22 apríla 2008

Program na 24. aprila 2008

V tento deň uskutočníme pripravovanú exkurziu do ulíc historickej Bratislavy.
V predchádzajúcom týždni sa na tento program prihlásilo celkom 16 záujemcov z odboru Praktické využitie počítačov na Univerzite tretieho veku (UTV) pri Slovenskej technickej univerzite v Bratislave.
Ako sme sa už, síce oddelene dohovárali, zraz bude
vo štvrtok, dňa 24. apríla 2008 o 10:00 h.
Lektori budú účastníkov čakať, ako je vyznačené na mapke, na dvoch miestach:

- p. Babinský pred historickou budovou SND, vlastne na rohu ulice Rybárska brána, to je náš obrázok číslo 2.
Mimochodom, na mieste sú v pod zaskleným krytom viditeľné stavebné zvyšky pôvodnej Rybárskej brány, ktorá bola súčasťou stredovekého opevnenia Bratislavy.
Na obrázku sa pozeráme z miesta pred historickou budovou SND na vstup do ulice Rybárska brána. ak by sme po nej pokračovali ďalej, na ďalšom rohu po ľavej strane uvidíme sochu "Čumila", populárnu zvláštnosť nášho mesta, ktorú p. Babinský umiestnil do svojho fotoalbumu Bratislava Sochy Sculptures.

- p. Slezák bude čakať na Primaciálnom námestí, na jeho juhovýchodnom rohu, vlastne na rohu budovy, ktorý vidíme celkom vľavo na obrázku číslo 1, čo je obrázok napravo od tohoto textu. Iste netreba pripomínať, že dominantou Primaciálneho námestia je Primaciálny palác, postavený v klasicistickom slohu v rokoch 1778 až 1781 pre vtedajšiu hlavu uhorskej katolíckej cirkvi, ktorou bol kardinál a primas Jozef Batthyányi. Šľachtický erb rodu Batthyányiovcov môžeme vidieť v strede na vrchole trojuholníkového tympanónu na výzdobe najvyššej časti priečelia paláca.

Pokiaľ sa týka zamerania exkurzie, tak počas prihlasovania zo 14 prihlásených poslucháčov bol prejavený záujem nasledovne:
3x Secesia v BA; 1x Uhorskí králi v BA a 1x Bratislava všeobecne.
Keďže nebol preukázaný jednoznačný záujem o nejakú špecifickú tému, určili sme tému prehliadky ako "Historické zaujímavosti nášho mesta".
Pamiatky v historickom centre Bratislavy si chceme vyfotografovať, získať čo najkrajšie zábery a využiť získané vedomosti na spracovanie a publikovanie týchto záberov. Na exkurziu máme celkový čas jednu hodinu a naša pani lektorka z Bratislavského Kultúrneho Informačného Strediska nám iste poskytne zaujímavý a užitočný výklad. Požiadali sme BKIS o možnosť nahrávať výklad lektorky na magnetofón. Ak s tým bude lektorka súhlasiť, p. Slezák bude mať so sebou školský prístroj. Kto sa podujme nahrávať, môže potom na ďalšej lekcii využiť nahrávku na demonštráciu postupov digitalizácie analógového záznamu zvuku.

Na záver zaujímavá informácia o podujatí, ktoré veľmi úzko súvisí s predmetom a účelom našej exkurzie:

Keďže diverzita Európy stále rastie, Európska komisia vyzýva aj NÁS, aby sme zachytili svoju víziu medzikultúrneho dialógu a predstavili ju svetu v rámci súťaže „Stretnutie kultúr na mojej ulici“. Všetci ľudia, ktorí žijú v Európe bez ohľadu na vek a pôvod, sa môžu akcie zúčastniť. Je to úplne jednoduché: stačí vziať do rúk fotoaparát a vyjsť pred dvere na ulicu. Pre viac informácií navštívte stránku: Stretnutie kultúr na mojej ulici


1 komentár:

Gunity povedal(a)...

Podľa môjho názoru dopadla exkurzia vynikajúcu. Chcem sa poďakovať všetkým organizátorom, menovite aspoň pánovi Slezákovi a pani Krumlovej. 10 mojich fotiek som rovno dal na http://picasaweb.google.sk/miro.babinsky/FotoExkurziaBratislavou24_4_08