20 októbra 2009

Program na 21. októbra 2009

Vo stredu, 21. októbra, začíname v tretej skupine študijného odboru Praktické využitie počítačov vyučovanie v akademickom roku 2009/2010 prvou lekciou. Autor tohto textu, ktorý je lektorom tretej skupiny na Univerzite tretieho veku pri Slovenskej technickej univerzite, týmto víta všetkých poslucháčov zo svojej skupiny v novom študijnom období.

Program štúdia

Na konci minulého akademického roku lektor za spolupráca s poslucháčmi spracoval vyhodnotenie názorov absolventov na zameranie prednášok a taktiež záujem poslucháčov o prednášané témy. Výsledok je publikovaný v článku "Hodnotenie celoročnej práce" http://tretiveknalinke.blogspot.com/2009/06/hodnotenie-celorocnej-prace.html
Vychádzajúc z uvedeného hodnotenia, ako i z pracovnej porady lektorov tohoto študijného odboru bola zostavená náplň ŠO tak, ako ju uvádza publikácia: "Študijné programy Akademický rok 2009/2010" Takto je dostupná i na stránke skupiny Tretiveknalinke pod názvom "Ciele, obsah a postup výučby" http://groups.google.com/group/tretiveknalinke/web/ciele-obsah-a-postup-tdia?hl=sk.
Pravda, vývoj v oblasti informačných a komunikačných technológií postupuje veľmi rýchlo a chceli by sme zachytiť a zvládnuť všetky novinky. v tejto oblasti by sa naša snaha mala sústrediť na:
Používanie prenosných "PORTABLE" aplikácií;
Využívanie internetových služieb "CLOUD COMPUTING"
Lektor by počas nadchádzajúcich štrnástich lekcií chcel spolu s poslucháčmi:
   1. Zopakovať základy bežného používania, ktoré už ovládame
   2. Informovať o možnostiach v nových oblastiach a prostriedkoch využitia
   3. Porozumieť postupu pri využívaní nových možností a prostriedkov
   4. Osvojiť si vybrané oblasti na úrovni rutinného využívania
   5. Po zvládnutí vybraných prostriedkov hľadať cesty a námety na ich tvorivé využívanie
   6. Výsledky svojho tvorivého snaženia prezentovať ostatným.
Pre systematické štúdium poslucháčov bude k dispozícii dostatok pomôcok ako:
Tlačená publikácia - Babinský, Slezák: “Počítač, internet, gmail a iné služby” (Autori dúfajú, že bude vytlačená už veľmi rýchlo);
Pomocné texty, voľne prístupné na stránkach TretiVekNaLinke (pozrite podľa navigácie vpravo hore);
Knižné publikácie v knižnici rektorátu, podľa doporučení lektorov.
Lektor je po každej prednáške k dispozícii na konzultácii v trvaní 1 hodiny. Bolo by žiaduce, keby v úvode poslucháči postupne absolvovali v rámci konzultácií pohovor s lektorom. 
Taktiež, budú, v rámci činnosti Centra ďalšieho vzdelávania STU k dispozícii i konzultácie v rámci klubu Online Seniorov.
Podrobný rozpis obsahovej náplne podľa lekcií a dátumov je v tabuľke publikovaný na adrese URL: http://spreadsheets.google.com/pub?key=tAdBD7EOaAhAiCV36QLub9w&output=html. Lektor prosí o podrobné preštudovanie a prípadné pripomienky.
Na prvej lekcii dostávajú poslucháči túto tabuľku i písomné, aby mohli zvážiť predložený plán výučby a vyjadriť prípadné pripomienky a požiadavky.

Prvá lekcia - Základy  MS Windows XP a správy počítača

Zapnutie vypnutie počítača, operačný systém. MS Windows XP; Menu Štart; Popis pracovnej plochy, Hlavný panel – oznamovacia oblasť – panel po spustení – panel rýchleho spustenia.
Ovládanie z klávesnice a ovládanie myšou, funkcie tlačidiel myši.
Súbory a odkazy, programy
Spustenie programu. Spustiť program Notepad (Zápisník). Okno programu a jeho ovládanie. Zapísať krátky text. Uložiť výsledok ako súbor.
Prehľad o počítači – Prieskumník. Popis okna. Hlavná ponuka, panely nástrojov, stavový riadok. Panel priečinkov a stromová štruktúra počítača. Vytváranie priečinkov. Kopírovanie a presúvanie súborov. Vyhľadávanie v počítači.
Ovládanie a nastavovanie počítača – ovládací panel. Nastavenie obrazovky. Inštalovanie a odstránenie programov. Vytvorenie odkazu na program (súbor) na ploche. Celková informácia o počítači – tento počítač.
Doporučené študijné podklady:
M. Babinský, M. Slezák: Počítač, internet a iné služby, ICV STU 2008,
Windows XP pro každého, SoftPress, 2005,
Michal Bartoň, Pavol Naď, Stanislav Kozenko: ZÁKLADY PRÁCE S PC MS WINDOWS XP, Banská Bystrica 2006 http://www.prievidza.eu/download/skripta_ecdl_1_1.pdf

Žiadne komentáre: