25 marca 2014

Skenovanie obrázkov

Obrazové informácie je možné získavať v digitalizovanej forme okrem fotoaparátu i za pomoci skenera. V ďalšom sú uvedené základné postupy pre takúto činnosť, hlavne za účelom podania návodu na spracovanie a digitálne uchovanie starších papierových fotografií.

Skener

Scanner-02-400(z angličtiny scanner = snímač, snímacie zariadenie) je podľa slobodnej encyklopédie Wikipédia vstupné zariadenie počítača určené na digitalizáciu plošných predlôh, predovšetkým papierových dokumentov, obrázkov, fotografií alebo iných predlôh obsahujúcich grafické alebo textové informácie.
Scanner-01-250 Skener je teda elektromechanické (elektronické) hardvérové zariadenie premieňajúce obrazové (reálne) body do digitálnej formy čiže počítačom spracovateľných dát. Toľko hovorí definícia z Wikipédie. Obrázok vyššie, (taktiež prevzatý z už uvedeného prameňa) schematicky znázorňuje techniku snímania predlohy za pomoci svetelného lúča a CCD snímača.
Pre účely digitalizácie fotografií v domácich podmienkach nás zrejme najviac zaujíma takzvaný plošný skener, ktorý je súčasťou tzv. „multifunkčného zariadenia“ pre využitie v rámci domáceho PC. Na obrázku vľavo je skener multifunkčného zariadenia Canon MP150 s otvoreným horným krytom snímacieho priestoru.

Prax skenovania

Praktické snímanie predlôh je uskutočniteľné niekoľkými spôsobmi:
  • Za pomoci aplikačného SW, dodaného so zariadením ;
  • Prostriedkami operačného systému (pri použití Windows XP;
  • Za pomoci aplikačného programového vybavenia na spracovanie obrázkov.

Prirodzene predpokladáme, že zariadenie, obsahujúce skener je riadne začlenené do systému (nainštalované). Pred začatím práce zapneme skener (multifunkčné zariadenie) a na sklo snímača položíme predlohu.

Skenovanie za pomoci aplikačného SW, dodaného so zariadením

Skener ako periférne zariadenie počítača sa musí jednak fyzicky pripojiť do systému a taktiež začleniť do systému prostredníctvom inštalácie. Pritom pôvodca skenera obvykle dodáva jednak základný SW – ovládač (driver), ale i aplikačný SW, ktorý má uľahčiť užívateľovi ovládanie procesu skenovania.

14L10-ScaFoto-001 Ďalší postup je dokumentovaný na zariadení
HP Scan – HP Deskjet 2050, čo je skener ako súčasť tzv. multifunkčného zariadenia .

Kliknutím na charakteristickú ikonka aplikačného SW zariadenia sa obslužný program spustí.. Otvorí sa okno nastavenia parametrov pri skenovaní.

14L10-ScaFoto-002a

Z obrázku je zrejmé, ktoré sú to parametre. Typ skenovania a výstupný formát (na paneli v ľavej časti) a rozlíšenie zásadne určujú kvalitu výsledného digitálneho záznamu.. Babinský napríklad uvádza v komentári k článku z 18.4.2012 na blogu Tretiveknalinke okrem iného: „..skenovať s dostatočným rozlíšením vzhľadom na použitie. napr. pohľadnica 300dpi, A4 200 dpi. Jpg je skoro vždy správny formát. … Z praxe som zistil že je lepšie skenovať vždy plno farebne a úpravy robiť následne v grafickom editore

Podrobnejšie možnosti nastavení sa otvoria po kliknutí na odkaz „Rozšírené nastavenia…“ Nastavenia sa realizujú na troch kartách „Skenovať“; „Súbor“ a Cieľ“.

Spustenie skenovania sa realizuje tlačidlom „ Skenovat “ na spodnej časti okna nastavení.

14L10-ScaFoto-006 Otvorí sa okno skenovania, priebeh je indikovaní pomocným okienkom
„“Pripravuje sa skenovanie“.

14L10-ScaFoto-008 Po naskenovaní obrázku je možné v náhľadovom okne nastaviť rozsah skenovanej plochy a obrázok otočiť o uhol  90°

Ovládacie prvky umožňujú nastavenie jasu a kontrastu.

14L10-ScaFoto-009 Po vykonaní úprav skenovaný obrázok uložíme stlačením „ Uložiť “.

Ak nepokračujeme skenovaním ďalších obrázkov, skenovanie ukončíme tlačidlom „ Hotovo


Skenovanie cez Windows XP

 

I keď tento operačný systém už Microsoft prestáva podporovať, doteraz ho ešte užíva značný počet domácností. Preto môže byť nasledovný text pre nich užitočný.

Postupujeme príkazmi: 
Štart>Ovládací panel>Skenery a fotoaparáty
Klikneme na ikonku clip_image002[8]. Otvorí Scanner-03-300sa okno „Skenery a fotoaparáty“:

Skener, ktorý máme zapnutý, by mal v okne mať záznam, tak, ako je to na priľahlom obrázku. Otvoríme skener dvojitým kliknutím na názov zariadenia.
 
Otvorí sa okno
Sprievodca skenermi a fotoaparátmi“. 
Scanner-04-400Ak je všetko v poriadku (správny typ skenera), pokračujeme tlačidlom „Ďalej“.
V okne sprievodcu sa zobrazí „Výber predvolieb skenovania“. Zvolíme druh snímku. Stlačením tlačidla „Ukážka“ sa zobrazí predloha a na nej ohraničené pole, ktoré by sme mali snímať. Posunom ohraničujúcich čiar vymedzíme oblasť skenovania. V našom prípade z časopisu vyberáme farebnú fotografiu, na ktorej je domáce zviera – krava.
 Scanner-05-280Stlačením tlačidla „Vlastné nastavenie“ získame možnosť upraviť parametre snímania. Poskytne nám to otvorené okno „Vlastnosti“ s kartou „Rozšírené vlastnosti“.
Máme možnosť
vybrať „Typ obrázka“,
nastaviť „Rozlíšenie (DPI)“,
nastaviť „Jas“ a „Kontrast“.

Scanner-06-280 Po potvrdení sa vrátime do okna sprievodcu kde pred ukončením operácie určíme názov obrázku a priečinok, do ktorého sa uloží.
Nasleduje okno určenia ďalšej činnosti, kde si môžeme vybrať i následné úpravy uloženého obrázku, publikovanie na webe, alebo zaslanie na tlač fotografií. Ak tieto akcie nepotrebujeme, ukončíme príkazom „Dokončiť“. Výsledkom je zo skenovaného časopisu prebraný obrázok našej známej fotomodelky z miestnej lúky.

Skenovanie pomocou aplikačného programu

Programy balíka Libre Office

14L10-ScaFoto-011 Z tohto balíka umožňujú vloženie obrázku zo skeneru programy

Textový dokument (Writer),

Prezentácia (Impress) a

Kresba (Draw).

Rozhranie je u všetkých troch aplikácií identické a vychádza z hlavnej ponuky
Vložiť>Obrázok>Skenovanie>“

 

 

Príkaz „Skenovanie>“ ponúka dve voľby:

clip_image004Príkazom „Vybrať zdroj…“ sa nastavuje ovládacie rozhranie.

Po jeho vybraní sa samotné skenovanie odštartuje príkazom „Požiadavka…“..

14L10-ScaFoto-016a

Ďalší postup pokračuje obdobne, ako v predchádzajúcich prípadoch. Pre rozhranie TWAIN je to nasledovné:

14L10-ScaFoto-017

Po orezaní je obrázku vyzerá v prostredí Libre Office Writer výsledok nasledovne:

14L10-ScaFoto-019

Program FastStone Image Viewer 5.1

14L10-ScaFoto-031 Program umožňuje skenovanie obrázkov z hlavnej ponuky príkazmi: „Súbor>Získať obrázky zo skeneru Ctrl+B “.

Po kliknutí na tento príkaz sa otvorí okno
Získat obrázky ze skenera“, ktorého horná časť ja na nasledujúcom obrázku.

 

 

14L10-ScaFoto-036

Horný pás pod záhlavím okna je zatiaľ prázdny, je to miesto pre náhľade skenovaných obrázkov. Plocha v ľavej časti pod týmto pásom je taktiež prázdna – je to miesto pre aktuálne skenovaný obrázok.

V pravej časti sú formulárové prvky pre zadanie:

  • zariadenia – skenera a jeho rozhrania - „Zdroj
  • cieľového umiestnenia digitalizovaného obrázka – „Cíl

Zdroj vyberieme z ponuky , v ilustrovanom príklade sa jedná o rozhranie „TWAIN“ skenera HP Deskjet 2050 J510

(TWAIN je štandardný SW protokol a aplikačné programovacie rozhranie (API), ktoré upravuje komunikáciu medzi softvérovými aplikáciami a zobrazovacími zariadeniami, ako sú skenery a digitálne fotoaparáty. http://en.wikipedia.org/wiki/TWAIN ). Vo vybranom prípade aplikácia spolupracuje priamo so skenerom, ďalší príkaz v poradí znamená obdobný postup, ako je uvádzaný pre skenovanie z operačného systému Windows XP.

Po stlačení príkazu „ Skenovat “ sa otvorí okno nastavenia skenera. V základných nastaveniach sa tu určujú parametre skenovania.

Proces sa odštartuje „ Skenovat “.

14L10-ScaFoto-033

Skenovaný obrázok po orezaní sa ukáže v okne „Získat obrázky ze skenera“, Program ponúka ešte pred uložením obrázka niektoré úkony, ktoré môžu vylepšiť kvalitu. Ich tlačidlá sú umiestnené na paneli nástrojov nad oknom obrázka.

Proces sa ukončí príkazom „ Uložit “ a je možné pokračovať v spracovaní ďalších obrázkov.

Program Picasa 3.9

14L10-ScaFoto-042 Na paneli nástrojov programu klikneme na prvé tlačidlo zľava „Importovať“. Otvorí sa nám karta „Importovať“, kde pri rozbaľovacej ponuke „Importovať z:“ vyberieme označenie nášho skenera.

V našom prípade sa pri voľbe „HP Deskjet 2050 ... TWAIN“ otvorí okno „Sprievodcu skenermi ...“ ako je popísané už vyššie.

14L10-ScaFoto-043 Pri voľbe „HP Deskjet 2050 ... series (USB)“sa otvorí okno aplikačného programu skenera.

Naskenované fotografie následne môžeme uložiť do určeného priečinka. Navyše program Picasa3 ponúka možnosť takto naskenované obrázky umiestniť (uploadovať) priamo do webového albumu sociálnej siete Gooogle+.

Žiadne komentáre: