24 januára 2012

Program na 25. januára 2012

Používanie online aplikácií, teda užívateľských programov, ktorých účinok sa dosahuje cestou interaktívneho (v reálnom čase) spracovania dát mimo počítača zadávateľa, sa s rozvojom internetu a jeho služieb stáva čím ďalej tým populárnejším. Od využívania jednotlivých aplikácií vývoj dospel do štádia komplexných technologických služieb, charakterizovaných ako „Cloud computing“ (počítanie v mraku clip_image002?)

Používanie online aplikácií

Organizačné služby

Kalendár Google

clip_image002 na stránke kalendára sa v adresnom riadku prehliadača zobrazuje aktuálny deň mesiaca. Keď už máme zaregistrovaný Gmail od Google, stačí otvoriť stránku Google Calendar (http://www.google.com/calendar ) a do prihlasovacieho okna vyplniť E-Cloud-computing-16a mailovú adresu a heslo ako pre Gmail. Otvorí sa hlavná stránka Google Calendar a možno sa pustiť do zadávania údajov do kalendára.

Aktuálny kalendár autora:

Cloud-computing-15aTo čo robí Google kalendár silným je zdieľanie s priateľmi, ktorí používajú tiež Gmail. V praxi to vyzerá tak, že vlastník si do svojho kalendára vloží ďalšieho užívateľa a keď mu to povolí, tak aj tento môže vidieť vlastníkove udalosti. U súkromných udalostí stačí len zadať, že táto udalosť je tzv. „Private“ (súkromná) a užívatelia so zdieľaním ju uvidia ako „busy“ (zaneprazdnený) a nemôžu jej obsah vidieť.

Podrobnejší popis na: http://www.fmg.sk/poradna/clanky/google-kalendar-sms-zadarmo-aj-na-slovensko-123.html

Remember The Milk

Jednoduchý online spôsob ako sledovať, spravovať a vyhodnocovať svoje každodenné úlohy. Registrovať sa je možné pomocou účtu Google. http://www.rememberthemilk.com/

Cloud-computing-12

Služba je lokalizovaná do češtiny, i keď nie celkom detailne. Vďaka online službe sú úlohy prístupné z najrôznejších zariadení, - desktop – notebook – telefón – iPod – tablet a podobne.

Cloud-computing-12

Úlohy je možné radiť do skupín (Pracovné / štúdium / osobné), priraďovať im priority, v skupinách zoraďovať podľa dátumu, abecedy, alebo priority. Úlohy je možné kategorizovať značkami. Zadávať úlohy je možné zo stránky iGoogle, nastaviť pripomienkovanie cez mail alebo SMS notifikáciu. úlohy sa priamo dajú prepojiť s Kalendárom Google.

Úložisko súborov Dropbox

Online služba Dropbox sa na internete teší veľkej obľube. Úvodná stránka služby má adresu https://www.dropbox.com/

Cloud-computing-25
Zriadenie služby

Zriadenie je jednoduché, i keď služba nie je lokalizovaná do slovenčiny ani češtiny. Po otvorení úvodnej stránky (angličtina) sa predstaví jednoduché rozhranie, ktoré ponúka pozretie inštruktážneho videa a tlačidlo na download – stiahnutie klienta Dropbox. Komu nevyhovuje angličtina môže si pomôcť názorným českým návodom na adrese: http://www.japo.cz/_texty/navod_dropbox.pdf Pri inčtalácii sa vytvára užívateľský účet na serveri Dropbox a definuje rozsah služieb. Bezplatná (free) verzia umožňuje uloženie 2 GB dát.

Cloud-computing-28 Po nainštalovaní Dropbox vytvorí v počítači priečinok „Public“, čo značí, že tento je synchronizovaný s rovnakým priečinkom na serveri služby Dropbox.

Jednoduchým pretiahnutím a pustením (drop) ikony súboru do priečinka „Public“ sa tento súbor uploaduje na server. Do svojho úložiska sa užívateľ dostane prostredníctvom okna klienta v počítači, ale tak isto z ľubovoľného počítača po prihlásení. systém umožňuje vytvorenie takto synchronizovaných priečinkov vo viacerých počítačoch (doma, v práci, notebook).

Zdieľanie súboru

Priečinok Public dáva možnosť ľahko zdieľať jednotlivé súbory v úložisku Dropbox. Akýkoľvek súbor, ktorý je v tomto priečinku má svoj vlastný internetový odkaz, ktorý umožňuje zdieľať súbor s ostatnými - aj tými, ktorí nie sú užívatelia Dropbox!

  1. Pretiahnite súbor do priečinka „Public“.
  2. Kliknite pravým tlačidlom myši na súbor, potom zvoľte „Dropbox>Copy Public Link“.

Tento krok skopíruje internetový odkaz na súbor do schránky.

Môžete ho prilepiť (vložiť) kamkoľvek: e-mail, instantné správy (chat), blog, atď.Cloud-computing-24

A je to! Ak chcete zdieľať súbor, stačí poslať odkaz známemu.

Príklad pre lekciu: odkaz cez gmail

Zdieľanie priečinka

Zdieľanie nastaví majiteľ na webstránke Dropbox zadaním emailových adries. Priečinok môžu zdieľať registrovaní v Dropbox. viac vpomocníkovi (Help) Dropbox.

Online aplikácie pre všeobecné účely

Google dokumenty

Služba slúži na poskytovanie online kancelárskych aplikácií a ako úložisko súborov do 2 GB priestoru. Viac v téme Kancelárske aplikácie.

Koverzie formátov súborov

Zamzar http://www.zamzar.com/

Cloud-computing-17

Editory fotografií

Sumo Paint http://www.sumopaint.com/start/

Pixlr http://pixlr.com/

Tieto služby budú podrobnejšie študované v neskorších témach

Cloud computing

Vysvetlenie pojmu ako i obrázok sú čerpané z anglickej encyklopédie wikipédia , originál na http://en.wikipedia.org/wiki/Cloud_computing

Cloud-computing-11Cloud computing je dodávka výpočtovej kapacity ako služby, nie ako produktu, keď sú zdieľané prostriedky, softvér a informácie pre počítače a ďalšie zariadenia ako merané služby cez sieť (typicky cez Internet).

Cloud computing je marketingový termín pre technológie, ktoré poskytujú výpočet, softvér, prístup k dátam a skladovacie služby, ktoré nevyžadujú od koncového užívateľa znalosti fyzického umiestnenia a konfigurácie systému, ktorý poskytuje služby. Analógiu s týmto ponímaním možno nájsť v príklade elektrických rozvodných sietí, kde koncoví užívateli spotrebúvajú energiu, bez toho aby museli rozumieť súčastiam zariadení alebo infraštruktúry, potrebnej na poskytovanie služieb.

Je to vlastne vedľajší produkt a dôsledok ľahkého prístupu k vzdialeným počítačovým stránkam poskytovaným na internete. Forma môže mať podobu webových nástrojov a aplikácií, ktoré sú používateľom prístupné a ktoré môžu používať prostredníctvom webového prehliadača, ako keby to boli programy nainštalované lokálne na vlastnom počítači.

Spoon

Webovú službu Spoon možno nájsť na adrese http://spoon.net/ Je potrebné si na stránke založiť účet. Služba ponúka značný počet free aplikácií, ktoré s apo vybratí spúšťajú cez prehľadávač v samostatnom okne, ako keby to boli desktopové programy.

Cloud-computing-03

Cloud-computing-29 Pre využívanie služby sa v procese prvého nastavovanie služby nainštaluje doplnok prehľadávača, ktorého okno je na obrázku vľavo

Služba okrem spúšťania aplikácií ponúka i miesto na ukladanie súborov – dokumentov a multimediálnych súborov : hudby, obrázkov a videí.

Celkový priestor pre používateľa v neplatenej verzii je 1 GB.

Priečinky Documents a Music je možné synchronizovať s desktopovým počítačom.

Treba ale konštatovať, že pre spúšťanie aplikácií v prijateľnej odozve je potrebné mať jednak výkonný počítač, ale i internetové pripojenie rýchlejšie ako ADSL.

 

 

Windows Azure

Toto je cloudová pltforma od firmy Microsoft. Vstupná stránka je na adrese:

http://www.microsoft.com/slovakia/azure/default.aspx

Cloud-computing-30Produkt, ktorý ponúka Microsoft je už platforma cloud computingu v plnom rozsahu, vrátane poskytnutia prostredia pre vývojárov

VMware

Služba WMware je ponúkaná na stránke http://www.vmware.com/cz/cloud-computing.html Stránka je lokalizovaná do češtiny a na úvodnej karte poskytne rozsiahle informácie o podstate Cloud computingu, ssamozrejme, jej služby sú orientované na firemné prostredie

Cloud-computing-04



Tlačené pramene:
Jan Sedlák: Mýty a pravda o oblacích In: Computer 17/2011, Mladá fronta Praha 2011, str. 8
Jan Sedlák: Nechte to na prohlížeči In: Computer 17/2011, Mladá fronta Praha 2011, str. 10
Dušan Kos: Instalujte, když nejste admin In: Computer 17/2011, Mladá fronta Praha 2011, str. 43

1 komentár:

Albert povedal(a)...

What a wonderful post, thank you for sharing!

canvas art prints