27 januára 2015

Vyhľadávanie pomocou Google

Vyhladavanie-I-00 Pri vyhľadávaní informácií na internete sa asi nedá zaobísť bez použitia služieb špeciálnych programov, ktoré voláme vyhľadávače. Internetový vyhľadávač Google sa zdá byť najznámejším a najviac používaným vyhľadávačom na tieto účely.

Základy vyhľadávania

Vyhľadávač Google. vytvorili v roku 1997 Larry Page a Sergej Brin. Spoločnosť Google, Inc., ktorá ho prevádzkuje, sídli v Kalifornii v USA. Jej deklarovaným cieľom je roztriediť všetky informácie na svete, urobiť ich všeobecne prístupnými a užitočnými. Okrem webových stránok dokáže vyhľadávač prehľadávať aj obrázky, diskusné skupiny, spravodajské servery, videá a ponuky on-line predaja. Google ponúka svoje rozhranie v mnohých jazykoch, vrátane slovenčiny a češtiny. (Upravené podľa http://sk.wikipedia.org/wiki/Google)

Podľa údajov portálu Netmarketshare , ktorého graf nasleduje, bol podiel vyhľadávača Google (pri využívaní na stolných počítačoch) na globálnom trhu v čase od januára 2013 po december 2014 vo výške 67,53%.

Viac podrobností, vrátane nastavenia sledovaných parametrov je možné nájsť na http://www.netmarketshare.com/search-engine-market-share.aspx?qprid=4&qpcustomd=0&qpcd=1300&qpct=6&qptimeframe=M&qpsp=179

Vyhľadávač sa spúšťa z adresy https://www.google.sk/ alebo https://www.google.com/ .

Nastavenia vyhľadávania

Spusťme prehliadač a otvorme vyhľadávač Google.

ImagePP1-L7-003

Nastavenia vyhľadávanie sú prístupné prostredníctvom odkazu „Nastavenia“, ktorý nájdeme spodnom paneli vyhľadávača Google. Po aktivácii odkazu „Nastavenia“ máme prístup k nastaveniam vyhľadávania, môžeme aktivovať rozšírené vyhľadávanie, prezerať históriu nášho hľadania (ak sme túto funkciu v nastaveniach aktivovali) a využiť funkciu pomocníka.

Spustením „Nastavenia vyhľadávania“ sa otvorí stránka s prístup na nastavenie nasledovných funkcií“

  • Filtre bezpečného vyhľadávania / Filtrovanie nežiaducich výsledkov
  • Dynamické vyhľadávanie
  • Počet výsledkov vyhľadávania na stránku
  • Zobrazenie výsledkov v novom okne
  • História vyhľadávania

Ak sme prihlásení vo svojom účte Google, potom sa tieto nastavenia používajú pri každom prihlásení.

Segmenty (médiá) vyhľadávania

Do poľa pre zápis dotazu zapíšeme ako príklad hocičo (zobrazený dotaz je [vyhľadávanie google]). Pod textovým poľom pre zápis dotazu sa zobrazil panel pre nastavenie médií (segmentov internetu) nástrojov vyhľadávania. Pod týmto panelom je štatistická informácia o počte výskytov a ďalej sú usporiadané náhľady nájdených výskytov.

ImagePP1-L7-009

Vyhľadávací mechanizmus sa dá nastaviť na hľadanie v určitom type (segmente, médiu) informácií. Štandardne sú to webové stránky (Web), ale i Obrázky, Mapy, Videá a Správy. to Ďalšie môžu byť pod tlačidlom „Viac“, ich výber značne závisí od krajiny (jazyka) spustenia vyhľadávania. Z týchto segmentov sú na Slovensku k dispozícii Knihy a Aplikácie.

Filtrovanie vyhľadávania

Vyhľadávacie nástroje umožňujú filtrovanie očakávaných výsledkov. Funkcie filtrov závisia od typu média. Pre „Web“ sú zoskupené do piatich kategórií (nasledujúci obrázok).

ImagePP1-L7-010b

Na obrázku je možné vidieť jednotlivé nástroje filtrovania

  • Stránky z akejkoľvek krajiny – tu sa dá filtrovať zobrazenie stránky podľa pôvodu
  • Všetky jazyky – filtrovanie podľa jazyka stránky
  • Kedykoľvek – filtrovanie podľa času
  • Všetky výsledky – filtrovanie podľa určitých logických kritérií
  • Bratislava – podľa miestnej príslušnosti

Pre ďalšie typy médií sa ponuka filtrov logicky zmení v nadväznosti na povahu média.

Doplňovanie a dynamické vyhľadávanie

Ak zadávame postupne výraz [stu utv], pod vstupným poľom sa nám zobrazujú ponuka niekoľkých výrazov, ktorá by sa nám pre naše hľadanie mohli hodiť – to je automatické doplňovanie. Ak máme nastavené i povolenie na dynamické vyhľadávanie, potom sa nám už v priebehu písania dotazu zobrazujú možné výsledky

Vyhladavanie-I-12

Ako je vidieť z obrázka, pre našu kombináciu slov dotazu sa našlo 16,8 mil. výskytov. Z toho štyri najčastejšie navštívené stránky boli tie, ktoré sú zobrazené na prvých troch miestach.

Formulácia dotazu

Spôsob, akým píšeme dotaz, by mal korešpondovať spôsobu hľadania vyhľadávacím mechanizmom. Platí predovšetkým, že by sme mali začať písať ktoré má podstatný význam a  okruh hľadania by sa mal postupne upresňovať. Ako záleží na poradí slov vo vyhľadávacom dotaze, ukazuje nasledujúci obrázok porovnania dotazov [festival hudby] a [hudobný festival].

Vyhladavanie-I-09a

Ako je vidieť, dotazov kde je na prvom mieste hudobný [hudobný festival] je približne o polovicu menej ako v pri dotaze [festival hudby].

Pravidlá písania dotazu

  1. V dotaze sú jednotlivé slová implicitne spojené výrazom AND, ktorý nie je potrebné písať. Zobrazia sa stránky, na ktorých sú všetky slová z dotazu.
  2. Google uprednostňuje v zobrazovanom poradí výskytov tie stránky, na ktorých sa slová z dotazu vyskytujú bližšie vedľa seba.
  3. Krátke slová, ako predložky, spojky a pod sú ignorované. Preto je zbytočné písať [utv pri stu v Bratislave] stačí [utv stu bratislava]
  4. Google ignoruje interpunkčné znamienka, špeciálne znaky vrátane nasledujúcich: ! ? , . ; [ ] @ / # < > .
  5. Nezáleží na veľkých či malých písmenách. [mudr mastičkár] = [MUDr. Mastičkár].
  6. Dotaz môže obsahovať maximálne 32 slov.
  7. Google ponúka opravu pravopisných chýb.

Ponuka výsledkov vyhľadávania

Vyhľadávač nám ponúka zobrazenie nájdených výskytov v niekoľkých formách. Základné zobrazenie je na nasledujúcom obrázku.

140127173741_3Nájdené stránky sú popísané tak, že sa uverejňuje názov /titulok), URL adresa stránky, krátky abstrakt, v ktorom sú slová z dotazu vytlačené tučne a pod týmto abstraktom môže byť ešte niekoľko doplňujúcich odkazov.

 

Na konci riadka s url saImage 2014  005b nachádza malý trojuholník, ktorý ako šípka smeruje nadol. Po kliknutí na tento objekt sa roztvorí ponuka s dvomi možnosťami na zobrazenie stránky V pamäti, alebo Podobné stránky

U niektorých stránok, ktoré predstavujú veľmi dobre známe entity, ako sú osobnosti, knihy, filmy, alebo veľkomestá Google často poskytuje na pravej strane okna panel so sumárom najdôležitejších informácií o objekte informácií.

Vyhladavanie-I-15 Stránky, ktoré majú rozsiahlu štruktúru sú vo výpise uvádzané i s hlavnými podstránkami, ktoré majú samostatné odkazy, čo umožňuje otvoriť ich priamo. Tak je to napríklad

Image 2014  004   i u stránky STU Bratislava.

Vyhladavanie-I-14 Päta stránky s výsledkami vyhľadávania prináša ponuku odkazov na stránky, ktoré by mohli súvisieť s dotazom ako i prechod na ďalšie výskyty a pomocníka i rozšírené vyhľadávanie.


Operátory vyhľadávania

Niekoľko anglických slov(prípadne znakov) má pri zápise do okna dotazu vyhľadávača špecifickú funkciu – môžeme si ju predstaviť ako priame nastavenie filtra formulovaného dotazu. Ich zápis musí dodržiavať správnu formu – ináč sa účinok neprejaví. Pre lepšiu názornosť je v ďalšom použitá nasledovná schéma:

[operátorparameter].

Znak mínus (– alebo pomlčka)

Operátor  -
Zápis      –slovo
Účinok      Stránky, ktoré obsahujú slovo nebudú zahrnuté do výsledkov vyhľadávania

Definícia pojmu

Operátor define:
Zápis     define:pojem
Účinok    Nájde definíciu významu slova

Vyhladavanie-II-11

Vyhľadávanie v rámci stránok alebo domény

Operátor site:
Zápis     site:doména
Účinok    Umožňuje vyhľadávať informácie z konkrétnych webových stránok, a lokalít.

Vyhladavanie-II-12a

Vyhľadanie podobných stránok

Operátor   related:
Zápis        related:stránka
Účinok      Vyhľadá podobné stránky ako zadaná.

Vyhladavanie-II-12b

Vyhľadanie textu na stránke

Operátor   intext:
Zápis       intext:slovo
Účinok      Na zadanej stránke sa vyhľadá priamo zadané slovo.

Vyhladavanie-II-14a

Vyhľadanie súboru podľa typu (prípony)

Operátor   filetype:
Zápis       filetype:prípona
Účinok     Vyhľadá sa súbor podľa prípony.

Vyhladavanie-II-14b

Vyhľadanie frázy

Operátor   „“
Zápis       „slovo1 slovoX
Účinok     Fráza slovo1 slovoX sa vyhľadá len vcelku.

Vyhladavanie-II-16

Spresnenie dotazu

Operátor * (znak hviezdička)
Zápis     slovo1 * slovoX
Účinok    Hviezdička (*) poslúži ako symbol pre všetky neznáme slová.
Vyhladavanie-II-18

Podobné slová (synonymá)

Operátor ~ (ALT+126)
Zápis ~slovo
Účinok Pridaním znaku tildy (~) priamo pred slovo vyhľadáme dané slovo a ďalšie synonymá.
Vyhladavanie-II-19

Niektoré zo slov

Operátor  OR
Zápis      slovo1 OR slovo2
Účinok     Ponúkne stránky, ktoré môžu obsahovať len jedno z dvoch (mnohých) slov.

Vyhladavanie-II-20

Číselný rozsah

Operátor ..(dve bodky medzi číslami)
Zápis n1..n2
Účinok Ak čísla oddelíme dvomi bodkami (bez medzier), zobrazia sa výsledky, ktoré obsahujú čísla v danom rozsahu, ako sú dátumy, ceny alebo miery.
Vyhladavanie-II-20a


Funkcie vyhľadávania

Kalkulačka

Vyhladavanie-II-21Na obrázku je príklad umocňovanie resp. odmocňovanie. Znak ^ sa zadáva ako ALT+94. Samozrejme sú bežné aritmetické kalkulácie a napr. i

[počet% z suma].

Prevody jednotiek

Vyhladavanie-II-21a

Prevody meny

Vyhladavanie-II-22

Samozrejme, že fungujú všetky bežné menové jednotky.

Počasie

Image 2014  007a

Lokálne programy kín

Image 2014  008a

Ku každému filmu sa dá iniciovať prehľadná stránka informácií o filme a aktuálnom predstavení

Image 2014  009a    
Vyhľadávanie leteckých spojení

Bohužiaľ táto funkcia pracuje predovšetkým v USA resp. anglofónnom prostredí.


Vyhľadávanie v médiách

Ďalšou veľkou výhodou vyhľadávanie pomocou Google sú možností vyhľadávania v rôznych médiách – obrázky, videá, knihy, noviny, burzové správy, patenty, mapy a obchody. Bohužiaľ mnohé z týchto funkcií sú na Slovensku buď neprístupné, alebo nemajú naplnené bezplatné databázy (napr. knihy).

Formulár „Rozšírené vyhľadávanie“ je prístupný pomocou kliknutia na odkaz v päte (najspodnejšom riadku) výsledkov vyhľadávania. Na tom istom mieste poskytuje Google službu „Pomocník vyhľadávania“ ako užitočnú pomoc pre rozšírené vyhľadávanie a funkcie vyhľadávania.

Prehľad operátorov

Operátor Zápis (syntax) Účinok
- -slovo Stránky, ktoré obsahujú slovo nebudú zahrnuté do výsledkov vyhľadávania
define: define:slovo Nájde definíciu významu slova
site: site:doména Umožňuje vyhľadávať informácie z konkrétnych webových stránok a lokalít
related: related:stránka Vyhľadá podobné stránky ako zadaná
intext: intext:slovo Na zadanej stránke v texte sa vyhľadá zadané slovo
inurl: inurl:slovo Slovo sa hľadá len v url stránok
intitle: intitle:slovo Slovo sa hľadá len v názvoch stránok
link: link:odkaz Odkaz sa vyhľadá na stránke
allintext: allintext:slovo1 slovoX Slová sa hľadajú len v texte
allinurl: allinurl:slovo1 slovoX Slová sa hľadájú len v url stránok
allintitle: allintitle:slovo1 slovoX Slová sa hľadajú len v názvoch stránok
filetype: filetype:prípona Vyhľadá sa súbor podľa prípony
„“ slovo1 slovoX Fráza slovo1 slovoX sa vyhľadá len vcelku
* slovo1 * slovoX Hviezdička (*) poslúži ako symbol pre všetky neznáme slová
~ ~slovo Znaku tilda (~ (ALT+126)) poslúži pre vyhľadanie slova a jeho synonymá
OR slovo1 OR slovo2 Ponúkne stránky, ktoré môžu obsahovať len jedno z dvoch (mnohých) slov
..
(dve bodky medzi číslami)
n1..n2 Ak čísla oddelíme dvomi bodkami (bez medzier), zobrazia sa výsledky, ktoré obsahujú čísla v danom rozsahu, ako sú dátumy, ceny alebo miery

Podrobnejšie informácie o operátoroch vyhľadávania Google možno nájsť na adrese: https://sites.google.com/site/gwebsearcheducation/advanced-operators.

Pre pokročilých možno odporučiť vyčerpávajúce informácie o vyhľadávaní Google na stránke http://en.wikipedia.org/wiki/Google_Search

Na webových stránkach sú dostupné i ďalšie doplňujúce informácie, publikované napr. i lektorom ICV pri STU M. Babinským http://miroslavbabinsky.blog.sme.sk/

Prečítajte si aj popularizačný článok :
http://tech.sme.sk/c/6505632/co-sa-deje-v-okamihu-ked-google-vyhladava.html?utm_source=link&utm_medium=rss&utm_campaign=rss

Žiadne komentáre: