možnosť spúšťania z kontextovej / miestnej ponuky. Ako je zrejmé z predchádzajúceho obrázku, všetky v tomto príspevku uvádzané funkcie je možné spúšťať i z kontextovej ponuky.

Ďalšie funkcie programu

Samozrejme, že program FastStone Image Viewer má oveľa bohatšie možnosti využitia. Sú tu aj prostriedky pre
  • úpravu fotografie – ponuka „Klon a retuš“, „Kreslení“;
  • vylepšenie kvality fotografií – ponuka „Barvy“;
  • pridanie dekoratívnych prvkov – ponuka „Efekty“;
  • publikovanie - ponuka „Vytvořit", k tejto časti viac povie návod na vytvorenie prezentácie alebo tabla fotografií: http://anidavos.webpark.cz/faststone/fstone.htm.
Po zvládnutí základov je tu priestor pre ich samostatné vyskúšanie a získanie skúseností s ich využívaním.

Základy práce s programom Picasa3

Stručný návod z českého časopisu Jak na počítač, (www.server zive.cz), uverejnený 5.1.2010 je na adrese http://jnp.zive.cz/prirucka-do-kapsy-zdarma-picasa-3.

Priamo stiahnuť príručku vo formáte PDF (8 strán A5)je možné z adresy: http://jnp.zive.cz/download.aspx?id_file=258632584

Hlavné menu programu

Picasa-05Pod hlavným menu je panel nástrojov s tlačidlami:

  • Importovať (z fotoaparátu, alebo scannera)
  • Nový album
  • Nastaviť zobrazenie stromu priečinkov
  • Možnosti zobrazenia
  • Získať obrázky/video z webkamery

V pravej časti sa nastavuje filter pre zobrazenie obrázkov

Základné nastavenia

Ak sa nám okno programu pri prvom spustení zobrazilo s anglickými textami, zvolíme v hlavnej ponuke kartu „Nástroje>Možnosti>Všeobecné“ (Tools>Options>General). Z rozbaľovacieho zoznamu „Jazyk (Language)“: vyberieme „Slovenský“.

Picasa-01a

Nastavuje sa tu i ukladanie importovaných obrázkov do definovaného priečinka v poli „Uložiť importované obrázky do:

Karta „Možnosti>Email“

Nastavenia pre odosielanie obrázkov elektronickou poštou

Picasa-03

Je tu možnosť voľby:

  • Z akého účtu a klienta sa bude fotografia odosielať,
  • Na akú veľkosť budú fotografie upravené
  • Ako sa budú odosielať filmy
Karta „Možnosti>Webové albumy“

Picasa-04

V tejto časti sa vopred nastavujú vlastnosti pre odovzdávanie fotografií do webalbumu Picasa

  • Veľkosť fotografie
  • Kvalita fotografie
  • Stupeň ochrany albumu
  • Pravidlá pre synchronizáciu s počítačom
  • Zverejňovanie menoviek
  • Ochrana fotografií vodotlačou.

Nastavené parametre sa dajú pri odovzdávaní/uploade konkrétneho fotoalbumu zmeniť.

Knižnica

Picasa-06 

Pod ním je umiestnená ponuka operácií na vytvorenie výstupu z priečinka
zľava: Prezentácia – Koláž – Videofilm – Označenie – Uloženie – Zdieľanie (cez webalbumy Picasa).

Picasa-07-a

Panel štruktúry knižnice

Ponúkané sú položky Priečinky, Albumy a Osoby

Na paneli nástrojov je možné nastavenie zobrazenia líniové alebo ako stromová štruktúra (aktuálny obrázok vľavo)

Okno priečinka

Obsah vyznačeného (vybraného) priečinka je zobrazený v priľahlom hlavnom okne programu (obrázok vpravo nižšie).

Fotografie sa zobrazujú svojimi náhľadmi. Názov priečinka (názov súboru) a dátum jeho vzniku sú v hlavičke.

Picasa-07

Okno výberu

Picasa-08

V okne sa zobrazujú náhľady vybraných fotografií.

 

Na pravej strane sú tlačidlá:

  • Podržať výber – môžeme k vybraným priradiť položky z ďalšieho priečinka
  • Zrušiť výber
  • Zaradiť výber do albumu
Operácie s fotografiou/fotografiami

V hornej časti dolného panelu nástrojov sú tlačidlá (ovládacie prvky) zľava:

  • Označiť vybrané hviezdičkou
  • Otočiť vľavo
  • Otočiť vpravo
  • Zväčšiť obrázok (lupa)
  • Nastaviť veľkosť náhľadu
  • Zobraziť panel osôb
  • Zobraziť panel geopolohy
  • Zobraziť panel značiek (kľúčových slov)
  • Zobraziť panel informácií (EXIF a IPTC)

14L10-ScaFoto-002a Na najspodnejšej strane okna sú sústredené ovládacie prvky pre zverejnenie fotografií.

Zľava sú to:

  • Zdieľať v Google+ (predtým „Odovzdať do webalbumu Picasa“)
  • Odoslať elektronickou poštou
  • Vytlačiť na tlačiarni
  • Exportovať do iného priečinka na pevnom disku
  • Vytvoriť koláž
  • Publikovať na sieti Facebook (neštandardný doplnok nainštalovaný autorom)
  • Publikovať vo webalbume Rajče (neštandardný doplnok nainštalovaný autorom)

Hromadná úprava veľkosti obrázkov

Vykonáva sa príkazom „Súbor>Exportovať do priečinka (Ctrl+Shift+S)“

Picasa-10

Pri nastavení je treba definovať:

  • Cieľový priečinok „Umiestnenie exportu:
  • Veľkosť obrázka
  • Kvalita obrázkov
  • Určiť, či budú obrázky chránené vodoznakom.

V tomto okne je možné určiť pre obrázky vodoznak a zadávajú sa tu i parametre pre exportovaný film.

Postup je príbuzný s postupom pri odosielaní fotografií E-mailom.

Vytvorenie darčekového CD

Vykonáva sa príkazom. „Vytvoriť>Vytvoriť darčekový disk CD

Otvorí sa okno : Vytvoriť darčekové CD“ Pracovné parametre a obsah disku sa vyberajú z ponuky príkazov, ktoré sú prehľadne usporiadané a zrozumiteľné.

14L10-ScaFoto-03

Definitívne sa pristúpi k fyzickému vytvoreniu disku po stlačení „Napáliť CD

Žiadne komentáre: