15 novembra 2011

Program na 16. novembra 2011

Praktické využitie počítačov na UTV pri STU v Bratislave je študijný odbor, ktorý je organizovaný formou tzv. projektového učenia sa, kde je veľký dôraz kladený na také profilovanie obsahu výučby, ktoré sa riadi záujmom poslucháčov. Využívanie prostriedkov elektronickej pošty je jedným z dôležitých nástrojov pre proces výučby ale i pre individuálne potreby poslucháčov.

Prieskum záujmu poslucháčov o študijné témy

Témy, stanovené študijným programom sú zverejnené v tlačovej forme v oficiálnej publikácii Študijné programy – Akademický rok 2011/2012 na strane 33 ako Tematické oblasti a taktiež na webstránke UTV pri STU: http://www.stuba.sk/new/generate_page.php?page_id=1421 . Na lekcii bude spoločne vyhodnotený predbežný záujem poslucháčov.

Doterajšie projekty

V ostatných 4 rokoch boli z tejto skupiny verejne prezentované projekty:

Námety na projekty – diskusia

Internetová komunikácia

Základné prehliadače

Základné funkcie prehliadačov Internet Explorer 8, Mozila Firefox a Google Chrome. Nastavenie domovskej stránky, obľúbené položky/záložky, história. Kopírovanie údajov a stránok.

Elektronická pošta Gmail - nová „tvár“ pošty

Zriadenie účtu

V hlavnej ponuke vyhľadávača Google http://www.google.sk kliknúť na „Gmail“

Gmail-2011-09

V prihlasovacom okne kliknúť na červené tlačidlo VYTVORIŤ ÚČET . Ďalej postupovať podľa pokynov v prihlasovacom formulári.

Hlavné okno pošty
Gmail-2011-01

Pri založení účtu je v okne pošty zobrazený jeden riadok konverzácie s prvou uvítacou správou od služby/tímu Gmail. Na ľavom paneli nástrojov (obrázok hore) je vďaka červenému písmu zrejmé, že sme zapnutí v režime „Pošta - Doručená pošta“. V tomto režime sa tu nachádza tlačidlo
NAPÍSAŤ SPRÁVU

Prepínanie režimov

Gmail-2011-03 V tomto paneli sa zobrazuje: Prepínač režimov „Pošta“ umožňuje prepnutie medzi režimami (funkciami) PoštaKontaktyÚlohy. Režimy sa prepínajú výberom z rozbaľovacej ponuky po kliknutí na príslušnú šípku.

 

Gmail-2011-07

Ľavý panel (výberový)

V ľavom paneli nástrojov (obrázok vpravo) – pri prepnutí do režimu „Kontakty“ sa tu nachádza tlačidlo s červeným podkladom
NOVÝ KONTAKT“, a zoznam tlačidiel/názvov skupín kontaktov s počtom v jednotlivých skupinách v zátvorke.

Štandardne sú v tomto paneli ovládače Menoviek/priečinkov, Panel rozhovoru (Chat) ….  Usporiadanie tohto panelu si môže majiteľ účtu do značnej miery prispôsobiť s použitím funkcie nastavenia (Ozubené koliesko v pravom hornom rohu okna).

Základné priečinky/menovky pri prvom zobrazení sú: S hviezdičkou, Doručená pošta, Odoslané správy, Koncepty, Cestovné.

Zobrazenie správy

Po kliknutí na riadok konverzácie/správy sa otvorí okno správy.

Gmail-2011-02 V horne časti je okno vyhľadávania v správach, pod ním je panel pošty s ovládacími tlačidlami.

V okne správy sa zobrazuje text správy, ktorého nadpisom je predmet správy. V pravo hornom rohu okna sú dostupné údaje o odosielateľovi, prípadne i o ďalších účastníkoch konverzácie.

Panel nástrojov pošty

Gmail-2011-11

Gmail-2011-05 Na paneli nástrojov „Pošta“ sú zľava doprava nasledovné tlačidlá: Späť na doručenú poštu, Archivovať, Nahlásiť spam, Odstrániť, Presunúť do…, Menovky…, Viac… .

Posledné tri predstavujú rozbaľovacie zoznamy.

Gmail-2011-08Príkaz „Presunúť do…“ (tlačidlo s obrázkom ikonky priečinka) - obrázok vpravo - označené správy po kliknutí presunie.

 

Príkaz „Menovky…“ – obrázok vpravo - slúži na manipuláciu s menovkami, označenie správy, vytváranie nových menoviek a ich spravovanie.

Gmail-2011-04

 

Príkaz „Viac…“ ponúka ďalšie možnosti v práci so správou, ako je zrejme z rozbaleného zoznamu i na obrázku vľavo.

 

 

Ďalšie funkcie

Ostatné funkcie sa v zásade nezmenili, pri ich používaní sa možno riadiť popisom a radami

Žiadne komentáre: