25 februára 2014

Zvukové záznamy

Vďaka praktickému zavedeniu kompaktného disku CD (Compact Disk) v audiotechnike v roku 1978 a tomu, že záznam na CD bol realizovaný v digitalizovanej podobe, dospel vývoj i k využitiu tejto technológie pre záznamové zariadenia personálneho počítača a následne i prácu s digitalizovanými nahrávkami hudby.

Zvuková vlna

Zvuk vo všeobecnosti je mechanické kmitanie, ktoré je charakterizované parametrami pohybu – vlnenia - častíc pružného prostredia. Časť vlnenia vnímame ako počuteľný zvuk - čo sú akustické oscilácie flexibilného prostredia v pásme frekvencií od 16 Hz do 20 kHz. Definícia frekvenčného rozsahu počuteľného zvuku je silne individuálna, len málokto je schopný vnímať celé pásmo frekvencií (najmä horná hranica je veľmi variabilná a závisí okrem iného od veku). Zvuky mimo tohto pásma nepočujete, napriek tomu sme ich schopní vnímať a môžu mať aj negatívny vplyv na zdravie alebo psychiku. Zvuky pod počuteľnou hranicou (0,7 - 16 Hz) označujeme ako infrazvuk (veľmi nízke frekvencie, ľudské telo ich vníma hmatom - sú schopné rozvibrovať celý povrch tela alebo bránicu), zvuky nad počuteľný hranicou (do 50 kHz) označujeme ako ultrazvuk.
Prvé spôsoby, ako zaznamenať zvukové efekty za účelom opakovanej možnosti ich vnímania sluchom boli založené na mechanických princípoch (Dierny pás, voskový valec/1885, vinylová platňa). Neskôr bol vynájdený spôsob prevodu mechanického kmitania na elektrické pomocou piezoelektrických (http://sk.wikipedia.org/wiki/Piezoelektrick%C3%BD_jav) elementov. Priebeh takto získaných elektrických signálov bol spojite plynulý - analógový. Na tomto základe sa vyvíjala audiotechnika v 20. storočí až do času praktického zavedenia kompaktného disku CD (Compact Disk) v roku 1978. To že záznam na CD bol realizovaný v digitalizovanej podobe priviedlo i k využitiu tejto technológie pre záznamové zariadenia personálneho počítača a následne i prácu s digitalizovanými nahrávkami hudby.

HW personálneho počítača pre prácu so zvukomPC_konektory-01

Pre prácu so zvukom musí byť počítač vybavený tzv. zvukovou kartou, vstupnými zariadeniami (mikrofón, jednotka optických diskov) a výstupným akustickým reťazcom (zosilňovač – reprosústava/slúchadlá).
Zvuková karta (ZVK)
Zvuková karta je elektronické zariadenie (dnes v základnom prevedení ako súčasť obvodov na matičnej doske počítača), ktoré slúži na spracovanie elektrických signálov, reprezentujúcich akustické vlny. Jej hlavnou súčasťou je A/D - D/A prevodník, ktorého úlohou je digitálne nahrávanie a reprodukcia tónov a zvukov. Pri nahrávaní do počítača je potrebné analógový zvuk digitalizovať (A/D) a naopak pri prehrávaní previesť zvuk naspäť (D/A) do analógovej podoby.
Vstupné a výstupné konektory zvukovej karty.
  • Line in - vstup zvuku z externých zariadení (napr. magnetofón)
  • MIC - konektor pre vstup mikrofónu
  • Line out - výstup určený na pripojenie k aktívnej reprosústave s citlivým vstupom, alebo ku stereofónnemu zosilňovaču. Výhodou Line out je kvalita zvuku, pretože jeho použitím sa vyhneme väčšinou málo kvalitnému zosilňovaču na ZVK.
  • Headphone – Konektory obvykle na prednej strane skrinky počítača.
    K nemu pripájame slúchadlá, alebo pasívne reproduktory, podáva 4 ‑ 8W výkonu dodávaného zosilňovačom ZVK. Pri zasunutí zástrčiek slúchadiel a mikrofónu sa príslušné vstupy(MIC)/výstupy(Line out) na zadnej strane počítača odpoja.
Audio-ZVK-01-70RNastavenie zvukových zariadení pre prácu s audio nahrávkami poskytuje operačný systém Windows XP v časti Štart>Ovládací panel>Sound Effect Manager pre celkové nastavenie spolupráce PC a pripojených zariadení.
Nastavenie ZVK

14-02-zvuk-L08-10a Pre nastavenie správnej činnosti zvukovej karty PC poslúžia ovládacie prostriedky „Štart>Ovládací panel>Zvuk“. Nastavenie citlivosti používaných vstupov výstupov ponúka panel, ktorý sa otvorí po poklepaní na ikonku reproduktora v pravej časti panelu úloh.

14-02-zvuk-L08-12a

Po aktivovaní príkazu „Otvoriť zmiešavač hlasitosti“ máme prístup k nastaveniu alebo vypnutiu mikrofónu alebo reproduktorov.

Nastavovacie prvky na tomto paneli a ich význam sú zrejmé na prvý pohľad. Ich počet sa nastavuje v príkaze možnosti a samozrejme súvisí i so skutočne prítomnými prvkami v systéme.

Po klepnutí pravým tlačidlom myši na túto ikonku sa otvorí miestna ponuka s príkazmi na nastavenie zvukových funkcií vstupov a výstupov

14-02-zvuk-L08-13a

Podľa toho, akú úlohu budeme so zvukom realizovať je vhodné na tomto paneli tie prvky, ktoré nebudeme používať nastaviť do stavu „Stlmiť“ (kliknutím na symbol reproduktora sa zobrazí ako označený červeným prečiarknutým krúžkom).


Analógový a digitalizovaný záznam zvuku

Prevod zvuku z analógovej podoby do digitálnej zabezpečuje A/D - analógovo - digitálny prevodník. Najrozšírenejšia forma kódovania je pulzná kódová modulácia - PCM. Než sa z analógového signálu stane PCM zvuk, musí najprv prejsť vzorkovaním.
samplingVzorka je popis okamžitej veľkosti analógovej hodnoty (elektrického napätia) v určitom časovom bode prostredníctvom číselnej hodnoty vzorky do formy digitálneho údaja. Ako často tento popis robíme, nám hovorí vzorkovacia frekvencia [kHz]. Čím je vyššia, tým je popis kvalitnejší. Aby sa dal vzorkovaný signál PAM pri reprodukcii plne zrekonštruovať, musí byť splnené tzv. "Nyquistovo kritérium" : frekvencia, ktorou sa vzorkuje, musí byť aspoň 2-krát vyššia ako frekvencia pôvodného signálu.

Ak je počuteľný zvuk od 16 - 20 000Hz, tak vzorkovacia frekvencia musí byť aspoň 40kHz. Kvalita digitálneho záznamu súvisí so vzorkovacou frekvenciou v nadväznosti na použitie signálu:
  • 11,025 kHz - telefónna kvalita
  • 22,050 kHz - rozhlasová FM kvalita
  • 44,100 kHz - CD kvalita
  • 48,000 kHz - naj- kvalita
  • 98,000 kHz - DVD kvalita
Bitová hĺbka záznamu, do koľkých dielikov si zmerané vstupné napätie (každého audiokanálu) rozdelíme a uložíme. Pre porovnanie vplyvy na kvalitu je uvedená nasledujúca tabuľka: 
 
Bitová hĺbka záznamu Počet bitov Počet úrovní Prenos dát za 1 sekundu Kvalita digitálneho prevodu
8 28 256 0,011 MB Telefón
8 28 256 0,021 MB Rozhlas mono
16 216 65 536 0,168 MB CD kvalita - stereo
24 224 16 777 216 3,296 MB*) DVD - 5.1 kanál
*) Poznámka:
Takto prepočítaný údaj by platil pre úplnú šírku šiestich kanálov a v každom z nich  24 bitov, čo zrejme nie je reálna technika prenosu.

Formát zvuku MP3

Výsledkom práce Fraunhoferovho inštitútu v Nemecku od roku 1987 bol veľmi výkonný algoritmus využívajúci vlastnosti ľudského ucha, ktorý vošiel neskôr do širokého podvedomia ako štandard ISO-MPEG Audio Layer-3 - alebo MP3. Dôkazom efektivity je i to, že jedna minúta záznamu na audio CD by zabrala na pevnom disku viac ako 10 MB. Po aplikovaní vyvinutého algoritmu, ktorý dokáže odstrániť zo signálu jeho prebytočné zložky, ktoré nemá bežné ľudské ucho vďaka svojej nedokonalosti šancu počuť, zostane z pôvodného množstva dát menej ako 1MB (pri 128 kbps). To znamená kompresiu v lepšom pomere ako 1:10. Jedná sa však o tzv. stratovú kompresiu, to znamená, že už nie je možné z komprimovaného súboru získať späť pôvodnú nahrávku v plnej kvalite.
Kvalita komprimovaného digitálneho záznamu priamo súvisí s tým, aká je šírka dátového toku (Bitrate)  kbps (kilobits per second), ako je uvedené v ďalšej tabuľke (pre porovnanie sú v poslednom riadku údaje pre nekomprimovaný audiozáznam):
Bitrate
kbps
Veľkosť
1 minúty MB
Šírka pásma
kHz
Kvalita porovnateľná s
32 0,25 8 kHz AM rádio - hovorené slovo
128 1 16 kHz FM rádio
160-180 1,2-1,4 20 kHz hranice vnímateľnosti
256 2 22 kHz štúdio
1411 10 22 kHz Wav / CD kvalita
Výhodou formátu MP3 je i to, že pre ľahkú orientáciu vo veľkom množstve súborov ponúka možnosť jednoduchého popisu skladieb pomocou značiek - ID3 tagov. Tieto obsahujú základné informácie o skladbe, jej interpretovi a názve albumu, z ktorého pochádza a prípadne i ďalšie ako text skladby, obrázok albumu a pod. Pokiaľ je počítač pripojený na internet a informácie o skladbách na CD sú zaznamenané v niektorej z internetových databáz, sú ľahko dostupné.
Viac: http://ansambl.szm.sk/TEXTY/MP3/index.htm

Práca so zvukom

Nahrávanie hlasu
14-02-zvuk-L08-13c

Po spustení sa otvorí jednoduché okienko

Pre nahrávanie hlasu (zrejme hlavne hovoreného slova) ponúka Windows 7 jednoduchú funkcionalitu pod názvom  „Nahrávanie zvuku“. Spúšťa sa „Všetky programy >Príslušenstvo >Nahrávanie zvuku“,  alebo „Spustiť >soundrecorder

14-02-zvuk-L08-14

Tlačidlo „Spustiť nahrávanie“ sa po stlačení – teda počas nahrávania mení na „Zastaviť nahrávanie“. Po zastavení nahrávania s otvorí dialógové okno uloženia. Nahrávky sa ukladajú ako súbory formátu .wma.

Hlasové poznámky

MS Office v balíku 2010 obsahuje i poznámkový SW s názvom „OneNote“. Tento umožňuje vkladanie hlasu do týchto súborov.

14-02-zvuk-L08-17a

Prehrávanie audiosúborov

Windows Media Player je asi tým najčastejšie používaným aplikačným programom na prehrávanie multimediálnych súborov. Firma Microsoft ho dodávala spolu s operačným systémom Windows 7.

Program okrem prehrávania poskytuje celý rad funkcií až po napaľovanie hudobného CD. Pri prehrávaní hudobného CD a pripojení na internet vyhľadá i údaje o skladbách v databáze. (Príklad na obrázku.).

14-02-zvuk-L08-18

Okrem obvyklého prehrávania umožňuje i grabovanie hudobného CD , pri zápise tento program síce uprednostňuje formát .wma, ale dnes už umožňuje i zápis vo formáte .mp3. Tento je však považovaný za vysokokvalitný a dnes je použiteľný vo všetkých vreckových prehrávačoch i CD alebo DVD jednotkách kvalitných domácich audio a video zariadení. Medzi užívateľmi nie je tento program príliš obľúbený, lebo sú podozrenia, že neoprávnene zisťuje a zhromažďuje informácie z počítača užívateľa.

Ďalším používaným prehrávačom je Winamp. Je to bezplatne poskytovaný program (freeware), dostupný na stiahnutie na adrese: http://ulozto.sk/xd1Tp5PD/winamp-pro-full-5-65-build-3438-final-cz-rar#download Tu je k dispozícii i s dodatočne priloženým súborom českej lokalizácie.

Program umožňuje okrem prehrávania zvukových nahrávok i ripovanie, redakciu informačných metadát mp3 súborov a taktiež napaľovanie.

14-02-zvuk-L08-19

Rádio cez internet

Počúvanie rozhlasového vysielania cez internet umožňuje voľne dostupný program s názvom Rarmaradio.

14-02-zvuk-L08-16

Adresa http://www.dobreprogramy.sk/node/4537/547#comment-547 je na stiahnutie. Umožňuje počúvanie a nahrávanie z obľúbených internetových rádií celého sveta. Umožňuje sledovať širokú databázu staníc. Nahrávanie vysielania i viac staníc naraz je možné, rovnako ako nastavenie časove plánovaného nahrávania, podporuje zobrazenie obalov a textov piesní.. Pri každej stanici zobrazuje bitovú hĺbku vysielania (bitrate),

Kopírovanie (ripovanie, grabovanie) skladieb z CD

Za týmto účelom sa používa i bezplatne dostupný program freac“, ktorý je možné stiahnuť z adresy: http://portableapps.com/apps/music_video/freac_portable (v tomto prípade v prenosnej verzii).

14-02-zvuk-L08-20Program je lokalizovaný do slovenčiny a spolupracuje s databázou nahrávok na nosičoch CD, čo umožňuje po vložení disku cez internet získať informácie o nahrávkach.

Ďalšia možnosť je použiť na účely ripovania široko rozšírený vypaľovací program Nero – vo verzii 7 už poskytuje túto funkcionalitu.

Žiadne komentáre: