09 mája 2011

PVP1 o fotografovaní

Na pravidelnú lekciu prvej skupiny študijného odboru Praktické využitie počítačov (PVP) Univerzity tretieho veku pri STU bol pozvaný profesionálny fotograf pán Pavol Kastl. Komentoval snímky, predložené poslucháčmi a zverejnené vo fotoalbume UTV PVP1 Fotografie 2011 .

110509230914_3Lektor M. Babinský umiestnil ako komentár pod jednotlivými snímkami pod menom Miroslav uvedené stručné hodnotenia fotografa.

Po rozobratí kladov i nedostatkov jednotlivých fotografií sa nakoniec živo diskutovalo i o praktických prístupoch pri fotografovaní digitálnym fotoaparátom. Obrázky z priebehu zverejnil autor vo fotoalbume s názvom “Fotoexpertíza PVP1

Pán Kastl upozornil na užitočný jednoduchý a bezplatný program na prácu s fotografiami pod názvom 110509233435_4 FastStone Image Viewer. Program je možné používať vo verzii, lokalizovanej do češtiny stiahnuť sa dá z adresy: http://www.slunecnice.cz/sw/faststone-image-viewer/, kde je i k nemu i stručný komentár.

110509235820_5 Z domovskej stránky programu je možné stiahnuť i tzv. “Portable” – prenosnú verziu: http://www.faststone.org/FSViewerDownload.htm. Po prvom spustení programu nastaviť jazyk češtinu nasledovne: Z hlavnej ponuky (pri štarte je jazyk angličtina) použiť príkazy:  Settings>Language>Czech(Cesky).

Po niekoľkodňovom používaní M. Babinský popísal dnes (10.5.2011) výhody FS Image Viewer nasledovne:

  1. Práca na celej obrazovke (nie úplne všetky funkcie - napríklad orezanie je len v okne);
  2. Vytváranie zoznamu obľúbených priečinkov/adresárov (podobne ako s hviezdičkou Picasa);
  3. Otáčanie nie podľa uhla ale ťahaním (ako Picasa);
  4. Retuš (ako Picasa - Irfan nemá);
  5. Orezanie aj s mriežkou (lepšie ako Picasa);
  6. Dávkové spracovanie, vodoznaky a iné funkcie tak ako ich má Irfan;
  7. Farebné krivky, porovnanie dvoch obrázkov (nemá ani Irfan);
  8. Kompromis medzi jednoduchosťou Picasy a efektivitou Irfana pri ukladaní súborov a zaberaní miesta na disku (možnosť orezať/vystrihnúť do nového jpg súboru, správca databázy miniatúr a neukladanie originálov automaticky tak ako má Picasa, ale s manuálnym potvrdením zmien).

Ďalšie fotografie z podujatia uverejnila Gabriela Dömeová v albume “PVP s profesionálnym fotografom”.

Žiadne komentáre: