25 septembra 2009

Fotoalbumy Zonerama

Na obľúbenosť bezplatných webových fotogaléríí napodiv dosť dlho nezareagoval Zoner, český tvorca jedného z najobľúbenejších programov pre správu a editáciu fotografií nielen v Česku, ale i u nás. Vo svojom Zoner Photo Studiu doteraz ponúka len export do formátu HTML šablón, ktoré si potom používateľ musí umiestniť na svoj web cez FTP. Teraz ale prichádza novinka -- Zoner spustil vlastnú webovú fotogalériu a chce ju prepojiť so svojím programom.
Zonerama-01-680Webovú fotogalériu Zoneru pod názvom Zonerama je možné nájsť na adrese www.zonerama.cz. Ponúkaná je samozrejme bezplatná registrácia. Oproti zabehnutej konkurencii chce Zonerama dosiahnuť úspech predovšetkým kvalitou - nahrávané fotografie môžu mať rozlíšenie až 1920 × 1200 a veľkosť až 1,5 MB. Do galérie sa takéto fotografie nahrávajú priamo, bez ďalšej kompresie. Pravda, prevziať fotografie do fotoalbumu je možné len jednotlivo, zjavne zatiaľ chýba dávkové nahrávanie. Výhodou je, že nahrávať je možné aj fotografie prekračujúce niektorý z uvedených limitných rozmerov. V takom prípade však už dôjde k automatickému zmenšeniu.
Užívatelia môžu nahrávať svoje fotografie v rámci verejných albumov, ale k dispozícii sú aj súkromné uzamykateľné albumy, ktoré sú dostupné len pri znalosti nastaveného hesla. Štartovacia kapacita priestoru sa oficiálne udáva na 560 MB, ale prevádzkovateľ sľubuje možnosť priebežného bezplatného zvyšovania  prostredníctvom tzv. promo kódov. Do konca septembra si takto napríklad bolo možné zvýšiť kapacitu svojho priestoru o 2 GB zadaním kódu "Leto09".Zonerama-02-680
Neexistuje však, žiaľ, previazanie webovej galérie s desktopovým programom (ako je to u služby Google Picasa), ale vraj je  v pláne, i keď Zoner zatiaľ neprezradil presný dátum uvedenia tejto funkcionality. 
Pozrite si lektorov skúšobný album Green Zoo.  Zistíte, že k fotografiám je možné pridávať komentáre alebo bodovo hodnotiť ich kvalitu. Ak používate program Zoner, viete, že fotografiám môžete priradiť informačné texty. Ak túto vlastnosť využijete, názov snímky sa stane súčasťou reťazca URL: (http://tretiveknalinke.zonerama.cz/Green-ZOO/Vysoka-zver) zverejnenej fotografie a môžete tento odkaz použiť priamo vo svojich ďalších publikáciách na webe.  Ak ste k snímke pridali i popis, ten sa Vám priamo zobrazí pod obrázkom. Všimnite si bodové hodnotenia, komentáre i štatistiku návštevnosti fotografie.
Pozrite si dostupné fotoalbumy, iste nájdete mnohé dobré vlastnosti služby, ale i mnohé vysokokvalitné fotografie. Vyskúšajte si vytvoriť vlastný album.



Podľa: Webové služby Zonerama: nová webová fotogalerie od tvůrců Zoner Photo Studia,
Zive.cz/bleskovky 31. 8. 2009   

2 komentáre:

Gunity povedal(a)...

Váš blog je perfektný a teraz aj pekný. Zasluhuje si širšiu pozornosť..
Zopár otázok:
Existuje aj platná registrácia?
Aké rozlíšenie ponúka konkurencia oproti 1920 × 1200?
Nie je 560 MB pri takomto rozlíšení málo? (Koľko je to fotiek)?
Kolko stojí Zoner Photo Studio?

Lektor povedal(a)...

Ďakujem za pochvalu, veď sa to učím už 2 roky. Dúfam že už posledná úprava bola včera - tlačidlá Tretiveknalinke. Teraz by to už malo byť komplet.

Položené otázky sú veľmi ťažké a nepodarilo sa mi na ne nájsť zatiaľ odpoveď.
Neviem, či som dobre pochopil otázku na registráciu.
Užívateľ sa samozrejme musí zaregistrovať, ak tam hocičo chce zverejniť (fotky, alebo komentár k cudzím). Publikované názory hodnotia galériu pozitívne a nikto sa do podrobností nepúšťa.
Ďalšie pramene: interval.cz, zoner.cz. Ani mňa to nenapadlo, žeby som sa mal do takých hĺbok púšťať, myslím, že všetko sa ukáže, keď to človek bude skúšať.
Ináč českých galérií pribúda ako húb po daždi - pozrite tiež galerie.cz. Vlastník - Nova.

Aktuálna AKCIA v SK: Zoner Photo Studio 11 = 76,5 €/2304,64 Sk. Je to drahé! Ja som dostal verziu 6 s PC pri kúpe.
Záver: Zatiaľ mi medzi webalbumami vychádzajú jednoznačne najlepšie PWA!