16 decembra 2014

Prehliadanie internetu

Ak chceme systematicky a efektívne využívať internet, potrebujem mať na tento účel okrem výkonného personálneho počítača aj vhodné programové vybavenie a ovládať jeho nástroje. V tomto príspevku sa popisujú možnosti výberu a využitia prehliadačov, Tak, aby rutinné ovládanie základných funkcií vytvorilo predpoklady pre ďalšie pokročilé využívanie internetu.

Prehliadače

Webový prehliadač, alebo web browser je podľa popisu v encyklopédii  Wikipédia aplikačný software, umožňujúci používateľovi zobrazenie a interakciu s HTML dokumentmi hosťovanými na webových serveroch alebo na lokálnom súborovom systéme. Je zrejmé, že jeho funkcionalita môže značným spôsobom ovplyvniť kvalitu, rýchlosť a presnosť získavania informácii z webových serverov.

Výsadné postavenia prehliadača Internet Explorer na trhu bol dlhoročne tŕňom v oku úradom, ktoré strážili dodržiavanie protimonopolných zákonov. V minulom roku tlak európskej komisie na firmu Microsoft vyústil v krok, ktorým Microsoft umožňuje pri inštalácii Windows výber prostredníctvom tzv. „ballot screen“, čo je obrazovka s ponukou inštalácie dostupných prehliadačov (i konkurenčných). Doterajší užívatelia by mali mať prístup k tomuto rozhodnutiu prostredníctvom aktualizácií systému.

Pozrite: „Ballot Screen v novších verziách Windows“, zive.sk, zo dňa 24. 2. 2010 na adrese:

http://www.zive.sk/rozhodovaci-ballot-screen-je-dostupny-v-slovenskej-verzii/sc-4-a-286864/default.aspx alebo v encyklopédii http://cs.wikipedia.org/wiki/Ballot_screen .

Takto je graficky predstavená možnosť výberu prehliadača (pozícia ponúkaných prehliadačov sa mení podľa náhodného algoritmu):

Základom programového vybavenia pre efektívne využívanie internetu je výkonný prehliadač (browswer) a ďalšie pomocné nástroje – najčastejšie sú to tzv. doplnky (adons). Voľba prehliadača je preto celkom dôležitá vec a tu netreba nič ponechať náhode. Ďalej aspoň niekoľko poznatkov pre orientáciu.

Internet Explorer (IE)

clip_image001Tento prehliadač je predmetom podrobnej výučby v rámci študijných odborov na UTV pri Slovenskej technickej univerzite v Bratislave a to Počítače I a taktiež Internet. V rámci tejto témy sa preto venujeme ďalším možnostiam, najmä Google Chrome a Mozilla Firefox.

Bohužiaľ (chvalabohu?) vývoj ide rýchlym tempom dopredu a to čo v novembri 2009 firma Microsoft podporovala, to už dnes neplatí. MS dnes podporuje iba IE 9 a ten sa dá použiť len s Windovs 7.

Opera

clip_image001[5]Prehliadač je obľúbený najmä medzi mladými ľuďmi, sťahovanie hudby a hier, ale hlavne ako prehliadač pre mobilné telefóny.
Nájdete ho na adrese: http://www.opera-prehliadac.com/ .

 

Google Chrome

clip_image002Google Chrome je webový prehliadač vyvíjaný spoločnosťou Google. Beta verzia bola uvoľnená 2. septembra 2008. V tom čase bol praktickým zastrešením široko sa rozbiehajúcich internetových služieb, ktoré už ponúkala firma Google v nadväznosti na svoj úspešný vyhľadávací portál.

Google uvádza jeho hlavné vlastnosti (a prednosti):

  • Rýchle spustenie - Google Chrome sa spustí v zlomku sekundy
  • Rýchle načítanie - Google Chrome načíta webové stránky rýchlo
  • Rýchle vyhľadávanie - Hľadajte na webe priamo z panela s adresou.

Viac na oficiálnej stránke http://google-chrome.sk/o-google-chrome/preco-pouzivat-google-chrome/. To však je reklama. Každá firma tvrdí že ich prehliadač je najlepší.

Nie je pravda že Chrome sa spúšťa rýchlo (na starom pomalom počítači) a ani nie je pravda že zobrazuje stránky najrýchlejšie (závisí na stránkach). Navrhuje radšej linky na Wikipédiu s porovnaním prehliadačov. Priamo tu treba spomenúť aj jeho nepríjemné vlastnosti ako je nútenie užívateľov sa prihlasovať a snaha zapisovať históriu (Poznámky od M. Babinského, viac pozrite http://miroslavbabinsky.blog.sme.sk ).

Prehliadač je poskytovaný bezplatne a dá sa nájsť aj na adrese (a možno ho stiahnuť v slovenskej lokalizácii): http://www.google.com/intl/sk/chrome/, alebo http://softmania.sk/internetove-prehliadace/google-chrome

Najpoužívanejšie prehliadače na Slovensku

(podľa sledovania portálu StatCounter)

Source: StatCounter Global Stats - Browser Market Share

Prehliadač Google Chrome

Prehliadač je poskytovaný bezplatne a dá sa nájsť aj na adrese (a možno ho stiahnuť v slovenskej lokalizácii): ): http://www.google.com/intl/sk/chrome/, alebo http://softmania.sk/internetove-prehliadace/google-chrome

Základné ovládanie prehliadača

Prehliadače-GCh-02 

Prehliadače-GCh-07 Hlavné ovládacie prvky sú popísané na hornom obrázku. Vzhľad okna prehliadača súvisí s nastavením jeho funkcií, ktoré sa realizuje prostredníctvom tlačidla „Nastavenia

Ponuka funkcií nastavenia je dokumentovaná na obrázku vpravo.

Rad funkcií je ovládaný klávesovými skratkami, s ktorých hlavné sú:

Ctrl + T Nová karta

Ctrl + N Nové okno

Ctrl + S Uložiť stránku ako

Ctrl + J Preberanie

Ctrl + P Tlačiť

Pri ďalších funkciách sú uvádzané príslušné skratky.

Pre funkciu „Lupa“ platí tiež:

Ctrl + [znak plus] Priblížiť zobrazenie

Ctrl +[znak plus] Vzdialiť zobrazenie

Základné nastavenia

Základné nastavenia prehliadača sa realizujú po kliknutí na tlačidlo „Prispôsobiť a ovládať prehliadač Google Chrome“.

Po výbere príkazu „Nastavenia“ sa otvorí karta „Nastavenia“.

V ľavej časti karty je panel „Chrome“ na ktorom je možné zvoliť ďalšie príkazy, spojené s nastavením prehliadača, vrátane otvorenia užitočného „Pomocníka

13-12-L03-02b

Prihlásenie do prehliadača

Vďaka funkcii prihlásenia prehliadača Chrome si nemusíme robiť starosti s tým, že budeme mať záložky a aplikácie k dispozícii len na jednom počítači. Keď sa prihlásime do prehliadača Chrome, záložky, karty, história a ďalšie predvoľby prehliadača sa uložia a synchronizujú do nášho účtu Google. Tieto nastavenia môžeme následne kedykoľvek načítať a použiť ich na ďalších počítačoch a zariadeniach.

Varovanie (citované z pomocníka Google):

Do prehliadača Chrome sa neprihlasujte, ak používate verejný alebo nedôveryhodný počítač. Po nastavení prehliadača Chrome pomocou účtu Google sa do počítača, ktorý používate, uloží kópia vašich údajov. Získajú k nim tak prístup všetci používatelia daného počítača. Ak chcete údaje odstrániť, odstráňte používateľa, v mene ktorého ste sa prihlásili!

Nastaviť zobrazenie stránky pri spustení

13-12-L03-04a

Vzhľad

Okrem nastavenia ilustračných motívov na pozadí sa v tejto časti nastavuje

  • Zobrazenie tlačidla domovskej stránky na paneli so všeobecným poľom
  • Trvalé zapnutie zobrazenia panelu záložiek (ovláda sa pomocou
    Ctrl + Shift + B)

Vyhľadávanie

Umožňuje nastaviť vyhľadávacie nástroje.

13-12-L03-06

Nastavené vyhľadávacie nástroje budú použité pri fulltextovom vyhľadávaní pomocou zápisu hľadaného textu do všeobecného poľa

Používatelia

Google Chrome umožňuje nastaviť samostatne oprávnenia pre ďalších používateľov (napríklad zakázať prístup na určité stránky pre deti a podobne).

Predvolený prehliadač

Tu sa indikuje, ktorý prehliadač je nastavený ako predvolený.

Rozšírené nastavenia

Doplnky-WG-15a Ďalšie parametre je možné nastaviť po kliknutí na odkaz: Zobraziť rozšírené nastavenia...
(Na obrázku naň ukazuje šípka).

V tejto časti sú dôležité položky, ktoré sa týkajú nastavenia súkromia a spravovania hesiel

Heslá a formuláre

Medzi položkami na tomto rozšírenom zozname prejdite na časť „Heslá a formuláre“. Ak ste zabudli prihlasovacie heslo, môžete ho zistiť, ak máte zaškrtnutú položku „Ponúkať možnosť ukladania hesiel na webe“.
Ak áno, kliknite na odkaz „Spravovať uložené heslá“ (na obrázku podľa červeného vyznačenia).

Doplnky-WG-16aOtvorí sa okno „Heslá“. V tabuľke uložené heslá sa nastavte na riadok vášho účtu, pre ktorý hľadáte heslo. V treťom stĺpci zľava sú heslá, ale šifrované bodkami.

Doplnky-WG-17a 
Vo vyznačenom riadku sa v poli hesla ukáže modro podfarbený text „Zobraziť “ (pozri šípka na obrázku). Keď naň kliknete, zobrazí sa otvorený formát hesla, ale len pre tento riadok. Dobre si ho zapamätajte, alebo poznačte a zobrazenie hesla ako i tabuľky správy hesiel a stránku nastavení uzatvorte stlačením „Hotovo“.

História

Karta história sa otvorí aj pomocou klávesovej skratky Ctrl + H. V histórii sa dá vyhľadávať pomocou dialógového textového okna „História hľadania

Prehliadače-GCh-05

Záložky

Záložku na webovú stránku je možné zriadiť jednoduchým spôsobom – kliknúť na hviezdičku vo „Všeobecnom poli“.
Spravovanie záložiek je aktivované klávesovou skratkou Ctrl + Shift + O.

Prehliadače-GCh-08 
Každú záložku je možné spracovávať – upravovať po kliknutí na šipku rozbaľovacej ponuky na pravej strane riadku. Samozrejme, že záložky je možné organizovať do priečinkov a používať v hlavnom okne i panel záložiek.
Panel záložiek sa aktivuje klávesovou skratkou Ctrl + Shift + B.

Prehliadače-GCh-06 

Vyhľadávanie textu

Po aplikovaní príkazu Ctrl + F sa v pravej časti okna pod lištou so všeobecným poľom otvorí pole hľadania Hľadaný text sa na stránke zvýrazňuje okamžite počas písania. a vypíše sa počet nájdených výskytov.Prehliadače-GCh-11

Rozšírenia

Rozšírenia sú priamo v prehliadači zabudované programy, ktoré majú užívateľovi napomáhať v realizácii špecifických funkcií.

Prehliadače-GCh-10Užívateľ získava ďalšie rozšírenia pomocou príkazu „Získať ďalšie rozšírenia“: v dolnej časti okna.

Mozilla Firefox (MF)

clip_image002[11]Prečo používať prehliadač MF?  Dôvody sú podrobne rozvedené na stránke http://www.mozilla.sk/firefox/preco-prejst-na-firefox/

Hlavné dôvody, prečo ho považuje autor za praktický:

  • Vynikajúca spolupráca so službami a internetovými aplikáciami vyhľadávača Google. Niektoré služby Google je možné prostredníctvom doplnkov tretích strán priamo zabudovať do prehľadávača (napríklad automatický preklad do slovenčiny).
  • Lepšie a praktickejšie prepracovaná práca so záložkami (v IE sa to volá „obľúbené položky“).
  • Neuveriteľne veľké množstvo doplnkov (anglicky add-ons, čo znamená rozširujúce SW moduly). Jeden z nich prakticky vyskúšame.

Stiahnutie prehliadača Mozilla Firefox  v slovenskej lokalizácii je najvhodnejšie zo stránky http://www.mozilla.sk/download/ .

Niektoré funkcie prehliadača MF sú spomenuté nižšie.

Nastavenia prehliadača

Vonkajší vzhľad (užívateľské rozhranie) ako i spôsob ovládania a nastavenie prehliadača sú veľmi podobné s Google Chrome.

Image 001a Základné nastavenia sú prístupné cez tlačidlo „Ponuka Otvoriť“, ktoré je umiestnené na paneli nástrojov celkom vpravo.

Nastavenie hlavnej ponuky v hlavičke okna a prispôsobenie panelu je možné po aktivácii tlačidla „Prispôsobiť“ v dolnej časti „Ponuky Otvoriť“.

Hlavné klávesové skratky sú zhodné s Google Chrome:

Ctrl + T Nová karta

Ctrl + N Nové okno

Ctrl + S Uložiť stránku ako

Ctrl + J Preberanie

Ctrl + P Tlačiť

Ctrl + [znak plus] Priblížiť zobrazenie

Ctrl +[znak plus] Vzdialiť zobrazenie

História

Vrátiť sa k zobrazeniu stránok, ktoré boli otvorené v minulosti je možné pomocou príkazu “História”. Spúšťa sa buď z hlavného menu, kde sa po kliknutí ponúknu možnosti vyhľadania a zobrazenia stránky, alebo pomocou klávesovej skratky Ctrl+H, ktorá otvára panel história na ľavej strane stránky.

Vyhľadávanie textu

Realizuje sa príkazom “Upraviť>Hľadať” alebo Ctrl+F. Panel nástrojov hľadania sa otvára v päte stránky.

Prehliadače-MF-01

Záložky

Záložky môžeme zriaďovať alebo prehliadať   pomocou klávesovej skratky Ctrl+B ktorá otvorí panel záložiek na ľavej strane stránky prehliadača. Príkazom “Zobraziť všetky záložky“ sa otvára okno usporiadania záložiek.  Je možné vytvárať priečinky, záložku slovne popísať, alebo jej prideliť značku (kategorizovať).

Ukladanie hesiel

Pre zobrazenie použitých prihlasovacích hesiel použite príkazy
Ponuka Otvoriť >Možnosti“ kliknúť „Bezpečnosť>Uložené heslá““

Doplnky-WG-13 Otvorí sa karta „Uložené heslá“. Vidíte na nej zoznam, v ktorom zľava v prvom stĺpci sú URL adresy a v druhom stĺpci prihlasovacie mená do účtov.

Ak kliknete na tlačidlo „Zobraziť heslá“ v pravom dolnom rohu, program si vyžiada potvrdenie, či skutočne chcete zobraziť heslá. Keď svoj úmysel potvrdíte, tabuľka sa doplní o tretí stĺpec s heslami. Nájdite si hľadané heslo/heslá, dobre si ho zapamätajte, alebo poznačte a zobrazenie hesiel uzatvorte.

Žiadne komentáre: