10 mája 2011

Program na 11. mája 2011

Lekcia bude venovaná ukončeniu práce s programom Picasa a spracovaniu projektov.

Príprava na vypracovanie projektov

Predpokladá sa spracovanie nasledovných projektov:

  1. Majstri ducha - projekt vo forme prezentácie fotografií z návštevy výstavy v SNM.
  2. Tablo skupiny – Jednostranové usporiadanie fotografií z priebehu lekcií Na začiatku lekcie potrebné vyhotoviť fotografické zábery pre tablo.
  3. CD z fotografií skupiny - návod na vyhotovenie nasleduje, treba zhromaždiť fotografie a postupovať podľa návodu. Alternatívne vyhotoviť i koláž ako obal CD.

Vytvorenie darčekového CD

Príprava napaľovania

V  okne programu Picasa3 si vyznačíme priečinok, ktorý bude tvoriť základ prezentácie. Zvážime si, ako nazveme našu prezentáciu. Názov priečinka sa stane titulom našej prezentácie. Názov priečinka môžeme v programe Picasa zmeniť keď klikneme dvakrát na text názvu.

Picasa0511-01Taktiež si treba v priečinku nastaviť ako prvý obrázok ten, ktorý chceme mať na titulnej strane prezentácie.

Začneme tým, že z Hlavnej ponuky vyberieme “Vytvoriť darčekový disk CD”.

Otvorí sa nám panel s ponukou nastavení pre darčekové CD. V hornom páse sú zobrazené údaje o výbere súborov a ich a celkovom rozsahu údajov. Panel má dve okná a napravo tlačidlá záverečných príkazov.

Picasa0511-02

V prvom okne (s číslom 1) upresňujeme výber fotografií. Určujeme ich veľkosť výberom zo zoznamu, môžeme pridávať fotografie z ďalších priečinkov. Zatrhnutím príkazu „Zahrnúť prezentáciu“ určíme, že na CD bude napálený i prezentačný SW, ktorý sa automaticky spustí po vložení CD do optickej mechaniky v počítači.

V druhom (s číslom 2) definujeme názov disku (preddefinovaný je názov východiskového priečinka). Ak sme niečo spravili nesprávne, môžeme akciu zrušiť bez akýchkoľvek následkov. Nakoniec potvrdíme vytvorenie stlačením tlačidla "Napáliť disk".

Priebeh napaľovania

Pokračujúci proces nám indikujú oznamovacie okná v pravej dolnej časti okna programu Picasa:

Picasa0511-03

Príprava súborov

Picasa0511-04

Zápis na optický disk

Picasa0511-07 A nakoniec dokončenie zapisovania

Picasa0511-05
Dokončenie zapisovania je avizované oknom „Disk je dokončený“. Pomocou ovládacích tlačidiel máme možnosť buď vysunúť disk, alebo spustiť prezentáciu tlačidlom „Zobraziť disk CD

Spustenie prezentácie z CD

Prvé spustenie prezentácie z CD nasleduje po stlačení „Zobraziť disk CD“. Zobrazí sa titulná stránka prezentácie obrázkov, na ktorej v centre obrazovky je prvý snímok z výberu a pod ním názov priečinka.

Picasa0511-09Na spodnej strane displeja je ovládací pás: Význam tlačidiel je zrejmý i bez slovného popisu. Picasa0511-10Picasa0511-11 Priebeh prezentácie sa spúšťa stredovým okrúhlym tlačidlom. Dá sa nastaviť doba zobrazenia jedného obrázka v sekundách pomocou tlačidiel + alebo -. Vľavo sú tlačidlá „Pauza“ a „Pohyb vpred“ alebo „Návrat späť“.

Prezentácia sa zastaví tlačidlom “Skončiť” alebo „Esc“.

Obsah disku CD

Po skončení prezentácie sa otvorí okno priečinkov optickej mechaniky.

Picasa0511-08 V priečinku „Obrázky“ sú štandardným spôsobom uložené naše fotografie.  Ikona „PicasaCD.exe“ je ikonou aplikácie, ktorá nám prezentáciu vykonáva. Po poklepaní na ňu sa prezentácia spustí. Ikona „setup.exe“ je ikonou inštalačného programu aplikácie Picasa. Po poklepaní sa Picasa nainštaluje v našom počítači. Ikona „Download Picasa“ reprezentuje odkaz na internetovú stránku, z ktorej sa dá program Picasa stiahnuť.

Vytvorenie filmovej prezentácie

Pre vytvorenie filmovej prezentácie sa doporučuje postupovať podľa „Užívateľskej príručky Picasa 3“, uverejnenej v časopise Jak na Počítač, server zive.cz, uverejnený 5.1.2010 v článku http://jnp.zive.cz/prirucka-do-kapsy-zdarma-picasa-3

Žiadne komentáre: